Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Suomalaisten joulupöydässä kinkku on edelleen kunkku, mutta miten possu on päätynyt jouluaaton päätähdeksi? Perehdyimme joulukinkun ja Suomen vanhimman possun eli maatiaispossun historiaan. Mehevää kotimaista kinkkua komppaavat parhaiten satokauden juurekset, joista makea punajuuri loistaa tänä vuonna kirkkaimpana tähtenä rapealla pekonilla höystetyssä rosollissa. Kokeile pekonirosollia yhdessä makeansuolaisen hunajakuorrutetun kinkun kanssa.

Viikinkien villisiasta juhlakinkkuun

Nykyajan joulukinkun yhteyksiä vanhempiin perinteisiin ei tarkkaan tunneta, mutta jo muinaisilla viikingeillä oli tapana uhrata talvipäivänseisauksen juhlassa villisika sadonkorjuun ja hedelmällisyyden jumala Freyrille, joka toi vaurautta maalle. Suomessa kinkku alkoi vallata paikkaansa joulupöydässä 1900-luvun alkupuoliskolla elintason noustessa, mutta jo aiemmin herrasväellä oli tapana syödä possua ja kansalla tapana nauttia paistettua takajalkaa.

Vaikka yhä useampi kiinnittää huomiota lihan kulutukseensa, joulukinkku pitää edelleen kiistatonta kärkipaikkaa jouluaterian pääruokana niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Monessa kodissa kinkunpaisto ja ensimmäisen kinkkusiivun leikkaaminen on ohjelmanumero, joka käynnistä joulunvieton. Nykypäivänä erilaisia kinkkuja löytyy yhtä paljon kuin kekseliäitä valmistustapojakin: potkallisista luuttomiin ja vähärasvaisista gourmet-kinkkuihin. 

Olit sitten perinteisen sinappihunnutetun kinkun tai jonkin modernimman valmistustavan ystävä, paras lopputulos syntyy valitsemalla laadukkaimmat raaka-aineet. Lihatiedotuksen viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti lihan kotimaisuus on tärkeää kuluttajille. 

Snellmanin Kunnon maatiaispossua voidaan hyvästä syystä kutsua maailman suomalaisimmaksi possuksi, sillä maatiaispossua ei ainoastaan kasvateta Suomessa, vaan myös sen geenit ovat suomalaisia. Pietarsaarelaisessa perheyrityksessä tunnetaan maatiaispossun sukupuu yli vuosisadan ajalta, ja se on kahden alkuperäisrodun, maatiaisen ja suomalaisen yorkshiren risteytys. Jalostusohjelman kautta ammattitaitoiset tuottajat pystyvät itse vaikuttamaan eläimen jalostukseen ja kehittämään toimintaansa tilalla, ja Snellman tekee tiivistä yhteistyötä perhetilojen kanssa sikojen hyvinvoinnin ja oikeanlaisen kasvuympäristön varmistamiseksi. Kunnon maatiaispossusta valmistetaan myös Snellmanin perinteisin menetelmin tehty juhlakinkku.

Piristävä punajuuri

Kinkun lisäksi jouluateriaan kuuluvat erottamattomasti tietenkin myös kotimaiset juurekset, jotka tuovat väriä ja makua juhlapöytään myös vuoden pimeimpänä aikana. Rosollista tuttu maanläheisen makea punajuurikas eli punajuuri sopii moneen ja sisältää lisäksi runsaasti kuitua sekä ravintoaineita. Punajuuri on hyvä folaatin lähde ja sillä tiedetään olevan vaikutusta punasolujen uusiutumiseen sekä aineenvaihdunnan piristämiseen, mikä raskaan jouluaterian yhteydessä on pelkkää plussaa. Valitse kiinteitä ja tummanpunaisia punajuuria ja kypsennä ne kokonaisina, jolloin ravintoaineet säilyvät paremmin. 

Jos perinteinen rosolli tympii, voi tuunata perinteistä punajuurisalaattia paahtamalla punajuuret ja lisäämällä rosolliin Kunnon pekonia, joka tuo herkullista suolaisuutta ja rapeutta makean punajuuren vastapainoksi. Jos perinteiseen joulukinkkuun haluaa uutta vivahdetta, kannattaa kokeilla hunajalla maustettua kuorrutusta, jossa on mukavasti makeutta ja pientä potkua sinapista. Parhaat joulukinkun paistovinkit löydät Snellmanin blogista. Lue myös aiemmista artikkeleista Maatiaispossun hiilijalanjäljestä ja miten Snellman panostaa tuottajien tyytyväisyyteen.

 

Hunajakuorrutettu juhlakinkku ja pekonirosolli

Suolaisen ja makean yhdistelmä kutkuttaa tunnetusti makuhermoja vastustamattomalla tavalla. Herkullinen hunajakuorrutus saa makeutta hunajasta, pientä potkua sinapista ja suolaista syvyyttä paistoliemestä, ja mikä parasta, se syntyy mutkattomasti yhdessä kattilassa. Yhdessä Kunnon maatiaispossusta valmistetun juhlakinkun kanssa syntyy lyömätön yhdistelmä, jossa on aineksia uudeksi klassikoksi. Paahdettu punajuuri pääsee oikeuksiinsa rapealla pekonilla höystetyssä rosollissa, joka sopii hienosti kinkun kylkeen joulupöytään.

 

1 Snellman Kunnon maatiaispossun juhlakinkku, luuton noin 3 kg

 

Hunajakuorrutus 

  • 1 dl hunajaa
  • 1 rkl dijonsinappia
  • 1 dl joulukinkun paistolientä 
  • 2 rkl fariinisokeria 

 

Pekonirosolli

 

Kinkku

Ota kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista, ensin pakkasesta jääkaappiin ja edelleen jääkaapista huoneenlämpöön n. 5 tuntia ennen paistamista. Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.

Pintasuolaisuutta voit vähentää huuhtelemalla kinkun kylmällä vedellä ja kuivaamalla puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai liinalla. Jätä verkko kinkun ympärille.

Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.

Aseta kinkku uuniin ritilän päälle rasvapuoli ylöspäin ja ritilän alle syvä pelti rasvaa varten. Lisää pellille vettä, jottei kinkkurasva pala peltiin kiinni. 

Paista kinkkua ensin 200 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paista kinkkua vielä noin 1,5 tuntia per kilo.

Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän noin 83 °C.

Ota kypsä kinkku uunista. Ota 1 dl paistolientä talteen kuorrutetta varten. 

 

Hunajakuorrutus 

Siivilöi paistoliemi kattilaan. Lisää muut hunajakuorrutteen ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 5–10 minuuttia. Seos saa hieman paksuuntua. 

Poista hieman jäähtyneen kinkun ympäriltä verkko, kamara ja ylimääräistä rasvaa oman maun mukaan, rasva antaa kuitenkin lisämakua kuorrutukseen. 

Sivele reilusti hunajakuorrutetta jäähtyneen kinkun pintaan. Paista kinkkua uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa 5–10 minuuttia. Sivele toinen kerros kuorrutetta kinkkuun ja laita takaisin uuniin 5–10 minuutiksi. Sivele vielä valmiiseen kinkkuun yksi kerros kuorrutetta.

 

Pekonirosolli

Kypsennä punajuuret paistonkestävässä vuoassa 200 asteisessa uunissa. Lisää pohjalle hieman vettä, peitä foliolla ja paahda uunissa 45–60 minuuttia kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki ja kuori punajuuret. Halutessasi voit käyttää valmiiksi kypsennettyjä punajuuria. 

Paahda pekoni rapeaksi 150 asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä, noin 20 minuuttia. Nostele pekonit talouspaperille hetkeksi kuivumaan.

Kuori ja poista omenoista siemenkodat. Leikkaa kaikki ainekset pekonia lukuun ottamatta kuutioksi. Murskaa pekoni käsin tai leikkaa veitsellä pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti! 

 

Snellmanilaisten ja perhetilojen arkeen pääset tutustumaan Instagramin puolella @herrasnellman. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista!