Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland

Tätä hetkeä olemme koko vuoden odottaneet. Ahvenanmaan sadonkorjuu on saavuttanut huippunsa. Kotimaisen omenasadon kerrotaan olleen erittäin onnistunut ja maku on tänä vuonna erinomainen. Syksyn hämärtyessä on mukava napostella Taffelin suomalaisia sipsejä ja nauttia ne Amalias limonadien kanssa. Juhlallisempiin ruokahetkiin sopii täydellisesti täyteläinen omena-juuressosekeitto. Nappaa reseptit talteen artikkelin lopusta.

Jokaisen lapsen toivematka

Syyskuun lopussa pääsimme toteuttamaan jokaisen lapsen (ja aikuisen) luokkaretkihaaveen ja tutustuimme Ahvenanmaalla sijaitsevaan Taffelin sipsitehtaaseen. Taffelin kohdalla voidaan jo puhua suomalaisen ruokakulttuurin instituutiosta. Historiaa legendaarisella sipsivalmistajalla on jo yli 50 vuoden takaa, mutta katse on silti tukevasti tulevaisuudessa. Arvot ja tarina ovat pysyneet vuosikymmenien ajan samana. Edelleen keskiössä on valmistaa Suomen suosituimpia sipsejä suomalaisille Suomessa. Perunoita sipsitehtaan käyttöön Ahvenanmaalla on viljelty vuodesta 1969 alkaen. Ympäristöstä välittävä sipsitehdas kehittää jatkuvasti prosessejaan ja ympäristökuormitusta vähennetään esimerkiksi käyttämällä perunankuorista valmistettua biokaasua energiana.

Laadukkaista raaka-aineista syntyy vielä laadukkaampia lopputuloksia

Kuten aikaisemmissa artikkeleissamme on käynyt selväksi, niin noin 70 prosenttia suomalaisista omenista viljellään Ahvenanmaalla. Tämän syksyn omenien makua on kuvattu parhaaksi pitkään aikaan ja laatu on myös erinomainen. Pääsimme katsomaan mitä kaikkea kotimaisesta omenasta voidaan valmistaa ja toinen vierailukohteemme oli Suomen sympaattisin limonaditehdas Amalias Limonadfabrik. Kaikki limonadit valmistetaan käsityönä omassa pienessä tehtaassa ja niiden väri, maku ja tuoksu tulee ainoastaan marjoista ja hedelmistä. Tietysti toimme näitä juomia mukanamme omenoiden kanssa tuliaisina ja valmistimme niistä kaksi upeaa reseptiä. Löydät samat raaka-aineet Manner-Suomen hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kolmen sipulin sipsinachot

Tiesitkö, että Suomessa viljellään kymmentä eri sipulilajia? Tämäkin salaisuus on paljastettu aikaisemmassa matka-artikkelissamme. Ahvenanmaalla tuotetaan suurin osa suomen erikoissipuleista ja niitä löydät ruokakaupoista ÅTH:n tuottamina ja pakkaamina. Sadonkorjuun kunniaksi päätimme yhdistää Taffelin ikonisimmat sipsit ja suomalaiset sipulit sohvaperunoiden parhaaksi naposteltavaksi. Toki annos on sen verran näyttävä, että sitä kelpaa tarjoilla vaikkapa pikkujoulujen naposteltavana. 

Kuudelle

  • 1 pss Taffel Sips Poimu -perunalastuja (145 g)
  • ½ prk juustodippiä
  • kourallinen pinaattia
  • 1 kypsä avokado tai kotimaisia hedelmiä
  • ½ paprika
  • tuoretta chiliä
  • tuoretta korianteria

Sipulisalsa:

  • 1 makea sipuli
  • 1 punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ dl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl öljyä
  • 3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
  • 2 rkl korianteria hienonnettuna
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

Valmista ensin sipulisalsa. Kuori ja hienonna makea sipuli, punasipuli ja valkosipulinkynnet. Laita ne kattilaan omenaviinietikan ja öljyn kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia, kunnes neste on haihtunut ja sipulit kypsyneet. Anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneen sipuliseoksen joukkoon ruohosipuli ja korianteri. Mausta salsa suolalla ja mustapippurilla.

Levitä perunalastut tarjoiluvadille. Lusikoi juustodippiä perunalastujen päälle (voit halutessasi lämmittää dipin ensin). Levitä pinaatit perunalastujen päälle. Halkaise avokado, poista kivi ja kauhaise avokado lusikalla pois kuorestaan. Leikkaa avokado ja muut hedelmät pieniksi paloiksi. Leikkaa myös paprika paloiksi. Levitä avokadot, paprikat ja noin puolet sipulisalsasta annoksen päälle. Viimeistele tuoreella chilillä ja korianterilla. Tarjoile loput salsasta erikseen. Nauti Amalias limonadien kanssa.

Oivallinen omena-juuressosekeitto

Kotimainen omena kuuluu myös lämpimiin ruokiin! Toki omenoita on kiva rouskuttaa sellaisenaan, mutta ota omenat osaksi ruoanvalmistusta ja saat entistä parempaa ruokaa. Tässä reseptissä yhdistimme syksyn samettisimmat juurekset, ihanan makean omenan sekä aromaattisen purjon kujeilavaksi kokonaisuudeksi.  

Neljälle

  • 1 purjosipuli
  • 500 g maa-artisokkia
  • 3 perunaa (n. 350 g)
  • 5 pientä omenaa (n. 350 g)
  • 1 palsternakka (n 250 g)
  • 3 rkl voita
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 5 dl kasvislientä (tai 5 dl vettä ja 1 rkl kasvisliemijauhetta)
  • 2 ½ dl kaurakermaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • kurpitsansiemeniä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä viimeistelyyn

Esikäsittele kasvikset. Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele mullat pois. Leikkaa puolirenkaiksi ja siirrä vihreät osat erikseen. Kuori ja paloittele maa-artisokat, perunat, omenat ja palsternakka ja laita ne kylmään veteen kuorimisen jälkeen tummumisen estämiseksi.

Kuumenna 2 rkl voita kattilassa ja kuullota purjosipulin valkoisia osia muutama minuutti. Lisää juurekset ja omenat, paista muutama minuutti. Hienonna fenkolinsiemenet esimerkiksi morttelissa ja lisää kasvisten joukkoon.

Lisää kasvisliemi ja keitä kasvikset pehmeiksi (n. 20 minuuttia palojen koosta riippuen). 

Kasvisten kypsyessä kuumenna 1 rkl voita pannulla ja paista purjon vihreät osat pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kaurakerma keiton joukkoon ja soseuta keitto mahdollisimman sileäksi sauvasekoittimella tai kuumaa kestävällä tehosekoittimella. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile keiton kanssa paistettua purjoa ja kurpisansiemeniä. Viimeistele annokset pienellä lorauksella öljyä. 

 

 

Muista myös seurata Visit Ålandia Instagramissa @visit_aland parhaita Ahvenanmaan vinkkejä varten. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.