Kaupallinen yhteistyö: ABC-asemat

Kesä on täynnä elämyksellisiä matkoja Suomen suvessa. Olipa kyseessä tuttu reittivalinta mökkimaisemiin, uuden paikan valloitus tai jokin kesän tuhansista tapahtumista, kannattaa varata matkalle tarpeeksi aikaa energisoiviin taukoihin. Oivana pysähdyspaikkana toimii jokin monista ABC-asemista, joiden runsaassa valikoimassa esillä ovat upealla tavalla värikkäät Satokausi-kasvikset.

Uudistimme tänä keväänä ABC-asemien salaattipöydän ja sesongin parhaat maut löytyvätkin matkaajan iloksi ja ihastukseksi aina Suomen eteläisimmästä nurkasta pohjoiseen. Tankkaa siis A-, B- ja C-vitamiinit Satokausi-salaattipöydästä. Menu ja käytettävät kasvikset vaihtuvat säännöllisesti, joten uusia makuja ja kasviksia löytää takuuvarmasti.

Reseptit kaikkien käyttöön – kokeile kotona

Uudistetusta ABC-asemien salaattipöydästä löytyvät Satokausi-kasvikset tarjoillaan aina pienellä twistilla. Tällä tavalla jokaisen raaka-aineen parhaat puolet pääsevät esiin. Jos resepti ihastuttaa, voi raaka-aineet käydä ostamassa ABC:n yhteydessä olevasta ruokakaupasta. Satokauden salaattipöydän reseptit julkaistaan viikoittain ABC-asemat -sivulla Facebookissa.

Kaikkien aikojen melonikesä hellii makean ja raikkaan ystäviä juuri nyt ja vihreää voimaa syödään vihreistä pavuista. Nappaa talteen edelliset Satokausi-salaattipöydän julkaisemamme reseptit.

Vihanneksissa maistuu kesä

Kesällä vihannekset ovat erityisen makeita ja rapsakoita. Erilaiset kaalit ja juurekset maistuvat kesällä erinomaisilta. Sesongin raaka-aineita kannattaa käsitellä hellästi: usein riittää nopea kuullotus, kevyt marinointi tai pieni paahtaminen. Vihanneksissa on runsaasti makua omasta takaa, joten mausteeksi riittää usein perinteiset suola ja pippuri, etikka ja öljy tai sitruuna.

Myös juurekset kypsyvät kesällä. Juuri nyt ruokakauppojen tiskistä voi bongata kesän ensimmäisiä nauriita ja punajuuria, kannattaa muistaa myös porkkana. Porkka on Suomen suosituin juures – eikä syyttä! Oranssi kasvis maistuu vauvasta vaariin. Kannattaa kokeilla porkkanan paahtamista ja kotioloissa porkkana sopii mainiosti myös grilliin. Erilaiset yrtit ovat porkkanan kavereita, kokeile vaikkapa rakuunaa tai timjamia.

Paahdetut porkkanat

  • 500g halkaistuja porkkanoita
  • lorau öljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • tuoretta rakuunaa

Sekoita porkkanat, öljy, suola ja mustapippuri. Paahda porkkanoita noin 200 asteessa 20 minuuttia tai grillissä. Ripottele sekaan pilkottu rakuunan lehti.

Pikkelöity kirsikkatomaatti

  • 1 kg kirsikkatomaatteja
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • ripaus hienonnettua korianteria
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa

Kiehauta viinietikka, sokeri, mausteet ja vesi. Lisää tomaatit mausteliemeen ja anna jäähtyä. Lisää korianteri tomaattien joukkoon.

Kukkakaalipikkeli

  • 1 kg kukkakaalia
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • raastettua sitruunan kuorta

Viipaloi kukkakaali ja raasta sitruuna. Kiehauta viinietikka, sokeri ja sitruunanmehu. Lisää kukkakaalit mausteliemeen ja anna jäähtyä.

Ota seurantaan myös ABC:n Facebook-sivu ja Instagram-tili ja poimi Satokauden salaattipöydän muut reseptit talteen!      

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.