Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa, hokkaidoa ja jättikurpitsaa – kurpitsakausi käy kuumana ja kaupan laarit ovat kukkuroillaan kaikkia oranssin sävyjä. Sesongin kurpitsoista kokattu mukavan mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka vaatii hieman valmisteluja, mutta palkitsee huumaavalla tuoksullaan ja mehevällä maullaan. Kyytipojaksi kaadetaan lasillinen uusiseelantilaista rieslingiä, joka tukee täydellisesti syksyn muhkeaa makumaailmaa. Ota resepti juomasuosituksineen talteen tästä!

Palkittu Mud House Riesling säestää syksyn sesonkiruokia

Keväällä 2021 vuoden valkoviinin arvonimellä palkittu Mud House Riesling on oivallinen makupari sesongin kurpitsalle. Uuden-Seelannin eteläsaarella, Waipara Valleyn luonnonkauniilla laatuviinialueella kasvavista rypäleistä valmistettu riesling on tyylikäs ja moniulotteinen valkoviini. Tuoksussa tulee vastaan greippiä, kypsää omenaa, kukkaisuutta ja hunajan aromeja. Ensimmäinen siemaus kiertyy kielelle sitruksisen raikkaana, herkullisen hapokkaana ja mainion mineraalisena. 

Voitokas viini on omimmillaan mehevien kurpitsaruokien kylkiäisenä sekä aasialaisittain maustettujen merenelävien ja nuudelisalaatin seurassa. Luonteikkaan, mutta silti helposti lähestyttävän viinin puolikuiva ja mineraalinen makumaailma pärjää tulisempienkin ruokien rinnalla. Sesonkiruokailijaa ilahduttaa myös tieto siitä, että kaikki viinin valmistuksessa syntyneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu nollaan.

Syksy on kurpitsalajikkeiden kulta-aikaa

Kaikki tuntevat kesäkurpitsan, mutta miten on talvilajikkeiden laita? Oranssin, punaruskean ja keltaisen kaikissa sävyissä hehkuvat, syksyn ajan sesongissa olevat kurpitsat ovat varsinaisia keittiön kunkkuja ja kuningattaria. Talvikurpitsa on yleisnimike kauppojen kasvislaareissa juuri nyt komeileiville kaunokaisille. Mikä lajikkeista on sinun suosikkisi?

Hokkaidokurpitsa muistuttaa muodoltaan pulleaa pisaraa. Se on väriltään usein kirkkaan oranssi, mutta myös punaruskeita, kellertäviä ja jopa raidallisia yksilöitä saattaa hyvinkin löytyä kauppojen kukkuraisista kurpitsakeoista. Kiinteämaltoinen hokkaido maistuu mahtavalta uunissa paahdettuna. Myskikurpitsan muoto tuo mieleen päärynän. Sen kuori väriltään vaaleanbeige ja malto hehkuu lämpimän oranssina. Myös myskikurpitsan pähkinäinen maku on parhaimmillaan paahdettuna.

Suurempaa, pyöreää kurpitsaa kutsutaan jättikurpitsaksi tai syksyisen teemajuhlan mukaan halloween-kurpitsaksi. Se päätyy usein pikkelsiksi, mutta soveltuu myös muuhun ruoanlaittoon. Sitten on vielä puikulan mallinen, etäisesti hunajamelonia muistuttava spagettikurpitsa, joka on saanut nimensä kuoren alle kätkeytyvästä spagettimaisesta rakenteesta. Säikeinen malto kypsennetään kuorensa sisässä ja riivitään kypsyttyään haarukalla irtonaiseksi.  

Mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka maistuu koko perheelle

Makeaksi paahdettu kurpitsa, chilin lempeä mausteisuus ja sopivasti suolainen parmesaani ovat täydellisiä kumppaneita Mud House Riesling -valkoviinin aromikkaalle hedelmäisyydelle! Reseptin työvaiheiden määrää ei kannata säikähtää, sillä valmiin annoksen maku palkitsee vaivannäön varmasti. Halutessasi voit jakaa työvaiheet kahdelle eri päivälle: paahda kurpitsat edellisenä päivänä ja kokkaa vuokaruoka valmiiksi vasta seuraavana päivänä.

Kolmea kurpitsaa puhdistettaessa kertyy paljon siemeniä, joita ei missään nimessä kannata heittää menemään. Paahda siemenet uunissa tai kuivalla pannulla ja lisää valmiin pasta-annoksen päälle koristeeksi. Voit myös säilöä kevyesti suolatut siemenet purkkiin ja napostella niitä sohvalla illan pimetessä.

VINKKI! Voit käyttää myös muita pastalajikkeita, mutta parhaan tuloksen saat pastalla, jonka sisään soosi sukeltaa mahdollisimman sujuvasti.

Mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka

Neljälle

  • 1 pieni jättikurpitsa
  • 1 pieni myskikurpitsa
  • 1 pieni spagettikurpitsa
  • 1 keskikokoinen keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 oksa rosmariinia
  • 3 oksaa timjamia
  • 1–2 tl kuivattua chiliä
  • 1 dl Mud House Riesling -valkoviiniä
  • 5 dl kasvislientä
  • 500 g Paccheri- tai Rigatoni-pastaa
  • 1 dl + 1 dl raastettua parmesaania
  • 2 dl pankojauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • voita paistamiseen

Pehmennä spagettikurpitsa mikroaaltouunissa 5 minuuttia. Halkaise jättikurpitsa ja pehmennyt spagettikurpitsa ja poista siemenet. Pilko kurpitsat näteiksi paloiksi, mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Paahda 250 asteisessa kiertoilmauunissa (spagettikurpitsat leikkuupinta alaspäin) noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Nosta pois uunista ja anna jäähtyä. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen.

Kuori ja pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Sulata voi öljyn kanssa ja kuullota sipuleita noin 5 minuuttia. Lisää sekaan kuivattu chili ja yrtit. Jatka kuullottamista toiset 5 minuuttia, lisää valkoviini ja anna kiehua hiljalleen 5 minuutin ajan. 

Kuori ja pilko keltasipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Lämmitä kattilassa öljyä ja voita. Freesaa sipuleita 5 minuutin ajan ja lisää sitten kuivattu chili sekä timjamin ja rosmariinin lehdet. Kypsennä kunnes sipulit pehmenevät ja saavat hieman väriä. Lisää valkoviini ja keitä 5 minuuttia.

Irrota kuoret myskirkurpista kuutoista ja lisää malto sipuliseoksen joukkoon. Kaada mukaan kasvisliemi ja kiehauta seos. Lisää sekaan 1 dl raastettua parmesaania ja painele kurpitsat soseeksi. Voit myös surauttaa kastikkeen sileäksi sauvasekoittimella.

Keitä pasta ohjeen mukaan, mutta jätä hieman napakaksi, valuta kuiviksi. Kaada myskikurpitsa-sipulikastike pastan päälle ja sekoita. Kaavi myös spagettikurpitsan malto sekaa yhdessä pankojauhojen ja lopun parmesaanin kanssa. Sekoita. 

Kaada puolet seoksesta uunivuokaan ja levitä tasaisesti. Poista jättikurpitsan paloista kuoret ja laita ne uunivuokaan. Kippaa loppu kastike kurpitsojen päälle, peitä vuoka foliolla ja paista uunissa noin 15 minuuttia. 

Nosta uunin lämpötila 225-asteeseen, poista folio ja paista vielä noin 20 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.

Koristele annos hasselpähkinöillä tai paahdetuilla kurpitsasiemenillä sekä yrteillä. Tarjoile Mud House Rieslingin kanssa.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.