Kaupallinen yhteistyö: Earth Control

 

Pienet kurpitsagaletet ovat loppusyksyn ja pikkujoulukauden söpöimpiä tarjottavia! Nämä maukkaat pikkupiiraat voi valmistaa jo etukäteen ja ne onnistuvat näppärästi myös vegaanisina! Viimeisen silauksen galeteille tuovat Earth Controlin uudet paahdetut ja maustetut Home Roasted mantelit.

Kurpitsa on monipuolinen vihannes

Suomalaiset ovat viime vuosien aikana ihastuneet kurpitsaan siinä määrin, että nykyisin sitä saa syksyisin hyvin myös kotimaisena! Kurpitsaa on kaupoissa monina eri lajikkeina, mutta yhteistä niille kaikille on kasviksen monipuolisuus. Se sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin, keittoihin, pastoihin, patoihin, paahdettavaksi ja leivontaan. 

 

Valitse kaupassa kokoonsa nähden painava kurpitsa, jonka kuori on ehjä eikä siinä tunnu pehmeitä kohtia. Kurpitsat käsitellään kuin melonit: ne halkaistaan ja kuori leikataan veitsellä. Siemenet ja rihmasto koverretaan pois lusikalla, siemenet voi halutessaan paahtaa uunissa ja syödä vaikkapa salaattien kanssa.

Me käytimme näihin galetteihin myskikurpisaa, joka on suuren päärynän mallinen talvikurpitsa. Myskikurpitsan maku on mehevän pähkinäinen ja paahtaminen tuo sen makeuden kivasti esiin.

 

Home Roasted mantelit – naposteluun ja viimeistelyyn

Kurpitsagaletteihin viimeisen silauksen antavat rapeaksi paahdetut maustetut mantelit. Earth Controlin uudet “Home roasted” mantelit ja pähkinät ovat pitkän tuotekehittelyn tulos. Tanskan Århusissa sijaitsevassa paahtimossa on kokeiltu eri paahtoasteita ja makuvaihtoehtoja, jotta juuri oikeat yhdistelmät makua ja rapeutta on löydetty. Ensimmäisenä tarjolle on tuotu hurmaavat Sour Cream & Onion maustetut cashewpähkinät sekä BBQ- ja lakritsimaustetut mantelit.

Savuisella BBQ-mausteella maustetut mantelit tuovat hauskaa särmää kurpitsagaletteihin. Savupaprikan lempeä maku on hyvin aistittavissa ja se on mainio makupari makealle kurpitsalle. Lakritsinmakuiset rapeat mantelit ovat ihastuttavan makuisia ja ne sopivat yllättävän hyvin suolaisiin kurpitsagaletteihin. Kokeile rohkeasti myös suolaisissa ruuissa, tulet yllättymään!

 

Kurpitsagaletet valmistuvat näppärästi myös täysin vegaanisina! Piirakkataikinan ohje onkin kirjoitettu valmiiksi vegaaniseksi ja täytteestä tulee vegaaninen, kun käyttää agavesiirappia, kauratuorejuustoa ja vegaanista fetaa vuohenjuuston sijaan.

 

Jos ihastut lakritsin makuun, niin kokeile myös herkullista bulgursalaattiamme, johon lakritsitaatelit tuovat ihanan säväyksen.

Kurpitsagaletet

8 kpl

 

Piirakkataikina:

  • 100 g maidotonta margariinia
  • 4 dl täysjyväspelttijauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl hienoksi raastettua kurpitsaa

 

Täyte:

  • 1 “pitkäkaulainen” myskikurpitsa
  • 1 rkl öljyä
  • ½ rkl hunajaa tai agavesiirappia
  • suolaa
  • 3 rkl tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa
  • mustapippuria
  • tuoretta rosmariinia
  • 100 g vuohenjuustoa tai vegaanista fetaa
  • Earth Control Home Roasted BBQ-manteleita ja/tai lakritsimanteleita

 

Piirakkataikina:

Kuutioi pehmeä margariini kulhoon. Lisää jauhot ja suola, nypi sekaisin. Vaivaa kurpitsaraaste (raasta täytteestä ylijääneestä kurpitsasta) joukkoon ja muotoile palloksi. Kääräise kelmuun ja laita taikinapallo noin tunniksi jääkaappiin.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele palloiksi ja kauli jauhojen avulla soikeiksi tai pyöreiksi ohuiksi piiraspohjiksi. Täytä, taita reunat päälle ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

 

Täyte:

Leikkaa myskikurpitsan pitkänomainen, siemenetön osa irti, kuori ja halkaise pitkittäin. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Hiero kurpitsoihin öljy ja siirappi, ripottele pinnalle suola. Paahda 200 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Lopusta kurpitsasta tee raaste piirakkataikinaa varten ja käytä loput muihin ruokiin.

Voitele piirakkapohjat tuorejuustolla ja ripsauta päälle mustapippuria. Jaa paahdetut kurpitsasiivut piiraiden keskelle ja taita taikinan reunat täytteen päälle. Ripottele kurpitsoiden päälle hienonnettua tuoretta rosmariinia, murusteltua juustoa ja rouhittuja manteleita.

Paista galetteja 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Lue lisää Earth Controlista ja tutustu mahtaviin tuotteisiin osoitteessa https://earthcontrol.fi/. Muista myös seurata Earth Controlia Instagramissa @earthcontrol.fi ja Facebookissa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.