Kuukauden Satokausi-kasvikset

Nyt sesongissa pirteä paprika!

Paprika  – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Toukokuun toinen Satokausi-kasvis on kaikille tuttu paprika kaikkine värivariaatioineen. Mahtuupa mukaan myös suippoversiokin.

Paprikat kavereineen löydät Food Market Herkun hedelmä-ja vihannesosastolla. Sieltä nappaat mukaan myös muut toukokuun Satokausi-kasvikset.

Paprika on toukokuussa in!

Paprikan voittokulku jatkuu

Mehevät, isot ja makeat vihannespaprikat ovat valloittaneet suomalaisten makumieltymykset tällä vuosituhannella. Nykyään ne lukeutuvatkin suosituimpiin vihanneksiin, eikä menekin kasvulle näy loppua.

Koisokasveihin kuuluva paprika on lähtöisin Meksikosta ja nykyään siitä on olemassa tuhansia eri lajikkeita käyttötarkoituksen mukaan. Paprikat tuotiin Eurooppaan löytöretkien mukana ja niiden toivottiin syrjäyttävän kalliimpi mustapippuri maustemarkkinoilla.

Vihanneksena käytettävästä paprikasta puuttuu kuitenkin kokonaan muille paprikoille ominainen kapsaisiini. Chilien tulisuuden mittauksessa käytettävässä asteikossa vihannespaprika edustaa nollapistettä.

Paprikaa saa monessa muodossa

Yllättävän terveellinen paprika

Yllättävää, mutta totta: paprika on ruokakasveista yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. Vitamiinit ovat vieläpä helposti nautittavassa muodossa! Rouskahtava rapeus sekä ominainen makeus selittyy paprikan sisältämän veden sekä sokerin määrällä. Vihannespaprikan vesipitoisuus on yli 90 prosenttia ja kuiva- aineista jopa puolet ovat sokereita.

Paprikan maku syntyy yli sadasta erilaisesta yhdisteestä, joten makua voi korostaa poistamalla nesteen määrää, eli kuivaamalla, paahtamalla tai paistamalla paprikaa. Paprika on kaikessa makukirjossaan esimerkiksi unkarilaisen keittiön kulmakivi sekä kansallismauste.

Paprika on toukokuun Satokausi-Kasvis

Monipuolinen ruoanlaitossa

Paprika sujahtaa sujuvasti monen maan ruokakulttuuriin. Siitä saa helposti rakennetta perinteisiin vihersalaatteihin, pilkottuna se tuo väriä sekä rakennetta wokkeihin ja ohuesti viipaloituna se sopii mainiosti trendikkäisiin aasialaisiin nuudeleihin tai bowleihin.

Kokeile myös suippopaprikoita ja Espanjasta meillekin rantautuneita Pimientos de padrón -pikkupaprikoita, jotka ovat parhaimmillaan kovassa lämmössä pannulla paahdettuina. Ripauta paistettujen pikkupaprikoiden päälle sormisuolaa ja tarjoa paprikat kuumina.

Paprika kaikissa väreissä

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.

 

Nyt sesongissa rapsakka retiisi!

Retiisi  –  Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Toukokuun Satokausi-kasvikset tuovat mukaan tuulahduksen kesästä ja kasviskolmikon aloittaa rapsakan raikas retiisi. Retiisin kavereina toukokuussa tavataan grilliin hyvin sopivat paprika ja munakoiso.

Toukokuun Satokausi-kasvikset löydät Food Market Herkun hedelmä- ja vihannesosastolta. Satokausien mukaan syöminen on nyt ihanan helppoa, eikö vaan?

Retiisi on toukokuun Satokausi-Kasvis

Potkua kesän korville

Tiesitkö, että retiisi on läheistä sukua kaaleille ja nauriille, ja se on saapunut Eurooppaan 1500-luvulla Kiinasta? Retiisi saa kirpeytensä sinappiöljystä samoin kuten retikkakin ja se tuo kaivattua kirpeyttä kevään varhaisvihanneksiin. Retiisit tuottavat satoa jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä, kevään viileän kostea sää on maun kehitykselle ainoastaan hyväksi.

Viime vuosina on perinteisen retiisin lisäksi tullut markkinoille myös pitkänomaisia retiisilajikkeita ja jopa violetteja retiisejä. Instagramissa olet saattanut myös nähdä vesimeloniretiisejä, jotka ovat tavallisia retiisejä selvästi suurempia ja ovat sisältä väriltään raidallisen violetin punaisia.

Retiisisalsa

Hyödynnä koko retiisi

Kevään ensimmäiset retiisit myydään yleensä nippuina naatteineen. Kotona naatit kannattaa irrottaa ja huuhdella huolellisesti. Nahistuneeseen naattiin saadaan piristystä pitämällä niitä hetken aikaa jääkylmässä vedessä.

Hyväkuntoisista naateista voi valmistaa esimerkiksi pestoa ja sinappisen makunsa ansiosta ne ovat täydellinen raaka-aine kaalisalaatteihin ja sopiva mm. etikkamarinointiin. Jos et aio käyttää naatteja, poista ne retiiseistä ennen jääkaappiin laittoa. Näin mukulat säilyvät parempana pidempään.

Retiisi sopii niin salaatteihin kuin grilliinkin

Lempeämpi puoli paahtamalla

Yleensä retiisit syödään tuoreena, koska pilkkomisen jälkeen ne eivät kestä pitkää säilytystä. Valmiiksi paloitellut mukulat voi säilyttää kylmässä vedessä tarjoiluun saakka.

Kirpsakan retiisin lempeä ja pehmeämpi puoli paljastuu paistaessa. Mukulat voi pyöräyttää pannulla, paahtaa uunissa tai käyttää nopeasti grillissä. Retiisit kruunaa myös kesän keitot.

Kuvan kaunis retiisi on loistavaa kevätevästä erilaissa salaateissa, tahnoissa, juustotarjottimella, voileipäkakuissa, dippivihanneksena tai voileivän päällisenä. Ärhäkkä retiisi on hyvä makupari miedon parsan kaverina. Hyvin pesty mukula kannattaa nauttia kuorineen, koska suurin osa sen sisältämistä vitamiineista sekä kivennäisaineista sijaitsee kuoressa.

Vinkki! Kokeile retiisitsatsikia grillatun kalan kaverina. Raasta retiisit maustamattoman jogurtin joukkoon. Lisää yksi pieni raastettu valkosipulinkynsi ja loraus hyvää oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja lisää halutessasi hienonnettua minttua. Retiisi toimii myös kirkkaassa perunasalaatissa tuoden siihen mukavaa suutuntumaa ja väriä.

Retiisi on raikas ja rapsakka

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.

Kevään herkullisin parsa-juustopiirakka

Parsa-juustopiirakka  – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

On huhtikuun Satokausi-ohjeen aika ja nyt onkin sellainen herkku luvassa, että huh, huh! Täyteläinen juustopiirakka saa väriä ja makua kevään odotetuimmasta kasviksesta, vihrestä parsasta.

Huhtikuun Satokausi-kasvikset – parsan, limetin ja ananaksen sekä tietenkin tämän herkullisen parsa-juustopiirakan raaka-aineet löydät Food Market Herkusta.

Parsa-juustopiirakka on helppo valmistaa

Monipuolinen parsa

Vihreä parsa taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon- toiset pitävät siitä höyrytettynä, yhä useampi paistaa parsansa parilapannussa tai grillissä. Myös uunissa parsat paahtuvat meheviksi.

Parsasta valmistat helposti maukkaat pastat ja risotot tai höylää parsa tuoreena ohuiksi viipaleiksi raikkaaseen salaattiin. Parsa hollandaisekastikkeen kanssa tarjottuna on aikaa kestänyt klassikko. Klassikkoihin kuuluvat myös erilaiset parsapaistokset- ja piirakat, joita kevään aikana on syytä tehdä ainakin yksi.

Herkullinen parsa-juustopiirakka

Parsa ja juusto ne yhteen sopii

Mieto parsa ei kaverikseen kaipaa vahvoja makuja tai mausteita, mutta erilaisia juustoja parsa rakastaa. Juustojen rasva ja happamuus sopii hyvin parsan makuun olipa kyse sitten fetajuustosta tai pehmeämmästä briejuustosta.

Tähän piirakkaan valikoitui kermainen herkku naapurimaastamme, monelle jo tuttu Västerbotten-juusto. Tämän juuston sulamisominaisuudet ovat mainiot ja siksipä se onkin parhaimmillaan piirakoissa. Kokeilemisen arvoisia ovat myös ranskalainen comte ja sveitsiläinen gruyère.

Lisää vinkkejä suolaisiin piirakoihin sopivista juustoista tai  ideoita viikonlopun juustotarjottimelle saat Food Market Herkun asiantuntevilta myyjiltä juustotiskiltä.

Parsa-juustopiirakka yllättää

Oikaise valmiilla taikinalla

Suolaiset piirakat ovat ehkä olleet hieman unohduksissa viime vuosina, mutta aivan suotta, sillä niistä voi varioida helposti itselleen sopivia ja mikä onkaan ihanampaa kuin uunista leijailevan leivonnaisen tuoksu?

Monelle isoin kynnys suolaisen piirakan leipomiselle on taikinan valmistus. Onneksi tänä päivänä kaupoista löytyy monenmoista valmista vaihtoehtoa pakastealtaista. Pakastetaikinat sulavat nopeasti ja nyt niitä saa myös pyöreinä. Voiko enää helpompaa olla!

Tämä parsa-juustopiirakka valmistettiin irtopohjaiseen piirakkavuokaan, mutta tavallinen piirakkavuoka käy oikein hyvin. Erityisen tästä piirakasta tekee se, että juusto levitetäänkin suoraan piirakkavuoan pohjalle ja muut täytteet sekä neste lisätään aivan lopuksi.  Näin juusto ei pala piirakan pinnalle, parsat kypsyvät tasaisemmin ja piirakasta tulee mehevä.

Parsa

Parsa-juustopiirakka

  • 1 pkt (380 g) piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte

  • 300-400 g vihreää parsaa
  • 200 g Västerbottenjuustoa tai muuta hyvin sulavaa juustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl basilikaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  1.  Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.
  2. Huuhtele parsat ja napsauta kova kanta pois. Raasta juusto raastimen hienolla terällä.
  3.  Vatkaa kulhossa munat ja kerma keskenään. Lisää mausteet.
  4. Painele tai kauli taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle juustoraaste ja nostele päälle parsat limittäin.
  5. Valuta vuokaan muna-kermaseos ja heiluttele vuokaa varovasti, jotta neste leviää tasaisesti vuokaan.
  6. Paista 180 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 25 minuuttia. Paista vielä 5 minuuttia alalämmöllä, jotta pohja kypsyy. Peitä piirakan pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
  7. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa se raikkaan sinappivinegretillä maustetun salaatin kanssa.

Parsa-juustopiirakka

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.