Izakaya – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

 

Japanilainen ruokakulttuuri on tänä vuonna kaikkien huulilla. Myös Food Market Herkku on innostunut Japanin monipuolisesta makumaailmasta ja inspiroi asiakkaitaan tammikuussa izakaya-teemalla. Olemme mukana tässä tempauksessa ja kehittelimme herkullisia reseptejä, joissa japanilaisesta keittiöstä tutut raaka-aineet yhdistyvät Satokausi-kasviksiin. Löydät meidät 18.1.2020 Helsingin keskustan sekä 25.1.2020 Tapiolan Food Market Herkuista izakaya-annoksia maistattamasta, lue tapahtumista lisää artikkelin lopusta ja tule kokemaan uusia makuelämyksiä.

 Mikä izakaya?

Izakaya tarkoittaa japanilaista pubia, jossa on tarjolla erilaisten alkoholijuomien lisäksi monipuolisia ruoka-annoksia. Izakayoja on hyvin erilaisia aina edullisista ketjuravintoloista lähtien, mutta niitä kaikkia yhdistää rentous ja tunnelmallisuus. Ensisijaisesti izakayoihin mennään nauttimaan juomista, mutta japanilaiset syövät lähes aina alkoholia nauttiessaan. Izakayojen ruoka on tavallisesti suolaista, mausteista ja annokset pieniä, jaettaviksi tarkoitettuja. Yksinkertaisimmissakin izakayoissa on yleensä tarjolla lukuisia erilaisia pikkelsi-, tofu-, kala-, liha-, nuudeli- ja riisiannoksia. 

izakayaJapanilaisen keittiön kasvikset

Japanilaisessa keittiössä käytetään paljon meille vieraampia kasviksia. Shiso eli veripeippi on yksi tärkeimmistä yrteistä, maultaan hyvin aromaattinen ja luonteikas. Lootuksen juurta käytetään Aasiassa paljon, mutta Suomessa siihen yleensä törmää vain säilykkeenä. Se on miedon makuinen, mutta koristeellisen näköinen juures, jota voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Lootuksen juurta tunnetumpi juuri on retikka eli daikon, joka on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Kuten nimestäkin voi päätellä, on retikka sukua retiisille ja se on maultaan kirpeä. Retikka sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon sekä raakana että kypsennettynä. Siitake on jo suomalaisillekin tuttu sieni, jota käytetään japanilaisessa keittiössä paljon, muun muassa misokeiton joukossa ja erilaisissa wokeissa.

Japanissa rakastetaan pikkelöityjä vihanneksia. Tsukemono on osa japanilaisten perusruokavaliota ja siinä kasvikset voidaan marinoida suolaliemellä, soijakastikkeella, misolla, etikalla tai saken pohjasakalla. Tsukemono voidaan tehdä melkeinpä mistä tahansa vihanneksesta, mutta Japanissa tyypillisimpiä ovat kurkku, retikka ja nauris. Meidän tsukemonoomme tuli viittä erilaista nyt juuri sesongissa olevaa kasvista: kiinankaalia, kyssäkaalia, porkkanaa, naurista ja fenkolia. Resepti on todella helppo ja maukkaat pikkelöidyt kasvikset sopivat lisukkeeksi melkeinpä mille tahansa ruualle!

izakayaizakaya

Viiden kasviksen tsukemono

  • 150 g kiinankaalia
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g naurista
  • 150 g kyssäkaalia
  • 150 g fenkolia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl sushiviinietikkaa

Suikaloi kiinankaali. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Kuori nauris ja kyssäkaali ja leikkaa ne paloiksi. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset siivilään ja sekoita suola niiden joukkoon. Anna vihannesten “itkeä” kaksi tuntia, laita siivilän alle lautanen tai kulho, sillä vihanneksista irtoaa nestettä.

Siirrä vihannekset purkkiin ja kaada sushiviinietikka perään. Tarjoile tsukemono heti tai säilytä jääkaapissa ja käytä muutaman päivän kuluessa. Tsukemono sopii lisukkeeksi niin japanilaisille kuin länsimaalaisillekin ruuille.

Voit käyttää tsukemonoon muitakin sesongin vihanneksia, kuten erilaisia juureksia, kaalia ja sipuleita.

Satokausikalenterin oma izakaya Helsingin keskustan Food Market Herkussa 18.1.2020!

Tervetuloa tapaamaan Satokausi-jengiä Helsingin keskustan Food Market Herkkuun lauantaina 18.1.2020 klo 11-13 ja 15-17. Loihdimme ihania maistiaisia japanilaisista raaka-aineista ja tämän hetken parhaista vihanneksista. Lisäksi kerromme japanilaisesta ruokakulttuurista, Satokausi-kasvisten käytöstä japanilaisessa ruuassa ja tietenkin yleisesti sesongin mukaisesta syömisestä.

Seuraavalla viikolla jalkaudumme Tapiolan Food Market Herkkuun, merkkaa siis kalenteriin myös lauantai 25.1.2020 ja kellonajat 11-13 sekä 15-17.

Lue myös:

Viet Nam Nam – syksyn värikkäin makumatka


Tunnelmia tapahtumista julkaistaan meidän kanavissa Instagramissa ja Facebookissa @satokausikalenteri, pysy kuulolla.

Ota seurantaan myös Food Market Herkku Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta.