Kansan keskuudessa Nutellanakin tunnetun hasselpähkinätahnan tekee helposti itse. Se sopii erinomaisesti tuoreiden hedelmien, kuten ananaksen, kanssa syötäväksi.

1,5 dl tahnaa

Valmistusaika: 20 min

Paistoaika: 10 min

Ainekset

  • 3 dl tai 200 g hasselpähkinöitä
  • 0,5 dl vaahterasiirappia (tai vähän vähemmän hunajaa)
  • reilu 2 rkl kaakaojauhetta
  • ∼1 rkl kookosöljyä
  • siemenet yhdestä vaniljatangosta, 1 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljauutetta
  • ripaus laadukasta suolaa
Tarjoiluun
  • Tuoretta ananasta

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 200° C.
  2. Levitä hasselpähkinät pellille leivinpaperin päälle. Pidä pahkinöiden välit tasaisina, sillä ne vaikuttavat paistoaikaan. Paahda pähkinöitä 8-10 min tai kunnes ne ovat tummuneet hieman. Ota pois pelliltä jäähtymään.
  3. Kun pähkinät ovat jäähtyneet vähän, irrota niistä kuoret hankaamalla niitä käsien välissä. Siirrä kuoritut pähkinät monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan.
  4. Aja pähkinät tasaiseksi tahnaksi. Tässä voi kestää koneen tehosta riippuen 5-10 min.
  5. Lisää joukkoon vaahterasiirappi, kaakaojauhe, vanilja ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää kookosöljyä hitaasti vähän kerrallaan sen verran että tahna muuttuu notkeaksi, n. 1 rkl.
  6. Säilytä puhtaassa lasipurkissa. Tarjoile tuoreiden ananaslohkojen kanssa.