Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula ja Satokausikalenterin virallinen viiniasiantuntija Master of Wine Tuomas Meriluoto listasivat vuoden 2021 parhaat kasvis- ja viinitrendit. Tämän vuoden aikana viini tuleekin entistä isommin mukaan Satokausikalenterin suosituksiin ja luvassa on mahtavia makupareja. Tässä kurkistus alkaneen vuoden kasvis- ja viinitrendeihin, nappaa vinkit talteen. 

Viiniasiantuntija Master of Wine Tuomas Meriluoto

Puoliveriappelsiinit tarjoavat uuden elämyksen sitrusten suurkuluttajille

Veriappelsiinien sesonki on alkanut tänä vuonna aikaisin. Taroccot ja Morot ovat ja tuttuja monelle ruokaan vihkiytyneelle kuluttajalle ja huippuravintolat kilpailevat alkuvuodesta mistä saa parhaan veriappelsiinirisoton. Puoliveriappelsiinit ovat hedelmiä, joissa yhdistyvät perinteisen appelsiinin ja veriappelsiinin makujen parhaat palat. Niiden hedelmäliha on heikosti punertavaa tai kaksiväristä, mutta mehu on tavallisen appelsiinimehun väristä. Suomesta saatava puoliveriappelsiini on Washington Sanguine ja siinä on veriappelsiinille ominaiset aromit.

 

Prosecco Rosé on kuohuviinihyllyn uusi hitti

Italian Venetosta peräisin olevaa suomalaisten suosikkikuplivaa Proseccoa on saanut päättyneen vuoden 2020 marraskuusta lähtien valmistaa myös roseena. Odotettujen roseeproseccojen vastaanotto on ollut innokasta ja kiinnostunutta. Alkavalla vuodella onkin lupa odottaa tämän helposti lähestyttävän ja niin herkullisen hedelmäisen viinityylin suosion kasvua osana muutenkin meneillään olevaa pinkkien viinien vallankumousta.

Roseeproseccoja on ilmestynyt Alkon valikoimaan hyvä liuta. Ne tulevat varmasti nostamaan päätään ensimmäisen kokonaisen myyntivuotensa aikana etenkin juhlakausina, mutta myös helppoina ja kohtuuhintaisina arjen ilahduttajina.

Päivitä makumuistosi greipeistä

Lopputalvesta sitrushedelmien valikoima muuttuu pikkusitruksista kohti suurempia hedelmiä. Näyttävät verigreipit ovat jo löytäneet tiensä somevaikuttajien brunssikuviin, mutta makuseikkailua kannattaa jatkaa syvemmälle. Erityisesti ugli ja sweetie kannattaa napata ostoskoriin, vaikka perinteisistä happamista greipeistä ei pitäisikään. Sweetie nimellä myytävä hedelmä on pomeliini eli greipin ja pomelon risteymä. Tämä vihreäkuorinen ja greipin kokoinen hedelmä on erittäin makea. Ugli on puolestaan mandariinin ja greipin risteymä, joten siitä löytyy happamuutta sekä makeutta. Hedelmän suomenkielinen nimi “rumeliini” viittaa hedelmän ulkomuotoon, joten sitä ei kannata säikähtää. 

Rieslingin lisäksi myös muut laadukkaat yhden rypäleen valkoviinit alkavat kiinnostaa

Rieslingin jo vuosia kestänyt suosio alkaa johtaa muidenkin valkoisten yhden rypälelajikkeen, eli ns. varietaaliviinien kiinnostavuuden kasvuun. Rieslingin suosiolle ei vielä näy loppua, mutta perehtyneimmät viininjuojat alkavat jo katsella uusien potentiaalisten suosikkien suuntaan.

Myös vähemmän viineihin perehtyneempi porukka on saanut rieslingin kautta lisää ymmärrystä siitä, että viinejä tehdään erilaisista rypälelajikkeista, joilla kaikilla on omat tunnuspiirteensä. Tämä on omiaan ruokkimaan kiinnostusta tutustua myös muihin lajikkeisiin, joka alkaa näkyä siinä, että myös muut globaalisti viljellyt selkeäaromiset lajikkeet kiinnostavat enemmän. Kansainvälisistä lajikeista suosiota povataan erityisesti raikkaalle ja herukkaiselle Sauvignon Blancille. Myös paikallisemmat lajikkeet, kuten pääosin Portugalista ja Espanjasta tuleva Alvarinho / Albariño nostavat samalla päätään.

Kaikkea kivaa kasvihuoneista

Alkukeväästä juureskellarin laarit ammottavat tyhjyyttään, joten kotimaisen ruoan ystävä suuntaa katseensa kasvihuonetuotantoon. Luonnonvarakeskuksen tuottaman viime keväänä julkaistun tutkimuksen mukaan kotimaisen kasvihuoneviljelyn tuotannon hiilijalanjälki on puolittunut vuosien 2004-2017 välillä. Merkittävänä tekijänä on öljynkäytön väheneminen jopa 85 prosentilla. Samaan aikaan valikoima on laajentunut merkittävästi pelkästä kurkusta ja tomaatista. Aasiasta kotoisin oleva lehtivihannes tunnetaan paremmin nimellä Pak Choi. Kirjoitusasuja on moneen lähtöön ja reseptissä saattaakin lukea myös paksoi, pak choy,  bok choi tai bok-choy. Se on erinomainen vihannes tarjottavaksi kevään kylmän veden kalojen kanssa. Keväällä muita tuttuja ja turvallisia kotimaisia kasvihuonevihanneksia voi piristää villiyrteillä. Maistuisiko hankien sulaessa nokkospestopasta kirsikkatomaateilla?

Laatuviiniä hankitaan aristelematta myös kartonkitölkissä

Suomalainen kuluttaja on tähänkin asti ollut hyvin vastaanottavainen ja ennakkoluuloton viinien pakkauksiin liittyvissä asioissa. Lasipullojen siirtyminen perinteisestä korkista kierresulkimiin, sekä hanapakkaukset, otettiin maassamme aikanaan avosylin vastaan – vieläpä ihan ensimmäisten joukossa koko maailmassa.

Niin sanotut kartonkitölkit, eli erimerkiksi hedelmämehuista tutut nestekartonkipakkaukset ovat erittäin ympäristöystävällinen pakkausmuoto sekä tuotantonsa, kierrätettävyytensä että kuljetettavan painonsa ansiosta. Kartonkitölkkeihin pakattuja viinejä on ollut Suomessa saatavilla jo hyvän aikaa. Nyt kun viinintuottajille on ehtinyt kertyä myönteisiä kokemuksia tästä melko uudesta pakkausmuodosta , on lupa odottaa, että myös hieman hinnakkaampia ja siten laadukkaampia viinejä uskalletaan alkaa pakkaamaan myös kartonkitölkkeihin. Vastaavasti myös ympäristötietoiset ja arvopohjalta viinivalintojaan tekevät viininystävät poimivat tulevaisuudessa ennakkoluulottomammin ostoskoriinsa kartonkitökkiin pakatun viinin.

Yksi tomaatti ylitse muiden

Pastaruokien läpilyödessä Suomessa ei vielä osattu kiinnittää huomiota riittävästi oikean tomaatin valintaan. Uuden aallon artesaanipizzojen myötä myös tomaattikastikkeen rooli on korostunut. Jokainen napolilaisen pizzan ystävä tietää sen sisältävän San Marzano-tomaatteja. Suomalainen tuotanto on vastannut nopeasti kysyntään ja nyt niitä saa myös kotimaassa kasvatettuna. Jos et vielä tiedä mikä on San Marzano-tomaatti, niin nyt on hyvä hetki ottaa se haltuun kotikeittiössä. 

Rieslingrosee on tullut jäädäkseen

Master of Wine Tuomas Meriluodon inspiraatiosta räjähdyksen voimalla liikkeelle lähteneen viinikategorian isoin vuosi on vasta tuloillaan. Kahta viinimaailman megatrendiä, rieslingiä ja roseeviiniä yhdistelevä rieslingrosee sekä puhuttaa että uudistaa välillä aavistuksen kaavoihinsa kangistunutta viinimaailmaa.

Rieslingrosee nousi viime kesän hitiksi ja siitä muodostui viininystävien keskuudessa tietynlainen innovatiivisuuden esikuva. Viime kesän innostuksen jälkeen nämä rieslingroseet ovat todistaneet kyvykkyytensä myös ruokapöydissä valkoisten rieslingien tapaan. Uuden kategorian saavuttama suosio povaakin erittäin monipuolista rieslingrosee -sesonkia myös alkavalle vuodelle – niin seurustelujuomana kuin ruokaviininäkin. Maailmalta kuuluu, että Alkon rieslingrosee-valikoimaan voidaan odottaa myös uusia tuotteita.

Paluu juurille

Pitkän jalostustyön tuloksena lehtisalaattien kitkeryys on saatu karsittua ja kaupoista löytyy nykyään erittäin mietoja ja makeita lajikkeita. Kokonaisuutena tämä on erinomainen asia, koska salaatin kulutus on kasvanut merkittävästi. Raaka-aineisiin syvemmin vihkiytyneet kulinaristit taas kaipaavat salaatin kitkeryyttä, jonka voi taittaa hapokkaalla ja makealla kastikkeella. Trendikäs sydänsalaatti on näyttävä lautasella ja se kestää myös grillaamista. Vuonna 2021 pikkuromainet saavat rinnalleen punasikurisalaatin. Olisiko tässä kesän hittikasvis?

Brittikuohuvien suosio kasvaa

Englantilaiset kuohuviinit yrittävät ihan vakavissaan haastaa kuohujuomien uniikkina ja ylivertaisena laatujohtajana pidettyä samppanjaa. Viinintuotanto Isossa-Britanniassa oli vielä parikymmentä vuotta sitten intohimoisten harrastajien varassa ja varteenotettavia tuottajia oli vain muutama.

Nyt ilmastonmuutos, saavutettu maine ja sen innoittamat investoinnit sekä ranskalaista samppanjaa rennommat säädökset ovat nopeasti nostaneet brittikuohuvien tunnettuutta sekä laatua vielä entisestään. Pulloja riittää myös myyntiin niin, että näitä herkkuja riittää yhä useampien kiinnostuneiden kuluttajien saataville. Tämä kaikki on tehnyt Englannista hyvin varteenotettavan vaihtoehdon laadukasta kuohuviiniä kaipaavalle viininystävälle ja näitä kannattaa ehdottomasti bongailla Alkon valikoimista vuonna 2021.

Purjosipuli palaa parrasvaloihin

Purjon paluuta on pedattu jo pidempään, mutta syksyllä 2021 se sulahtaa sujuvasti takaisin kotikeittiöihin muussakin muodossa kuin pakastevihannessekoituksessa. Hiillostettu purjo herättää välittömästi ruokahalun huippuravintoloiden Instagram-kuvissa. Näyttävä ulkonäkö ei kuitenkaan ole se syy miksi purjosipulia kannattaa käyttää enemmän. Purjosipuli kuuluu ranskalaisen keittiön kulmakiviin, mutta suomalainen tulkinta purjosipulista, perunasta ja metsäsienistä pärjää maultaan mainiosti klassiselle crème vichyssoiselle. Kotimaisen purjosipulin saatavuus paranee samaan aikaan suomalaisten hedelmien kanssa, joten purjo-omenasalaattien luomat mahdollisuudet ovat rajattomat.

Portugalin viinit trendaavat vihdoin kunnolla

Portugali on jo pitkään ollut viiniasiantuntijoiden veikkauksissa yhtenä trendaavista viinimaista. Maan helposti lähestyttävät, mutta samalla kiinnostavan omaperäiset rypälelajikkeet ovat jo pidempään odotelleet löytäjäänsä.

Nyt vaikuttaisi siltä, että Portugalin aavistuksen kompleksisen ja vieraan kuuloiset rypälelajikkeet ovat saaneet ”kiinnostavan” viitan harteillensa. Alkossa saatavilla oleva valikoima on myös kasvanut riittävän suureksi jotta tähänkin Euroopan viinikolkkaan aletaan perehtyä oikein kunnolla!

Makumatka Muumimamman kellariin on nyt mahdollista

Kurpitsojen saatavuus on räjähtänyt viime vuosina, mutta Muumimamman kriikunahillon valmistaminen ei ole ollut mahdollista lähikaupan raaka-aineista. Suurin murros kotimaisten kasvisten tuotannossa tullaan näkemään ja maistamaan suomalaisten hedelmien saatavuudessa. Ahvenanmaan viljelijät ovat luvanneet tuplata esimerkiksi päärynöiden tuotannon seuraavan viiden vuoden kuluessa. Päärynöiden lisäksi ruokakaupoissa tullaan näkemään kotimaisia luumuja. Suomessa viljellään jo kahdeksaa eri lajiketta ja niiden vyöryminen kauppaan alkaa pian.

Puolikkaat pullokoot tarjoavat laatua kätevässä koossa 

Laatu ennen määrää on yhä useammalle viininystävälle valintoja ohjaava tekijä ja kyseinen trendi luo kysyntää myös pienemmille pakkauksille. Näistä pienemmistä pakkauksista puolikas 37,5 senttilitran viinipullo, josta riittää sopivasti vaikkapa lasilliset kahdelle, näyttää olevan kiinnostavin.

Yleisön kiinnostuksen kannustamana viinintuottajat ja -maahantuojat ovat tsempanneet valikoimaan etenkin laadukkaampien puolikkaiden viinipullojen osalta parempaan suuntaan, ja nyt voikin vihdoin todeta, että valikoima on niin kiinnostava, että se palvelee viininystäviä jo melko laajasti!

Reseptit romukoppaan ja rennot ranteet 

Poikkeusvuosi 2020 lisäsi merkittävästi kotikokkailun määrää myös Suomessa. Yhä useammassa jääkaapissa pyörii puolikas lanttu, pussi keltajuurta, pala parmesaania ja runsaasti perunaa. Arkiruokailuun helposti soveltuvat ruokalajit, kuten mureke, perinteiset keittoruoat ja pasta-annokset koostetaan jatkossa entistä laajemmasta raaka-ainekirjosta. Harva enää jaksaa lähteä kauppaan puuttuvan korppujauhon takia, joten mummolta perittyyn lihapullareseptiin saa pehmeyttä palsternakkaraasteesta. Sosekeiton voi pyöräyttää pussillisesta pakastevihanneksia ja tuoreesta inkivääristä. Jatkossa kasviksia uskalletaan heitellä rohkeammin reseptien sekaan, eikä yksikään makuelämys jää vajaaksi korianterin siemenien puuttesta. 

Parhaat onnistumiset vaativat välillä myös epäonnistumisia, mutta ei se niin vakavaa ole. Vuoden 2021 aikana yhä useampi kuluttaja löytää sisältään hapanjuurileipurin tai intohimoisen kotikokin. Nälkä kasvaa syödessä ja loppuvuodesta ruskeakastikkeen valmistus onnistuu yhä useammalta suomalaisesta. Toki sinne sekaan laitetaan porkkanaraastetta. 

Hiilineutraalit viinit saapuvat Suomeen

Tähän asti vertailutieto yksittäisten viinien aiheuttamasta hiilijalanjäljistä on ollut heikosti saatavilla verrattuna moneen muuhun elintarvikeryhmään. Viinintuottajat ovat kuitenkin onneksi olleet jo useamman vuoden ajan ahkeria erilaisten hiilijalanjälkeä mittaavien, sen pienentämiseen kannustavien sekä jäljelle jäävää hiilijalanjälkeä kompensoivien hankkeiden parissa.

Nyt kun kokemuksia on karttunut riittävästi, isoimmat ja luotettavimmat sertifikaatit ja toimijat ovat erottuneet joukosta, ja riittävän suuri määrä tuottajia eri maista, hintaluokista ja viinityyleistä ovat saaneet hankkeensa julkistettavaan kuntoon, on Alko päättänyt hyväksyä nipun sertifikaatteja, joilla tuotteiden hiilineutraali status voidaan aukottomasti todentaa.

Näin ollen vuonna 2021 joukko ensimmäisiä hiilineutraaliksi sertifioituja viinejä saadaan Alkon valikoimiin. Suomalaisten kiinnostus ympäristövastuullisia tuotteita kohtaan tulee varmuudella nostamaan nämä tuotteet suosioon. 

Alkaneesta ruokavuodesta 2021 on tulossa erittäin maistuva ja mielenkiintoinen. Julkaisemme jatkossa lisää viini- ja reseptiartikkeleita, joiden avulla onnistut varmasti. Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki. Kasvis- ja ruokatrendeistä pysyt kärryllä seuraamalla Satokausikalenterin kanavia ja lataamalla ilmaisen Satokausi-sovelluksen.