Chilit ja kirjava joukko toistaan mielenkiintoisempia chililajikkeita ovat olleet trendikkäitä jo pitkään. Innokkaimmat kotipuutarhurit testailevat nyt omissa viljelyksissään eri lajikkeita ja löytävät sieltä uusia, erikoisiakin suosikkeja! Chili tuo moneen ruokaan – ja myös leivonnaiseen – ryhtiä, makua ja lämpöä!

Satokausikalenterissa nyt myös reseptejä – osta omasi täältä!

Tunnetko chilin poltteen?

Erilaisia chililajikkeita on valtavasti. Chili-nimitystä käytetään paprikoista, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri. Kapsaisiini on se yhdiste, joka antaa chilipaprikalle tulisuuden ja saa suun polttelemaan. Chilin väri ei kerro tulisuudesta, vaan hedelmien väri vaihtelee vaaleankeltaisesta jopa mustaan. Vihreät chilit on usein poimittu raakoina. Chili on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja yleisesti uskotaan chilin tulleen Eurooppaan Kristoffer Kolumbuksen mukana. Arvioiden mukaan chililajikkeita on noin 4 000, mutta uusia hybridejä kehitetään jatkuvasti.

Jos et ole vielä tottunut chilien tulisuuteen, ei hätää! Toleranssi tulisuudelle kasvaa nopeasti ja pian saatatkin huomata popsivasi chilejä välipalaksi sellaisenaan! Totuttele chiliin siis asteittain. Jalapeño on yksi miedoimpia chililajikkeita, joten sillä voit helposti aloittaa tutustumisen chilien mielenkiintoiseen maailmaan. Chilien aiheuttamaa poltetta helpottavat myös maitotuotteet, oliiviöljy ja sokeri.

Chilien tulisuutta voi myös arvioida erityisellä, chilien tulisuutta kuvaamaan luodulla, Scovillen asteikolla (SHU). Esimerkiksi Tabasco-maustekastikkeen tulisuudeksi on määritetty Scovillen asteikolla 2 500–5 000. Maailman tulisimman chilin tittelistä käydään jatkuvasti kiivasta taistelua, mutta tällä hetkellä maailmanennätystä hallussaan pitää Carolina Reaper, jonka tulisuus on jopa huimat 2,2 miljoonaa SHU.

Chilien kirjavat vaikutukset

Chilit sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilissä on myös korkea karotenoidipitoisuus, minkä vuoksi sillä on antioksidanttisia vaikutuksia. Chilien kapsaisiini puolestaan vaikuttaa aineenvaihduntaan ja lisää pintaverenkiertoa. Chilien on myös havaittu aiheuttavan joillekin vatsanpoltetta, hikkaa, makuaistimusten voimistumista sekä euforiaa! Oletko jo testannut, miten chili sinuun vaikuttaa? Ota siitä selvää nyt testaamalla kotitekoista chilikastikettamme, jonka resepti on saatavilla myös uudessa, vuoden 2023 Satokausikalenterissa! Mikäli chilikastiketta jää yli, voit hyödyntää sitä seuraavana päivänä esimerkiksi vietnamilaisten kesärullien kaverina.

Kotitekoinen chilikastike

Kotitekoinen chilikastike ja avokadoleipä

30 min
helppo
kahdelle, 2 dl valmista chilikastiketta

Chilikastike

  • 100 g punaisia chilejä
  • 1 iso punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • loraus öljyä
  • 1 dl vettä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • ½ dl ruokosokeria tai tavallista sokeria
  • ½ tl suolaa

Avokadoleipä

  • 2 viipaletta hapanjuurileipää
  • 1 valkosipulinkynsi
  • salaattia
  • 1 avokado
  • 2 kananmunaa
  • loraus öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Halkaise chilit ja kaavi pois siemenet, pilko chilit muutamaan osaan. Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulit pieneksi. Kuullota sipuleita muutama minuutti miedolla lämmöllä öljyssä paistinpannulla. Lisää chilit ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää etikka, vesi, sokeri ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia tai kunnes chilit ovat täysin pehmeitä. Surauta sileäksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Anna jäähtyä.

Valmista avokadoleipä. Paahda leipäviipaleet rapeaksi ja hiero valkosipulinkynttä kevyesti leivän pintaan. Levitä päälle kerros salaattia ja viipaleiksi leikattu avokado. Paista kananmunat rapeaksi öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Nosta paistetut kananmunat leipien päälle ja viimeistele chilikastikkeella. Leivät ovat täydellistä brunssiruokaa!

VINKKI

Chilin poltteen uskotaan usein piilevän siemenissä, mutta todellisuudessa tulisin osa on chilin sisällä sijaitseva siemenliha. Voit siis säätää ruoan tulisuutta siementen ja siemenlihan määrää muuttamalla.

Kotitekoinen chilikastike

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa @satokausikalenteri ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä! Lisää reseptejä kauden kasviksista julkaistuna nyt myös tulevan vuoden 2023 Satokausikalenterissa!