Maissin (Zea mays. var. saccharata) satokausi alkaa Suomessa elokuussa ja jatkuu reilun kuukauden verran. Viime vuosina maissisatoa on saatu jo elokuun puolivälin tienoilla. Parhaimmillaan maissintähkät ovat heti sadonkorjuun jälkeen, koska silloin ne ovat sokeripitoisia, aromikkaita ja pehmeitä.

Monille maissitiloille voi mennä itse poimimaan ja ostamaan satoa. Tuoretta maissia saa myös kauppojen hevi-osastoilta, toreilta ja halleista. Laadukas maissintähkä on noin 20-senttinen, kiinteä, tasainen ja mehevä. Tähkät koostuvat keltaisista siemenistä, jotka kasvavat riveissä suojalehtien sisällä.

Tähkät poimitaan, kun ne ovat tuleentuneet eli jyvät ovat kypsiä. Maissipellolla maissin kypsyyden voi todeta siitä, että valmis maissintähkä kaartuu ulospäin kasvin rungosta. Tähkän päässä oleva ”parta” näyttää tummalta ja kärki on tylppä. Koko tähkä tuntuu vahvalta. Poimintavaiheessa maissin vihreitä suojalehtiä ei pidä mennä poistamaan, koska paljaana, osana kasvia, tähkä pilaantuu.

Ovation’ -lajike on yksi makeimmista sokerimaisseista. Myös pohjoisiin olosuhteisiin kehitetty ’Northern Extra Sweet’ maistuu nimensä mukaisesti makealta ja lajike on aikainen. ’Midnight Blue’ -lajikkeessa jyvät ovat osin punertavia ja tummia.

Poimintatuoreena parasta

Poimintatuore maissi on hyvää ihan sellaisenaan. Auringonkeltaiset jyvät ovat heti poimimisen jälkeen pulleita ja meheviä. Niistä tihkuu painettaessa makeaa, maitomaista nestettä.

Tuoreet maissinjyvät maistuvat raikkailta ja makeilta. Tähkän voi asettaa pystyyn leikkuulautaa vasten tai isoon kulhoon ja leikata maissinjyvät irti terävällä veitsellä.

Tuoreet maissinjyvät sopivat salaatteihin, maissiohukaisiin, keittoihin, patoihin, kulhoruokiin – mihin vain keksii niitä lisätä.

Kokonaisen maissintähkän kypsentäminen

Kattilassa tuore maissintähkä keitetään mieluiten suolaamattomassa vedessä. Suola saattaa kovettaa jyviä. Keitinveteen voi ripauttaa vähän sokeria. Keittoaika on viisi minuuttia. Valuta maissit ja tuo tarjolle.

Syömistä helpottamaan on saatavana maissitähkän molempiin päihin kiinnitettäviä pidikkeitä, joiden avulla kuumaa maissia pystyy käsittelemään niin, että mehukkaat jyvät saa haukatuksi, mutta myös haarukan ja veitsen avulla syöminen onnistuu. Perinteisin tapa on voidella kuuman maissin pinta voilla tai laadukkaalla öljyllä.

Grillissä maissintähkä paahdetaan miedolla lämmöllä ilman suojalehtiä sellaisenaan tai folioon kääräistynä. Grillausaika 15 – 20 min. Kääntele maissintähkiä usein. Pintaan kannattaa sivellä öljyä tai voisulaa. Pakastettu maissi kannattaa kiehauttaa ennen grillausta.

Voit marinoida maissintähkiä ennen grillausta noin puolen tunnin ajan. Sekoita marinadiin 1 dl öljyä, 0,5 dl sitruunamehua, suolaa, pippuria ja tilkka hunajaa.

Uunissa maissintähkät kypsyvät toisistaan erilleen aseteltuina 200 asteessa 20 – 25 minuutissa.

Pakastaminen

Pakastamista varten maissia ei tarvitse kypsentää. Maissintähkät pakastetaan ilman suojalehtiä. Pakastetuista maisseista suojalehtien irrottaminen jäisinä on hankalaa. Käytä raakoina pakastetut maissit noin kolmen kuukauden sisällä. Jos esikeität maisseja viitisen minuuttia, säilyvyys on hieman pidempi kuin raakoina pakastetuilla.

Tärkeä viljelykasvi

Maissi on Meksikosta kotoisin oleva heinäkasvi. Tähkät kehittyvät lehtihangoissa sijaitseviin emikukkiin. Niitä suojaa monikerroksinen tuppilo. Hedekukkien röyhyt sijaitsevat kasvin latvassa. Tavallisesti yhteen sokerimaissin taimeen kehittyy vain yksi tai kaksi tähkää.

Maissia viljellään sekä ihmisten ravinnoksi että eläinten rehuksi. Maissi on maailman tärkeimpiä viljelyskasveja. Se on tärkeä teollisuuden raaka-aine, josta valmistetaan mm. öljyä, tärkkelystä ja jauhoja.

Maissi vaatii pitkän lämpimän ja aurinkoisen kasvukauden. Maissinjyvät sisältävät sokeria, joka säilytettäessä muuttuu nopeasti tärkkelykseksi. Prosessissa maissi menettää osan mehukkuudestaan ja muuttuu jauhomaiseksi. Siksi maissi säilyy vain hyvin lyhyen aikaa.

Säilytys jääkaapissa

Maissi tulee säilyttää kylmässä +2 – +5 asteessa ja käyttää ruoaksi niin pian kuin mahdollista. Maissi säilyy parhaiten, kun sen suojuslehtien antaa olla paikoillaan.

Kokeile tuoretta, makeaa kotimaan sokerimaissia Rouva Kasviksen koukuttavan hyvään kulhoruokaan!

Teksti ja kuva: Pirjo Toikkanen