Tänä kesänä Satokausikalenterin blogi päivittyy myös puutarhakuulumisilla. Turkulaiset puutarhurit Riikka ja Wiivi tarjoavat vinkkejä ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse. 

Chili vaatii säännöllistä lannoitusta tuottaakseen paljon satoa.

Edellisessä postauksessa jaoimme vinkit taimien hankintaan ja istutukseen. Nyt on aika miettiä jatkoa – miten hyötykasvit saa kukoistamaan ja tuottamaan satoa parvekkeella tai puutarhassa.

Puutarhurilta usein kysytään yleispäteviä hoito-ohjeita kaikille kasveille, mutta sellaisia ei tahdo löytyä. Kasvia tarkkailemalla ja olosuhteet huomioon ottamalla pääsee kuitenkin pitkälle. Perustarpeita kasveilla ovat vesi, valo ja ravinteet.

Kastelu

Jokainen hyötykasvi tarvitsee vettä, toiset enemmän, toiset hieman vähemmän. Kastelun tarpeeseen vaikuttaa suuresti kasvilajin lisäksi kasvupaikan olosuhteet, sekä kasvualustan koko. Isompi multamäärä varastoi enemmän vettä. Aurinkoinen tai tuulinen sää lisäävät kastelun tarvetta. Satoa tuottaakseen useat kasvit vaativat säännöllistä kastelua, esimekiksi tomaattia voi joutua kastelemaan kesäisin aurinkoisella seinustalla jopa muutaman kerran päivässä.

Multaan kasvin lähelle kätketty kanankakkavarasto toimii kestolannoituksena, jota kasvi voi käyttää tarpeen mukaan.
Kasvatusalustan multaa voi parannella ennen istutusta vaikkapa kompostimullalla.

Lannoitus

Kasvi saa ravinteita mullasta, mutta satoa tuottaakseen se vaatii usein säännöllistä lannoitusta. Puutarhan yleiskastelulannoitteet ovat helppokäyttöisiä. Hyötykasveille valitse aina syötäville kasveille sopiva lannoite. Useimmissa lannoitepurkeissa on ohjeet eri kasveille.

Ruohosipulista kannattaa nyppiä nuput pois, jotta satoa saadaan jatkuvasti.

Erilaiset tarpeet

Hyötykasveja on laidasta laitaan, joten niiden hoito-ohjeetkin hieman eroavat toisistaan. Toisille riittää sopiva paikka pihalla ja kesän sateisuudesta riippuen kastelu tarpeen mukaan. Tällaisia kasveja ovat useimmat juurekset ja kaalit.

Enemmän hoitoa vaativat esimerkiksi tomaatit. Runkotomaatit on syytä tukea heti taimesta lähtien. Niistä täytyy poistaa varkaita ja loppukesästä sadon kypsymisen varmistamiseksi ne on syytä latvoa. Tomaatti tarvitsee myös reilusti ravinteita. Helpompi versio tomaatista on pensastomaatti, jota ei useimmiten tarvitse tukea, latvoa eikä varkaita poistaa.

Tomaatin varkailla tarkoitetaan lehtihankoihin kasvavia uusia versoja.

Huomioitavaa lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa

Hedelmiä tai marjoja tuottavat kasvit voivat tarvita pölytystä tuottaakseen satoa. Luukut säännöllisesti auki siis ja pölyttäjät sisään. Toinen hyvä syy avata parvekkeen tai kasvihuoneen luukkuja on tuuletus. Aurinkoisena päivänä lämpötila suljetussa tilassa nousee hyvin äkkiä liian korkeaksi jopa kuumuutta rakastaville tomaateille ja chileille.

Huomioitavaa avomaalla

Avomaalla kitkeminen ei lopu taimien istuttamisen tai kylvön jälkeen, vaan sitä on syytä jatkaa koko kesän, jotteivat rikkakasvit vie hyötykasvien elintilaa. Monet rikkakasvit sopivat kuitenkin kompostin sijaan lautaselle, lisää tietoa villiyrteistä löydät täältä.

Katteen käyttäminen kasvimaalla vähentää kitkemisen tarvetta huomattavasti. Esimerkiksi oljilla voi peittää maan hyötykasvien ympäriltä, jolloin rikkakasveille ei jää tilaa kasvaa.

Tutkivat puutarhurimme löydät myös somesta: valokuvaajamme @puutarhuriikka jakaa upeiden kuvien lisäksi paljon hyödyllistä puutarhatietoa ja vinkkejä taimikasvatukseen. Tekstivastaavamme @wiivikoskela taas toimii esimerkkinä siitä, miten paljon reissaava kerrostaloasujakin voi kasvattaa ruokaa itse.