Kaupallinen yhteistyö: Bimi®

 

Koulujen startattua on taas aika kaivaa esille helpot luotto-ohjeet arkea sujuvoittamaan. Jos reseptiarsenaali kaipaa pientä piristystä, inspiraatiota voi hakea satokauden kasviksista. Satokausikeittiön ehdotus uudeksi arkiruokaklassikoksi on Bimi®-parsakaalit ja soba-tattarinuudelit, jossa kasviksia ei ole säästelty. Tukevana välipalana maistuu puolestaan Banh mi -tyyliset täytetyt Bimi®-patongit

Makua ja väriä jokaiseen ateriaan

Ravitseva ruoka ja tasainen ruokarytmi auttavat niin pieniä kuin vähän isompiakin koululaisia jaksamaan koulussa ja harrastuksissa. Arjen ruokahuollon pyörittämistä helpottavat nopeat ja luotettavat arkireseptit, joihin voi turvautua varsinkin silloin, kun inspiraatio on kadoksissa. 

Kesän jälkeen on myös hyvä pikkuhiljaa palata kohti lautasmallin mukaisia aterioita. Terveellisen ruoan ei tarvitse olla tylsää tai monimutkaista. Helppo kikka on jemmata ruokaan kasviksia reilulla kädellä tai tarjoilla ne lisukkeena sormipaloiksi leikattuna. Esimerkiksi varsiparsakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa tai kukkakaalia käyttämällä on helppo lisätä kasviksia annokseen kuin annokseen. Kaikille tuttu puoli kiloa päivässä -tavoite tulee huomaamatta täyteen, kun pyrkii syömään runsaasti erivärisiä kasviksia joka aterialla.

Bimi®-parsakaalista vihreää voimaa

Yksi kätevimmistä kotimaisista vihanneksista on monipuolinen Bimi®-parsakaali, jonka voi käyttää kukinnosta varteen ja halutessaan syödä vaikka raakana. Kypsennykseen menee nopeimmillaan muutama minuutti, hyväksi havaittuja valmistustapoja ovat esimerkiksi höyryttäminen, wokkaaminen paistaminen tai paahtaminen. Ruokaan Bimi®-parsakaalit kannattaa lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jotta napakka purutuntuma säilyy. Jo 80 grammaa tätä supervihannesta kattaa viidenneksen suositellusta päivittäisestä vihannesannoksesta.

Päivitä arkireseptiarkistoasi kokeilemalla alta löytyviä ohjeita, jotka on pakattu täyteen kaikenvärisiä kasviksia. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös lohipelti Bimi®-parsakaalilla ja perunoilla tai vegaaninen Bimi®-parsakaalipiirakka lisukesalaatin kera.

Bimi®-parsakaalit ja soba-tattarinuudelit

Yhdelle

 

Vähintään puoli kiloa päivässä pitää popsia kasviksia, sen tietävät lähes kaikki. Silti se ei aina ole niin helppoa, varsinkaan kiireisessä arjessa. Kulhollinen Bimi-parsakaalia, soba-tattarinuudeleita ja muita kasviksia varmistaa sen, että päivittäinen kasvissuositus tulee täyteen kerralla. Annoksen kruunaa soijamarinoitu kananmuna. Nuudelit voi tarjoilla lämmittävänä keittona liemen kanssa tai kylmänä salaattina seuraavana päivänä.

 

Keitä kananmuna pehmeän kypsäksi (keittoaika 6 min). Kuori jäähtynyt kananmuna ja laita se pieneen kulhoon soijan ja etikan kanssa. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Pilko kaikki kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Leikkaa myös chiliä ja jalapenoa oman maun mukaan ohuiksi siivuiksi.

Laita kasvisliemi kiehumaan. Lisää kiehuvaan liemeen pilkotut herkkusienet ja porkkanat. Aseta siivilä kattilaan kiehuvan liemen ylle ja laita varsiparsakaalit ja kesäkurpitsat höyrystymään noin 8 minuutiksi. Peitä kasvikset kattilan kannella.

Kun kasvikset ovat kypsiä, ota ne sivuun odottamaan annoksen kasaamista. Ota myös sienet ja porkkanat pois liemestä. Lisää liemeen 3 rkl soijaa, 1 rkl valkoviinietikkaa ja muutama chiliviipale. Anna liemen kiehahtaa.

Keitä ¼ pakettia nuudeleista kypsiksi paketin ohjeen mukaan ja laita kypsät nuudelit tarjoilukulhoon. Lisää kulhoon myös keitetyt ja höyrytetyt kasvikset. Kaada päälle kiehahtanut, maustettu kasvisliemi. Lisää päälle vielä puolitetut kirsikkatomaatit, retiisit, sokeriherneet ja sipuli. Viimeistele annos chili- ja jalapenoviipaleilla sekä tuoreella korianterilla. Koristele annos seesaminsiemenillä.

Jos et jaksa syödä koko annosta kerralla, voit lämmittää sen uudelleen wokkina tai tarjoilla sen kylmänä nuudelisalaattina. Lisätä halutessasi joukkoon soijaa tai jotain muuta aasialaista maustekastiketta.


Banh mi -inspiroidut täytetyt Bimi®-patongit

Neljälle

 

Vietnamilainen Banh mi -patonki toimii loistavasti nopeana ja hauskana katuruokahenkisenä välipalana. Täytä patonki rouskuvan rapealla Bimi®-parsakaalilla, porkkanalla ja kurkulla sekä liha- tai kasvispyöryköillä, jotka ovat pyöritelty korealaisessa BBQ-kastikkeessa. Päälle hieman majoneesia, chilikastiketta ja korianteria, ja maistuva välipala tai miksi ei nopea arki-illallinen on valmis. Maistuu taatusti niin isoille kuin pienillekin koululaisille.

  • 2 vehnäpatonkia
  • 600 g liha- tai kasvispyöryköitä
  • Korean BBQ -kastiketta tai aasialaista maustekastiketta
  • 1 pkt Bimi®-parsakaalia
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 avomaakurkku
  • 1 punainen chili
  • 1 jalapeño
  • 2 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • pippuria
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl kylmää vettä
  • majoneesia ja chilikastiketta
  • tuoretta korianteria

 

Aloita pilkkomalla kurkku, porkkanat, chili ja jalapeño viipaleiksi. Pilko samalla varsiparsakaalit suupaloiksi. Laita pilkotut raaka-aineet kulhoon ja lisää 2 rkl sokeria sekä 2 rkl suolaa. Hiero suolaa ja sokeria käsin kasviksiin noin viiden minuutin verran, kunnes kasviksista on irronnut runsaasti nestettä ja ne tuntuvat taipuisilta. 

Huuhtele hierotut kasvit hyvin juoksevan veden alla. Laita huuhdellut kasvikset puhtaaseen kulhoon ja lisää etikat ja vesi, sekä hyppysellinen pippuria. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki jääkaapissa.

Kypsennä tai lämmitä pyörykät pannulla ja sekoita niiden joukkoon BBQ-kastiketta. Anna kastikkeen keittyä hetki kasaan, jos se on kovin juoksevaa.

Puolita ja halkaise patongit. Laita patongin väliin majoneesia ja runsaasti pikkelöityjä kasviksia. Lisää myös lihapullat ja koristele tuoreella korianterilla. Voit halutessasi lisätä myös chilikastiketta. 

 

Ota seurantaan Bimi® Instagramissa @bimi_suomi, jos haluat lisää reseptivinkkejä.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa satokauden kasviksista.