Kaupallinen yhteistyö: Lähiruokapäivä

 

Lähiruokapäivää vietetään 11.9.2021 ja haastamme kaikki suomalaiset mukaan omalle makumatkalle. Kiersimme ennakkoon neljä tapahtumaan osallistuvaa tilaa. Matkalta meille mukaan tarttui tämän hetken parhaat raaka-aineet ja suunnittelimme niiden pohjalta upean sadonkorjuumenun, joka on helppo soveltaa maakuntasi tarjontaan tai kasvisversioksi. Nappaa meidän tunnelmat sekä makumatkavinkit artikkelista ja poimi reseptit talteen artikkelin lopusta.

Lähiruokapäivä surffaa kauan odotetun megatrendin aallonharjalla

2020-luvun suurimpia kuluttajia kiehtovia kysymyksiä on ruoan alkuperä. Nykytietämyksen valossa tätä kysymystä ei voi enää ohittaa. Yhä useampi meistä haluaa tietää mistä ruoka tulee, kuka sen on tuottanut ja millä tavalla. Lähiruokapäivä antaa vastauksia myös näihin kysymyksiin, kun tilat avaavat ovensa jokaiselle halukkaalle 11.9.2021. Nyt on mahdollisuus käydä itse tutustumassa oman maakunnan tuottajien toimintaan ja ostaa samalla mukaan seudun parhaita raaka-aineita tai valmiiksi jalostettuja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään.

Perinteisten alkutuottajien lisäksi tapahtumaan osallistuu laaja kattaus upeita toimijoita. Mukana on lähiruokaan keskittyneitä leipomoita, kahviloita, pienpanimoita, työpajoja ja kotieläintiloja ja muita mahtavia elämyksiä. Koko kattauksen näet näppärästä tapahtumajärjestäjä -hausta.

Kyseessä on siis oikea maaseudun avointen ovien tapahtuma. Tervetuloa viettämään koko Suomen juhlapäivää, joka on omistettu kotimaiselle ruoantuotannolle ja maaseudulle! 

Näin keräät sadonkorjuumenun raaka-aineet 

Saimme kunnian kiertää ennakkoon Lähiruokapäivään osallistuvia tiloja Uudellamaalla. Tältä makumatkalta nappasimme mukaan reilun satsin Suomen parhaita raaka-aineita ja suunnittelimme niistä maukkaan kolmen ruokalajin menun.

Matkan ensimmäinen pysähdys oli Anta Gårdin tila Siuntiossa. Sieltä mukaan tarttui sipuleita, viljatuotteita, marjoja ja hedelmiä. Pääsimme myös katsomaan kanoja, ankkoja, riikinkukkoja sekä työvälinemuseota. Tapahtumapäivänä tilalla on myös kahvila sekä konenäyttely.

Siuntiosta suunnattiin lounaskahville Lankin Aittaan. Tutustuimme tietysti tilan historiaan ja viljatuotantoon. Laadukkaiden lähileipomusten lisäksi tarjolla on kotitekoisia säilykkeitä sekä hilloja!

Kolmas etappi oli Kiven Säästöpossu. Täältä nappasimme mukaan pääruoan pääraaka-aineet eli Suomen pienimmällä tilateurastamolla tehdyt kyljykset. Myymälästä voi ostaa paljon muitakin sikahyviä tuotteita ja tilan seuralliset kissat ovat varmasti paikalla hakemassa rapsutuksia.

Lähiruokamatkamme viimeinen pysähdys oli Toikan Tila. Sieltä matkaamme tarttui maitotuotteiden lisäksi paikallista kaalia, joista erikoisuutena oli varsin tuntematon varsikukkakaali. Pääsimme myös rapsuttelemaan lehmiä ja vasikoita.

Lähiruokapäivän sivuilta löydät kattavan listauksen ja karttahaun kaikista Lähiruokapäivään osallistuvista tiloista! Suunnittele ennakkoon oma reittisi ja vietä upea päivä maaseudulla. 

Etsi siis lähialueeltasi sellaiset tilat joista saat:

  • Kasviksia
  • Hedelmiä ja marjoja
  • Lihaa ja maitotuotteita
  • Viljatuotteita
  • Mukavan taukopaikan

Hakukoneessa voit näppärästi etsiä paikkoja suoraan raaka-aineiden perusteella. 

Meidän sadonkorjuumenu on suunniteltu väljästi ja sitä voi soveltaa vapaasti. Esimerkiksi possun voi vaihtaa lampaaseen, omenan päärynään ja lantun porkkanaan. Tarkoituksena on käyttää mahdollisimman paljon niitä raaka-aineita, joita saat itse hankittua suoraan tiloilta.

Antoisa alkuruoka, joka toimii tarvittaessa pääruokana

Tämä ruokaisa salaatti käy niin alkuruoaksi, kuin myös pääruoan lisukkeeksi. Reseptissä pääsimme käyttämään kotimaista uutuuskasvia varsikukkakaalia, mutta sen voi korvata millä tahansa kukkivalla kaalilla. Vegaanisen version salaatista saa korvaamalla grillijuuston kasviperäisellä versiolla. Jotain versiota juustosta kannattaa käyttää, sillä kasvisten päälle paahtunut juusto tuo mukavaa lisämakua salaattiin. Pikkelöidyt karviaiset raikastavat salaatin, joka ilman niitä voisi jäädä hieman raskaan oloiseksi.

 

Paahdettu salaatti loppukesän vihreistä kasviksista

Neljälle

 

  • 400 g fenkolia, jossa on varsiosat vielä tallella, myös purjo käy
  • 500 g varsikukkakaalia tai muuta kukkivaa kaalia
  • 3 rkl suomalaista kasviöljyä
  • 0,5 tl + 2 tl suolaa
  • 1 tl pippuria
  • 100 g kotimaista grillijuustoa
  • 1 dl karviaisia
  • 1 rkl etikkaa
  • hapanjuurileipää tarjoiluun
  • 8 siivua porsaan kylkiviipaletta, jos teet tästä pääruoan

 

Lämmitä uuni 220-asteeseen.

Laita karviaiset pieneen kulhoon etikan ja 0,5 tl suolan kanssa. Pyöritä varovasti lusikalla, jotta etikka peittää kaikki marjat. Jätä maustumaan siksi aikaa, kun valmistat lopun salaatin.

Leikkaa fenkolien vihreät varret talteen myöhempää käyttöä varten. 

Pilko fenkolin valkoinen mukulaosa isoiksi suupaloiksi. Leikkaa varsikukkakaalit yksittäisiksi varsiksi. Laita fenkolien valkoiset osat ja varsikukkakaalit leivinpaperilla peitetylle uuninpellille ja ripottele niiden päälle öljyä, sekä mausta 2 tl suolaa ja 1 tl pippuria. Sekoita huolellisesti. Raasta päälle puolet grillijuustosta, ja paista kasviksia uunissa noin 10 minuuttia. Nosta kasvikset pois, sekoita ja raasta loput juustosta sekaan. Paista vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna kasvisten jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja pilko sillä aikaa fenkolin varsiosat pieniksi suikaleiksi.

Koristele salaatti hienonnetulla fenkolilla ja pikkelöidyillä karviaisilla. Tarjoile hapanjuurileivän kanssa.

Salaatista saa ruokaisamman lisäämällä siihen rapeaksi paistettuja possun kylkiviipaleita tai pekonia. Säästä pannulle jäänyt rasva pääruoan punasipulien ja kyljysten paistamiseen.

 

Pääruokana lähipossua tai vegaanisessa versiossa munakoisoa

Porsas ja luumut on klassinen makupari, mutta tässä reseptissä tuo hieman kulunut yhdistelmä saa uuden piristysruiskeen. Kyljykset marinoidaan hapokkaalla pientuottajan jogurtilla, josta syntyy myös makea kastike. Paahdetut tattarisuurimot tuovat mukavaa tekstuuria ja maanläheistä makua annokseen. Jos haluat hypätä yhden vaiheen yli, voit korvata paahdetut tattarisuurimot esimerkiksi seesaminsiemenillä tai pähkinämurskalla.

 

Jogurttimarinoidut porsaankyljykset ja sadonkorjuun syyssalaatti

Neljälle

 

  • 3 dl + 2 dl maustamatonta, juoksevaa jogurttia
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl fenkolin siemeniä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 4 porsaankyljystä
  • 0,5 dl kokonaisia tattarisuurimoita
  • 8 pientä tuoretta punasipulia
  • 10 kotimaista luumua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl etikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl pippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

 

Kasvisversiossa korvaa porsaankyljykset näillä:

  • 2 kpl pientä munakoisoa
  • 4 kpl kotimaista kesäkurpitsaa (zucchini)
  • 1 kpl pyöreä, pieni kesäkurpitsa (esim Patty Pan)
  • suolaa munakoisojen itkettämiseen

 

Syyssalaatti:

  • 8 kpl pientä vastanostettua perunaa
  • 1 kpl pieni lanttu tai muu juures
  • 6 kpl retiisiä
  • 2 kpl kyssäkaalia
  • 0,5 puntti tilliä
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • 2 rkl majoneesia
  • 2 rkl smetana
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

 

Sekoita 3 dl jogurttia, raastetut valkosipulinkynnet, fenkolin ja korianterin siemenet, sekä suola ja pippuri isossa kulhossa. Murskaa mausteet maun tehostamiseksi. Levitä kastike porsaankyljyksille ja anna maustua noin tunti huoneenlämmössä tai 4 tuntia jääkaapissa. 

Kasvisversiossa käytä samaa kastiketta kesäkurpitsalohkojen ja munakoisoviipalaieden marinoimiseen.

Valmista syyssalaatti kyljysten maustuessa: kuori lanttu ja leikkaa se suuriksi suupaloiksi. Keitä lanttupalat huuhdeltujen perunoiden kanssa kypsiksi, mutta hieman napakoiksi ja anna jäähtyä. Murskaa jäähtyneitä perunoita ja lanttuja kevyesti, jotta mausteet imeytyvät paremmin. Pilko perunoiden ja lanttujen sekaan loput kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Lisää lopuksi hienonnettu tilli ja valkosipulimurska. Lisää joukkoon myös majoneesi, smetana, suola ja pippuri. Kääntele salaatti varovasti ja nosta jääkaappiin maustumaan ruoanvalmistuksen ajaksi.

Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Ripottele luumujen päälle öljyä, etikkaa, suolaa sekä pippuria ja jätä maustumaan.

Laita tattarisuurimot leivinpaperilla peitetylle uunipellille, ripottele niiden päälle oliiviöljy ja pyörittele suurimoita öljyssä. Levitä tattarisuurimot uunipellille, ripottele päälle öljyä ja paahda niitä 175-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja kauniisti ruskeita.

Kuori punasipulit ja halkaise ne. Paahda punasipulin leikkauspinnat kauniin ruskeiksi tilkassa öljyä ja nosta sivuun.

Paista seuraavaksi samalla pannulla porsaankyljykset kypsiksi ja kauniin ruskeiksi ja kypsiksi, eli noin 5 minuuttia per puoli. Marinadia ei tarvitse pyyhkiä pois kyljysten pinnasta ennen paistamista.

Tarjoile porsaankyljykset näyttävästi vadilta: laita vadin pohjalle 2 dl jogurttia ja levitä se tasaiseksi peiliksi vadille. Asettele kyljykset, paahdetut punasipulin puolikkaat ja marinoidut luumut kyljesten seuraksi. Ripottele päälle vielä paahdettuja tattarisuurimoita ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä. Tarjoile syyssalaatin kanssa.

 

Suomalaiset hedelmät pääsevät loistoonsa 2020-luvun Pappilan hätävarassa

Tässä jälkkärissä yhdistyy kaksi klassikkoa! Inspiraatiota on haettu Pappilan hätävarasta ja juustokakusta. Annokset eri osat on helppo valmistella etukäteen odottamaan jääkaappiin ja jälkiruoan voi koota vasta juuri ennen tarjoilua. Tässä versiossa käytetään kotimaista pientuottajajogurttia, mutta sen voi korvata myös sopivalla kasviperäisellä tuotteella. Tärkeää kuitenkin on, että käytettävä jogurtti on lohkeilevan paksua, eikä valuvaa. 

 

Syksyinen kerrosjälkiruoka

Neljälle

 

  • 2 dl erivärisiä herukoita
  • 1 rkl sokeria
  • 2 pientä omenaa
  • 2 pientä päärynää
  • ¼ tl kardemummaa
  • ½ rkl + 2 tl hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl vettä
  • 10 pienehköä keksiä 
  • 3 rkl sulatettua voita
  • 600 g paksua (ei valuvaa) jogurttia

 

Aloita mehustamalla herukat: laita marjat kulhoon ja ripottele niiden päälle sokeri. Sekoita varovasti ja anna maustua noin tunnin ajan.

Pilko huuhdellut omenat ja päärynät näteiksi paloiksi. Laita hedelmäkuutiot pieneen kattilaan ½ rkl hunajan, kardemumman, suolan ja veden kanssa. Hauduta matalalla lämmöllä kunnes vesi on haihtunut ja hedelmäpalat ovat pehmenneet. Hedelmiin saa kuitenkin jäädä pieni purutuntuma. Anna jäähtyä.

Murskaa keksit pieneksi ja siirrä keksimuru kulhoon. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Laita muru leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan ja paahda uunissa noin 175-asteisessa uunissa 5 minuutin ajan – tai kunnes keksimuru on kauniin kullanruskeaa. Anna jäähtyä. Voit käyttää keksimurua myös sellaisenaan.

Kokoa jälkiruoka juuri ennen tarjoilua: Laita lasin pohjalle keksimurua (säästä murua vähän koristeluun) ja pursota tai lusikoi sen päälle jogurttia. Lusikoi ensimmäisen jogurttikerroksen päälle hedelmät. Lisää toinen kerros jogurttia, ja lisää marjat. Laita pieni nokare jougurttia marjojen päälle ja lisää keksimurut sekä hunaja. Voit koristella jälkiruoan halutessasi syötävillä kukilla ja mintulla.

Lähiruokapäivän sivuilta löydät kattavan listauksen ja karttahaun kaikista Lähiruokapäivään osallistuvista tiloista! Suunnittele ennakkoon oma reittisi ja vietä upea päivä maaseudulla. Seuraa Lähiruokapäivää Instagramissa, niin pysyt perillä päivän ohjelmasta!