Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

Mietitkö sinäkin päivittäin lapsesi ruokavaliota? Tästä alkaa meidän yhdessä Vaasanin kanssa toteutettu seitsemän reseptin juttusarja terveellisimmistä välipaloista lapsille.

Välipalat eivät ole turhia. Kasvavat lapset tarvitsevat usein ruokaa, koska he eivät pysty syömään suuria määriä kerrallaan. Pitkät ruokavälit altistavat hallitsemattomalle syömiselle ja turhalle napostelulle. Sekä lapsille että aikuisille suositellaan syömistä 3–4 tunnin välein, mikä tarkoittaa noin 4–6 ateriakertaa päivässä.

Välipalojen ravitsemuksellista roolia ei voida ohittaa. Tutkimusten mukaan koulupäivänä keskimäärin 41 % lapsen energiansaannista tulee välipaloista, joten ne ovat tärkeä osa päivittäistä ravintoa. Jokaisella aterialla kannattaa syödä kasviksia, koska tutkimusten mukaan niitä ei voi korvata vitamiini- ja kivennäisvalmisteilla. Vihanneksia ja kasvitahnoja kannattaa lisätä välipalaleipien väliin.

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille on kansallinen suositus lasten, lapsiperheiden ja raskaana olevien ja imettävien ruokavalioista. Suosituksissa on esillä ruoan monipuolisuus, vaihtelevuus ja kohtuullisuus sekä monikulttuurisuus ja vaihtoehtoiset tavat syödä. Siksi me Satokausikalenterilla halusimme suunnitella yhdessä Vaasanin kanssa lapsille oman välipalamenun viikon jokaiselle päivälle, jossa kyseiset seikat on huomioitu. Resepteihin on sisällytetty työvaiheita, joista kouluikäinen lapsi voi selvitä itsekseen. Nuoremmat muksut voivat olla vanhempien apuna leipiä valmistettaessa.

Vaasan Snäkki on näppärä välipala, sillä se sisältää jo itsessään kasviksia sekä runsaasti kuitua ja vähemmän suolaa. Valmiiksi halkaistu Snäkki on suunniteltu lasten ja nuorten makuun ja pääraaka-aineena on kotimainen täysjyväkaura, joka takaa riittävän kuidun saannin.

Lohikeitto ui lautaselle

Reseptin idea lähti siitä, että koekeittiössämme on muutaman viime vuoden aikana ollut haasteita saada muksu syömään kalaa. Perinteiset kalaruoat eivät valitettavasti ole saavuttaneet suurta suosiota, mutta leivän päällisenä kala maistuu paremmin.

Lasten ravitsemussuosituksissa pätee kalansyönnin osalta samat säännöt kuin aikuisilla eli sitä olisi hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa. Tämän herkullisen reseptin avulla tavoitteeseen on helpompi päästä.

Vaasan Snäkki – Lohikeitto

Tarvitset:

  • 1 kpl Vaasan Snäkki -minileipä (40g)
  • 2 kpl lohipyörykät (30g)
  • 2 rkl maustamaton jogurtti (23g)
  • 1 kpl pieni porkkana (52g)
  • pieni pätkä purjoa (5g)
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Raasta keskikokoinen porkkana ja hienonna peukalonpään kokoinen pala purjoa pieneen kulhoon.
  2. Lisää sekaan kaksi ruokalusikallista maustamatonta jogurttia. Mausta levite mustapippurilla.
  3. Levitä jogurttikastike Vaasan Snäkki -minileivän päälle.
  4. Halkaise lohipyörykät ja asettele ne leivän väliin.
  5. Nauti.

Ravintosisältö / annos (150g)

  • Energiaa 215 kcal
  • Rasvaa 8 g
  • Hiilihydraattia 22 g
    – josta kuitua 6,3 g
  • Proteiinia 11g
  • Suolaa 0,6g

Ravitsemuksellisia nostoja reseptistä

  1. Yhdestä annoksesta saa yli 60 grammaa kasviksia, joka vastaa neljäsosaa lapsen päivittäisestä saantisuosituksesta.
  2. Yksi annos (150g) sisältää kuitua 6,3 grammaa joka vastaa 2-5-vuotiaan saantisuosituksista jopa 50 prosenttia ja 6-9-vuotiaan suosituksesta yli neljäsosaa!
  3. Annoksen energiajakauma (P 20,7 E%, R 33,7 E%, H 41,2 E%) on merkittävästi lähempänä suositusta kuin perinteisellä lohikeitolla (P 14,7, E%, R 65,2 E%, H 19,1 E%). Suositus energiajakaumasta yli 2 vuotiaiden murrosikään saakka proteiineista 10 – 20 E%, rasvoista 25-30 E% ja hiilihydraateista 50-60 E%.

Tämä resepti on ravintoarvojensa puolesta täysin verrattavissa tavalliseen kotiruokaan ja menee myös vanhempien eväsleipänä näppärästi. Huomenna julkaisemme välipalareseptin kaikkien koululaisten Top 10 -lemppariruoasta, pysy linjoilla!

Seuraa myös Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muuta käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.