Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Parahultaisen pieni ja sopivan makea suomalainen herne on himoittu herkku, jota arvostetaan myös maailmalla. Siksi onkin ihanaa, että tuoreena pakastettuja herneitä on saatavilla ympäri vuoden. Yksi vanhimmista viljelykasveistamme loistaa pitkällä aamiaisella, kevyellä kesälounaalla sekä terassille katetulla illallisella, kun ruokalistalla ovat vihreä shakshuka, aloo gobi herneillä sekä herneletut savusilakkaskagenilla. Ota reseptit talteen ja nauti herneherkuista myös sesongin ulkopuolella!

Pellolta pöytään parissa tunnissa!

Kotimaisen herneen sesonki on elokuussa parhaimmillaan. Silloin kerätään talteen myös kauppojen pakastealtaista tutut Apetit Kotimainen herneet. Pakasteherneiden viljelyyn sopivat parhaiten lajikkeet, jotka ovat pieniä, mukavan makeita, rakenteeltaan riittävän pehmeitä ja väritykseltään tasaisen vihreitä. Apetitin koetilalla testatut lajikkeet pääsevät viljelyyn parin onnistuneen vuoden jälkeen. Kylvö ajoitetaan niin, että sato saadaan puitua ja pakastettua juuri silloin, kun herneet ovat parhaimmillaan.

Sadonkorjuu, puiminen ja pakastaminen ovat tehokasta toimintaa, sillä viimeinenkin herne on saatava pellolta pakastimeen alle kahdessa tunnissa. Tuore herne ei odota, joten kun sato kypsyy, puimurit jylläävät pelloilla yötä päivää. Tämän vuoksi kaikki Apetitin sopimusviljeljijöiden hernepellot sijaitsevatkin lähellä tehdasta Satakunnassa. Apetitin pakasteherneet ovat siis takuuvarmasti tuoretta tavaraa – ja mikä parasta: pussillisen ihanan raikkaita herneitä voi poimia lähikaupan pakastealtaasta vaikka keskellä kylmintä talvea!

Lue lisää herneen matkasta pellolta pöytään täältä.

Pakasteherneen ympäristöjalanjälki on nyt selvitetty

Kuten kotimaisille avomaalla kasvaville kasvikselle tyypillistä on, myös herneillä on matala hiilijalanjälki. Luonto hoitaa lämmityksen, joten erillistä energiaa tarvita. Avomaalla viljeltyjen herneiden hiilidioksidipäästöt syntyvätkin lähinnä kylvöön käytetyistä siemenistä, lannoitteista ja kalkitsemisesta sekä viljelytoimenpiteisiin kuluneista polttoaineista ja torjunta-aineiden ruiskutuksista. Viljelyn osuus pakkastehernepussin hiilijalanjäljestä on 52 prosenttia.

Tuoreet herneet pakastetaan ja pakataan ilman lisäaineita tuulivoimaloissa tuotetulla sähköllä. Apetitin huhtikuussa 2020 käyttöön ottaman tuulivoiman myötä pakasteherneen hiilijalanjälki putosi noin 15 prosenttia. Pakkauksen osuus hiilijalanjäljestä on reilu kymmenys ja logistiikan piikkiin lasketaan vain muutama prosentti tuotteen koko arvoketjun päästöistä. Kun kaikki luvut ynnätään yhteen, saadaan Apetit Kotimainen herneen ympäristöjalanjäljeksi 0,75 kg CO2-ekvivalenttia kiloa kohden.

Herkuttele tuoreilla herneillä ympäri vuoden

Pohjolan pitkinä ja valoisina kesäpäivinä kypsyvän herneen maku ja väri ovat vertaansa vailla. Ei siis ihme, että suomalainen herne on haluttua tavaraa myös muualla maailmassa. Tuoreeltaan pakastettu kotimainen herne tuo kesän kielelle keskellä syyssateita ja sydäntalven pakkasiakin. Herneen maku, rakenne, ravintoaineet, C- ja K-vitamiinit, kuitu ja proteiini kestävät hyvin pakastuksen, joten pakasteherne on aina hyvä valinta. Muista siis varata vähintään pussillinen herneitä pakastimeen ja nauttia kesäisistä fiiliksistä myös sesongin ulkopuolella!

Herneet sopivat melkein mihin tahansa. Syö sulatetut ja nopeasti kuumennetut herneet lisäkkeenä voinokareen ja sitruunamehun kera, surauta niistä vihreä sosekeitto, pesto, levite tai hernehummus, lisää piirakkaan, munakkaaseen ja pastan sekaan tai kokkaa hernerisotto. Herneet raikastavat salaatin kuin salaatin ja maistuvat ihanilta erilaisissa kulhoruoissa. Kokeile rohkeasti, kunhan pidät mielessä yhden säännön: kypsennä nopeasti, jotta mieletön maku ja ihanan vihreä väri säilyvät ennallaan.

Satokausikeittiössä herkutellaan herneellä pitkin vuotta. Suosittelemme sinua tekemään samoin: paista vihreä shakshuka sunnuntaibrunssille, kokkaa herneillä höystetty aloo gobi illalliselle tai nauti lounaaksi kevyen kesäiset herneletut savusilakkaskagenin kera! 

Vihreä shakshuka

Neljälle

 

  • 1 nippusipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 kesäkurpitsa
  • 5–6 mangoldin lehteä varsineen (tai musta- tai lehtikaalin lehteä)
  • 1 jalapeno
  • 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • ½ tl juustokuminaa jauhettuna
  • suolaa ja mustapippuria
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 pss Apetit Kotimainen herneitä (200 g)
  • 4 kananmunaa
  • lehtipersiljaa ja minttua
  • fetajuustoa
  • turkkilaista jogurttia

 

Hienonna nippusipuli ja valkosipulinkynnet. Ota sipulin varsista hieman sivuun viimeistelyä varten. Leikkaa kesäkurpitsa paloiksi, suikaloi mangoldin lehdet ja hienonna varret. Leikkaa jalapeno ohuiksi renkaiksi. Poista siemenet, jos haluat vähemmän tulisen ruuan.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota nippusipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, kesäkurpitsa ja mangoldin varret, paista tovi. Lisää sitten mangoldin lehdet ja jalapeno. Paista muutama minuutti. Mausta juustokuminalla, suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Sekoita joukkoon herneet. 

Tee pannulle neljä koloa ja riko kananmunat koloihin. Mausta kananmunat suolaripauksella. Sulje kansi ja anna shakshukan hautua noin 10 minuuttia, kunnes valkuaiset ovat kypsiä. 

Viimeistele shakshuka hienonnetuilla yrteillä, sipulin varsilla ja murustetulla fetalla. Tarjoile turkkilaisen jogurtin kera.

 

Aloo gobi herneillä

Neljälle–kuudelle

 

  • 400 g perunoita, kiinteää lajiketta
  • 1 kukkakaali (n. 400 g)
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tomaatti
  • 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 2 tl juustokuminaa jauhettuna
  • 2 tl korianteria jauhettuna
  • 1 tl inkivääriä jauhettuna
  • 1 tl kurkumaa jauhettuna
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl vettä
  • 1 pss Apetit Kotimainen herneitä (200 g)
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • tarjoiluun esim. keitettyä riisiä tai ohraa

 

Pese perunat tai kuori ne halutessasi. Leikkaa kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko tomaatti.

Kuumenna öljy isossa pannussa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipulit, perunat ja kukkakaalit ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Sekoita joukkoon juustokumina, korianteri, inkivääri, kurkuma ja chilihiutaleet. Lisää tomaatti ja tomaattipyree. Paista hetki.

Lisää vesi ja peitä pannu kannella. Anna muhia noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat napakan kypsiä. Sekoita joukkoon herneet ja anna niiden lämmetä. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Tarjoile aloo gobi keitetyn riisin tai ohran kera.

 

Herneletut & savusilakkaskagen

Neljälle

 

Herneletut:

 

Savusilakkaskagen:

  • 10 savusilakkaa (n. 300 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • suolaa ja valkopippuria

 

Mummonkurkut:

  • 3 avomaankurkkua
  • 3 rkl sokeria
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • roseepippuria

 

Lisäksi:

  • salaattia

 

Herneletut:

Anna herneiden sulaa ja laita ne tehosekoittimeen. Riko joukkoon kananmunat ja lisää maito, anna koneen käydä hetki. Lisää jauhot, rypsiöljy ja suola. Surauttele taikinaksi. Anna turvota puolisen tuntia ja paista sitten letuiksi öljyn ja voin avulla. 

Tarjoile herneletut salaatin, savusilakkaskagenin ja mummonkurkkujen kanssa.

 

Savusilakkaskagen:

Perkaa savusilakat. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

 

Mummonkurkut:

Leikkaa avomaankurkut ohuiksi siivuiksi ja laita kulhoon yhdessä sokerin, väkiviinaetikan ja tillin kanssa. Laita lautanen kanneksi ja hölskytä kunnolla. Murustele sormien välissä mausteeksi muutama roseepippuri. Anna kurkkujen maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.