Latva-artisokka on Välimereltä ja Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva ohdakemainen kasvi, jota kasvatetaan syötäväksi. Nahkaisten suojuslehtien alle kätkeytyy artisokan sydän, joka on kulinaarinen herkku! Artisokka on maultaan herkkä ja aavistuksen pähkinämäinen. Latva-artisokan valmistus on helppoa! Keitetyt latva-artisokat maistuvat sellaisenaan esimerkiksi hollandaisekastikkeen kera. Kylmiä tai säilöttyjä artisokansydämiä voit lisätä salaatteihin, mikä tekee juhlapöydän lisukesalaatistasi astetta tyylikkäämmän! Kokeile myös leffaillan herkkuna uunissa paahdettuja latva-artisokkalohkoja valkosipulidippiin kastettuna. Varoituksen sana – nämä loppuvat hetkessä!

latva-artisokka

Kotimaiset latva-artisokat sesongissa nyt

Nykyisin latva-artisokkaa viljellään Pohjois-Afrikan ja Välimeren maiden lisäksi laajalti myös Amerikassa ja alueilla, joiden maaperä on rikas ja ilmasto sopivan leuto. Suomessakin latva-artisokkaa viljellään pieniä määriä. Kotimaisen latva-artisokan sesonki ajoittuu elo-lokakuulle.

Hyvälaatuinen latva-artisokka on kokoonsa nähden painava ja kiinteä. Mykerö antaa vain vähän periksi painettaessa ja suojuslehdet ovat pehmeitä. Tarkista, että suomut ovat kiinni.

Latva-artisokan valmisteleminen syötäväksi

Pienet ja tuoreet latva-artisokat voit keittää suomuineen, isommista kannattaa napsauttaa uloimpia, sitkeitä suomukerroksia pois ja hyödyntää mehukas sisus. Myös varsi kannattaa kevyesti kuoria. Käsittelyn myötä latva-artisokka tummuu nopeasti, joten jollakin hapolla, esimerkiksi sitruunamehulla, kannattaa käsitellä leikkuupinnat. Halkaistut latva-artisokat kypsyvät uunin lämmössä noin puolessa tunnissa. Latva-artisokat voit myös hyvin keittää kypsäksi. Latva-artisokka soveluu hienosti myös uppopaistettavaksi ja voit hyvin myös suikaloida käsitellyn latva-artisokan kypsymään pastaruokiin.

Toimiipa latva-artisokka myös sellaisenaan, omana herkkunaan! Täältä löydät kattavan tietopaketin latva-artisokan esivalmistelusta ja herkullisen napostelureseptin syysiltoihin! Ja mikäli rapujuhlat ovat vielä tämä syksynä tuloillaan ja vieraissa on vegaaneja, latva-artisokka on erinomainen ja tyylikäs vaihtoehto vegaanin napostelusyötäväksi!

Satokausikalenteri

Lisää vinkkejä kasvisten käyttöön vuoden 2023 Satokausikalenterista

Satokausikalenteri 2023 on nyt tilattavissa! Valittavanasi on huippusuosittu Satokausikalenterin seinäkalenteri, jossa on jopa yli 200 kasviksen sesonkitietojen lisäksi kattavasti materiaalia sienistä, kotimaisista kaloista ja villiyrteistä! Uutuutena vuoden 2023 Satokausikalenterissa on toiveestanne lisätty jokaiselle kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Perhekalenterissa on seinäkalenterin sisältämien tietojen lisäksi tilaa jopa kuuden perheenjäsenen omille menoille ja merkinnöille. Puutarhakalenterin avulla jokaisesta kuoriutuu oman elämänsä mestariviljelijä, sillä kalenteri sisältää kaiken tarvitsemasi tiedon oman puutarhan rakentamiseen.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.