Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Kesällä sisälle keittiöön ei kaivata enää lisää lämpöasteita kuumana hohkaavasta uunista, joten pizzakin kannattaa valmistaa ulkona grillissä! Tällä ohjeella valmistuva pizzapohja vaatii aikaa, sillä se kylmäkohotetaan jääkaapissa yön yli. Odotetun pizzanautinnon kruunaa lasillinen Masi Campofiorin -punaviiniä.

Salainen ainesosa: nduja

Mistä tunnistaa todellisen pizzataiturin? Itse tehdystä kastikkeesta ja rakkaudella kohotetusta taikinasta! Täytteiden kanssa kukin voi päästää oman luovuutensa valloilleen, mutta huolella tehdyt pohjatyöt takaavat, että ensipuraisu pizzasta vie kielen mennessään. 

Uunin sijaan grillissä valmistuva pizza on täynnä luonteikasta makua, eikä tämän pizzan valmistukseen tarvita edes erillistä pizzakiveä, sillä pizzat kypsennetään suoraan grilliritilän päällä.

Satokausikalenterin pizzan salainen ainesosa on nduja eli mausteinen salamilevite, joka tulee Italian Calabriasta. Siitä tuli välittömästi Suomeen saavuttuaan hitti, ja levite sopiikin tuomaan oman tujauksensa myös pizzatäytteeseen! Ndujaa kannattaa metsästää pienissä lasisissa purkeissa kauppojen maustetahnapurkkihyllyistä, markettien pizzatarvikkeita myyvistä hyllyistä tai italialaisiin elintarvikkeisiin keskittyneisiin herkkukauppoihin.

Punaviini ja pizza – klassikkoyhdistelmä

Ruokien ja viinien yhdistämiseen on monenlaisia sääntöjä. Yksi niistä kannustaa yhdistämään saman maan juomia ja ruokia keskenään – silloin harvoin menee makumaailmoissa metsään!

Kun grillissä kypsyy italialainen pizza, kannattaa lasiin tällöin valita myös italialainen punaviini. Campofiorin on yksi Masin perhetilan tunnetuimmista viineistä. Nimi tarkoittaa kukkivaa niittyä, mutta lasissa makuvivahteina löytyy kuitenkin täyteläisyyttä, mustaherukoita, pehmeitä tanniineja ja moniulotteisuutta! Viini on monikäyttöinen ja klassinen punkku, joka sopii niin makuja täynnä olevan grillipizzan, pastaruokien kuin myös riistan ja kypsien juustojen kanssa. Eipä sitä juuri muuta punaviinien ystävä voi viiniltä toivoakaan!

VINKKI!

  • Muista viilentää myös punaviini. Suomalaiset tapaavat tarjota valkoviinit liian kylminä ja punaviinit taas liian lämpiminä.
  • Punaviinien tarjoilulämpötilaksi neuvotaan monesti huoneenlämpöä, mutta se ei suinkaan tarkoita 23 astetta vaan noin 18 astetta.
  • Sopivaan tarjoilulämpötilaan punaviinit viilenevät, kun ne laittaa jääkaappiin noin 30 minuutiksi ennen niiden korkkaamista.
  • Valkoviini taas kannattaa ottaa jääkaapista pois puoli tuntia ennen sen avaamista.
  • Hieman liian kylmäksi päässyt viini ei ole yleensä iso vahinko, sillä se lämpenee kesäkuumalla lasissa nopeasti.

Grillipizza

4 valmista pizzaa

 

Grillissä valmistuva pizza on hauska kesäkeittiön ohjelmanumero. Kun kastike ja taikinapallot on valmistettu hyvissä ajoin ennakkoon, voi jokainen ruokailija keskittyä kokoamaan täytteistä juuri omanlaisensa grillipizzan!

 

Pizzapohjat:

  • 500 g 00-jauhoja
  • 0,5 dl + 3 dl kylmää vettä
  • 1 g ( tl) kuivahiivaa
  • 10 g hienoa merisuolaa
  • 1,5 rkl oliiviöljyä

 

Kastike:

  • 2 tlk (400 g) San Marzano -säilyketomaatteja
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 3 tl hienoa merisuolaa
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä murskattuina
  • kourallinen tuoretta basilikaa pilkottuna

 

Täytteet:

  • 1 prk (180 g) ndujaa, eli mausteista salamilevitettä
  • 1 fenkoli
  • 1 nippu punaista varsisipulia
  • 1 prk (240 g) varrellisia kapriksia
  • 2 pkt (500 g) kuivaa mozzarellaa
  • 2 pkt (200 g) Serrano-kinkkua
  • Parmesaania
  • oliiviöljyä

 

Aloita pizzapohjien valmistaminen edellisenä päivänä, sillä pohjat nousevat jääkaapissa yön yli. 

Liuota suola 0,5 dl vettä. Yhdistä loppu 3 dl vettä jauhojen ja kuivahiivan kanssa yleiskoneen kulhossa. Vaivaa taikina käsin tai taikinakoukun avulla noin 10 minuuttia.

Lisää suolavesi ja vaivaa kunnes vesi on imeytynyt taikinaan (noin 5 min). Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt. Vaivaa lopuksi taikinaa keskinopeudella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista (noin 5 min).

Muotoile taikina työtasolla palloksi ja laita taikinapallo öljyttyyn kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna nousta huoneenlämmössä 2 tuntia.

Jaa noussut taikina neljään osaan ja leivo pyöreiksi taikinapulliksi Laita pullat jauhotetulla pellille ja suihkuta pullien päälle suihkepullolla vettä, jotta ne eivät kuoretu jääkaapissa. Peitä kevyesti kelmulla ja anna nousta yön yli jääkaapissa.

Sekoita pizzakastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Riko säilyketomaattien rakenne sekoittaessasi kastiketta. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa.

Ota taikinapallot huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomista. Jos taikinaan on muodostunut kuorta, suihkuta päälle lisää vettä.

Lämmitä grilli. Näitä pizzoja varten et tarvitse pizzakiveä, sillä pizzat kypsennetään suoraan grilliritilän päällä.

Muotoile yksi taikinapallo kerrallaan pizzapohjaksi. Käytä leipomisessa 00-jauhoja apuna. Voitele pizzapohja yhdeltä puolelta oliiviöljyllä ja laita kypsymään grilliritilän päälle, öljytty puoli alaspäin. Öljyä myös toinen puoli sillä aikaa, kun pohja kypsyy grillissä. Kun pohja on saanut hieman väriä, käännä se ja täytä kastikkeella, mozzarellaviipaleilla, ohuilla fenkolisiivuilla, pilkotulla varsipunasipulilla ja kapriksilla. Lusikoi päälle myös pieniä kekoja ndujaa.

Kun pohja on kypsynyt – ja mozzarella hieman sulanut – ota pizza pois grillistä ja asettele päälle vielä Serrano-kinkkua ja raasta päälle parmesaanilastuja. Viimeistele tilkalla oliiviöljyä.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.