Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu™

Näitä eväitä kelpaa tarjoilla vieraille niin mökillä kuin kaupungissakin! Kokkaile kukkakaalinugetteja, jotka sujahtavat suuhun sellaisenaan tai pitaleivän välissä raikkaan rahkadipin kanssa sekä ihanaa juustoista mansikkasalaattia, jossa makea marja maistuu jokaisessa suupalassa. Tai leivo sadepäivän iloksi piimäleipäisiä, jotka katoavat nopeasti parempiin suihin keiton tai salaatin kanssa nautittuna. 

Lisukkeet kunniaan

Mitä olisi ateria ilman ihania lisukkeita? Kesällä yksinkertainen ja helppo mökkiruoka nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun kaveriksi valmistaa jotain pientä ekstraa. Käypä välillä niinkin, että sivuosaan tarkoitetut höysteet nousevat pöydän päätähdiksi. Voit myös valmistaa muutaman eri lisukkeen ja tarjoilla tapastyyliin mökkivieraille tai kokkailla kevyitä ja kesäisiä annoksia välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi.

Helpoin tapa nostaa ruoan tasoa on käyttää laadukkaita raaka-aineita ja suosia sesonkikasviksia. Kesällä ja loppusyksystä kotimaisista kasviksista ja marjoista on varaa valita – hyödynnä niitä siis runsaasti ja monipuolisesti.  Perusporkkanaraasteesta ja tomaattikurkkusalaatista poikkeavat lisukkeet saattavat innostaa perheen pienimpiäkin kokeilemaan jotain uutta kasvista. Puhtaasta suomalaisesta luomumaidosta valmistettavat Valio Luomu™ tuotteet tekevät hyvän ruoan kokkailun vaivattomaksi. Maito on lypsetty luomulehmistä, jotka elävät laumoissa pihattonavetoissa ja laiduntavat kesäisin päivittäin. 

Yksinkertaista mutta maukasta

Hellepäivien saapuessa erityisesti kevyet ja raikkaat salaatit tekevät kauppansa. Tarjoile mökkivieraille yksinkertaista mutta aina yhtä ihanaa mansikka-juustosalaattia, joka maistuu sellaisenaan tai vaikka grillivartaiden kaverina. Salaatin salaisuus on herkullinen kastike, joka surautetaan sesongin mansikoista ja tuo marjaista makua jokaiseen suupalaan. Kotimaisen mansikan makeus ja raikkaus on omiaan miedompien juustojen kanssa tarjoiltuna, ja siksi se onkin voittamaton yhdistelmä yhdessä hieman pähkinäiseen Valio Luomu™ maasdam -juuston kanssa. Juusto valmistetaan kotimaisesta luomumaidosta Valion Joensuun juustolassa. 

Kekseliäät kasvislisukkeet ovat hyvä tapa tuoda lisää vihanneksia ruokapöytään. Juhannuksesta marraskuuhun sesongissa oleva kotimainen kukkakaali taipuu nugeteiksi, jotka sujahtavat niin pitaleipien väliin kuin sellaisenaan suuhun yhdessä basilikalla maustetun maitorahkadipin kanssa. Kukkakaali maistuu parhaalta, kun kypsyyden jättää napakaksi. Raikkaaseen dippiin sopii erinomaisesti miedosti hapan ja pehmeä Valio Luomu™ maitorahka, joka käy hyvin syötäväksi myös välipalana. Rasvattomalle ja laktoosittomalle luomumaitorahkalle on myönnetty sydänmerkki.

Piimäleipäset pinaatti-raejuustovoin kera ovat varsinkin sadepäivän ilo. Raikkaaseen Valio Luomu™ rasvattomaan piimään leivottavat pienet, lehtevät sämpylät nostavat keiton tai salaatin aivan uusiin ulottuvuuksiin ja maistuvat myös aamupalalla. Perusainekset löytyvät lähes valmiina kaapista ja mikä parasta, leipätaikinaa ei tarvitse vaivata.  Parhaimmillaan piimäleipäset ovat heti uunista tullessaan. Jos leipäsiä jää yli, ne kannattaa seuraavana päivänä käyttää paahtimen kautta ennen nauttimista. Valmista päälliseksi pinaatilla ja valkosipulilla maustettua voita, johon tuo rakennetta ja ruokaisuutta lempeä Valio Luomu™ raejuusto laktoositon. Valitse ehjiä, meheviä ja napakoita pinaatinlehtiä, ylijäävät lehdet voit käyttää vaikka piirakkaan, keittoon tai leipätaikinaan.

Ihana juustoinen mansikkasalaatti  

4 annosta lisukesalaattina

20 min

 

Salaattipohja 

 

Mansikkavinegrette 

  • 10 mansikkaa 
  • 2 rkl sitruunamehua 
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria 
  • ripaus suolaa 
  • ripaus mustapippuria 

 

Valmista mansikkavinegrette. Poista mansikoista kannat ja lisää marjat blenderiin. Mittaa joukkoon muut ainekset ja surauta paksuksi kastikkeeksi. Laita sivuun odottamaan. 

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Leikkaa tai revi salaatti pienemmäksi ja laita salaattikulhoon. Poista mansikoiden kannat ja leikkaa muutamaan osaan. Leikkaa kurkku viipaleiksi ja lisää salaattiin. Kuutioi vielä juusto ja lisää salaattiin. Lorauta päälle reilusti salaattikastiketta ja sekoita salaatin sekaan. Tarjoile grilliherkkujen tai paistetun kalan kaverina, ohje toimii myös kevyenä kesälounaana kahdelle.

 

Kukkakaalinugetit ja raikas rahkadippi 

4 annosta  

45 min 

 

Kukkakaalinugetit 

  • 1 kukkakaali (noin 700 g)  
  • 4–5 dl Valio Luomu™ rasvatonta piimää
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 200 g pankojauhoja 
  • 1 tl paprikajauhetta 
  • 1 tl valkosipulijauhetta 
  • 0,5 tl suolaa 

 

Rahkadippi 

  • 1 prk (200 g) Valio Luomu™ maitorahkaa
  • 5–10 basilikan lehteä 
  • 1 tl valkosipulia raastettuna
  • ripaus suolaa 
  • ripaus mustapippuria 

 

Valmista rahkadippi. Hienonna basilikanlehdet ja raasta valkosipuli. Lisää rahkan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja nosta kylmään tekeytymään. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese kukkakaali ja poista lehdet. Irrota nuput ja laita ne sivuun odottamaan. Mittaa laakeaan astiaan vehnäjauhot, toiseen Valio Luomu piimä ja kolmanteen pankojauhot sekä mausteet. Sekoita pankojauhoseos huolellisesti. 

Dippaa kukkakaalinuput ensin vehnäjauhoihin, sitten piimään ja lopuksi pankojauhoihin, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Toista kunnes olet levittänyt kaikki kukkakaalinuput. Paista uunissa 15–20 minuuttia. Varo, ettei kukkakaalinugetit pala. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaikka pitaleivän välissä maukkaan rahkadipin kera. 

 

Piimäleipäset ja pinaattinen raejuustovoi  

12 leipästä 

45 min 

 

Piimäleipäset

 

Pinaattinen raejuustovoi 

 

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Mittaa kulhoon leipästen kuivat aineet ja sekoita. Lisää piimä sekä sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikinasta noin 2 cm paksuinen levy. Leikkaa pyöreällä muotilla tai juomalasilla taikinasta noin 12 pyöreää taikinapalaa. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunissa 10–12 minuuttia tai kunnes leipäset ovat saaneet hiukan väriä. Muotoile myös mahdollisesta ylijäämätaikinasta leipäsiä.

Valmista pinaattinen raejuustovoi, kun leivät ovat uunissa. Hienonna pinaatti sekä valkosipuli pieneksi silpuksi. Lisää pinaatin ja valkosipulin joukkoon pehmeä voi ja raejuusto. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa maun mukaan. 

Piimäleipäset sopivat salaatin tai keiton kylkeen tai vaikka aamupalaksi. Tarjoile piimäleipäset pinaattisen raejuustovoin kera. 

 

Lue lisää Valion luomutuotteista Valion nettisivuilta. Seuraa myös Valioa Instagramissa @valiofi

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.