Pyydystimme kotimaiset kalat sekä yleisimmät tuontituotteet Satokausikalenterin sivuille, sillä myös kaloilla on vaihtuvat sesongit. Vain joka kolmannes suomalainen syö tarpeeksi kalaa, vaikka kalaa kaksi kertaa viikossa on tuttu lausahdus. Yli 80 prosenttia kalankulutuksestamme on tuontikalaa suomalaisten vesien monipuolisesta kalatarjonnasta huolimatta. Uskomme, että hyödyntämällä kalojen sesongit entistä paremmin pystymme lisäämään kotimaisen kalan kulutusta ja vaikuttamaan merkittävästi ympäristöön, kansanterveyteen sekä ruokakulttuuriin.

Inspiroisiko mangosalsan kanssa tarjoiltava Teriyaki-uunilohi tai Sushiburritot kokeilemaan uutta kalaruokaa?

Sesonkiruokaa merestä

Satokausikalenteri on entistä monipuolisempi ja kalenterissa on esitelty yli 20 kotimaisen kalan sekä yleisimpien tuontituotteiden sesonkitiedot. Monipuolisuus on avain kalansyönnin lisäämisessä. Kokeile siis rohkeasti uusia kalalajeja kalenterissa listattujen vinkkien avulla. 

Ruokakauppojen kalavalikoima elää vahvasti vuodenaikojen mukaan ja sesongissa olevien kalalajien hinta on aina edullisempi ja saatavuus parempaa. Sesonkitietämys on olennaista parempien raaka-aineiden hankinnassa varsinkin villikalojen osalta, joiden maku ja laatu vaihtelevat sesongeittain. 


Valitse vastuullisesti tuotettu ja kotimainen kala

Tuontikalojen kokonaiskulutus on kasvanut 2000-luvulla. Kestävän kehityksen kannalta kalan kulutusta ei voida lisätä tuontikalojen avulla. Maailmalla ylikalastettujen kalalajien sijaan ruokailutottumuksia tulisi suunnata kotimaisiin luonnonkaloihin ja vastuullisesti kasvatettuihin kalalajeihin. Ravinnoksi käytetään yhä kapeammalta skaalalta kalalajeja, vaikka kotimainen kalavalikoimamme on laaja. Monet nykyään roskakaloiksi haukutut kalat ovat ennen olleet ravintomme kulmakiviä.

Kotimaiset kalat sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon ja niillä pystyy helposti korvaamaan reseptien tuontikalat. Tässä Kurkumakala-nuudelikulhossa maistuu aasialaiset maut, mutta raaka-aineena toimii kotimainen ahven-, siika- tai kuhafilee.

Jatkuvasti kasvava kalanviljely

Maailmanlaajuisesti kalan kysyntään ei pystytä enää vastaamaan perinteisellä kalastuksella. Väestön lisääntyessä kysyntä ylittää tarjonnan ja ennusteiden mukaan viljellyn kalan osuus ylittää pyydystetyn kalan vuoteen 2030 mennessä. Kalanviljely onkin yksi nopeimmin kasvava elintarviketuotannon ala.

Onneksi kalaa voidaan viljellä myös vastuullisten periaatteiden ja kestävän kehityksen mukaisesti samalla suojellen valtamerien ylikalastettuja kalakantoja. Suomen pinta-alasta vesistöjen osuus on noin 10 prosenttia ja maallamme on yli 5 000 kilometriä rantaviivaa, jotka yhdessä tarjoavat loistavat kasvumahdollisuudet vesiviljelyn hyödyntämiselle. Kotimaisen kalan tuotantoa voitaisiin siis lisätä tulevaisuudessa huomattavasti. Kuluttajille tämä kehitys tarkoittaisi kilpailukykyisempiä hintoja ja monipuolisempaa valikoimaa. 

 

Satokausikalenteri 2022

Ensi vuoden Satokausikalenterista löydät kattavasti kotimaisen kalan sesongit. Tutustu kalentereihin ja tilaa omasi täältä.

Kalojen sesongit tarkistat myös kätevästi Sesongissa nyt -sivulta tai Satokausi-sovelluksella, jonka pääset lataamaan verkkosivumme alareunasta.

Sesonkitiedon tukena suosittelemme käyttämään WWF:n kalaopasta, jonka avulla me kuluttajat osaamme tehdä vastuullisia kalavalintoja. Oppaassa kalat on luokiteltu kalakantojen kestävyyden mukaan kolmeen eri luokkaan: suosi, harkitse ja vältä. Kotimaisen kalan suosiminen on järkevää sekä kansanterveyden, ympäristön että ruokakulttuurin näkökulmasta. Me äänestämme lompakoillamme.

Tutustu WWF:n kalaoppaaseen


Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!