Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland

 

Ruokaretkemme Ahvenanmaalle jatkuvat, ja kävimme jo toistamiseen tutustumassa saariston taitaviin ruoantuottajiin. Tällä kertaa perehdyimme Dahlmansin maukkaisiin makkaroihin, Öfvergårdsin hurmaavaan hunajaan ja Richard Hamnströmin sieviin sipuleihin. Lisäksi pääsimme vierailemaan Ålands Trädgårdshallissa, jonka Manner-Suomeen toimittamia hedelmiä, vihanneksia ja juureksia sinäkin olet varmasti maistanut. 

Artesaanimakkaraa sadan vuoden perinteellä

Lähiruoan suosio saa yhä useamman veneen nokan kääntymään kohti Ahvenanmaata, ja ruoasta innostuneita matkalaisia totisesti hemmotellaan. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Dahlmansin makkaratehdas, jossa saimme tutustua artesaanimakkaran valmistuksen saloihin. Pääsimme heti Johannes Dahlmanin, neljännen polven makkaramestarin ja yrityksen toimitusjohtajan, asiantuntevaan seuraan. Perinteikäs perheyritys on saanut alkunsa jo vuonna 1924, joten taustalla on melkein sata vuotta mestarillista makkaranvalmistusta. Makkaroita tehdään edelleen lähes samalla luottoreseptillä kuin sata vuotta sitten. 

Pääsimme ihailemaan, kuinka makkarat valmistuvat kymmenien työntekijöiden taitavissa käsissä, perusteellisesti ja rakkaudella. Käsityönä tehdyt tuotteet saattavat kuulemma joskus erota toisistaan hieman ulkonäön puolesta, mutta maku on tasapuolisen herkullinen. Kun liha on laadukasta, siihen ei Dahlmansin filosofian mukaan tarvitse lisätä enää mitään. Tuotteet ovat ehtaa lihaa, eikä joukkoon laiteta edes lisäaineita. Savun maun makkaroihin loihtii erillinen savustusuuni, jossa palaa leppälastu.

Dahlmansille on tärkeää pitää kiinni käsityöstä ja tuotteiden laadusta, joten yrityksen koko tulee aina pysymään maltillisena. Tämä takaa käsityöperinteen jatkumisen ja laadukkaan lopputuloksen, makkara makkaralta. 

Dahlmansin maukkaita makkaroita pääsee maistelemaan myös mantereella, sillä valmiita tuotteita myydään myös Manner-Suomeen. Tuotteita löytyy esimerkiksi Helsingistä Stockmannin Herkusta sekä Turusta K-Supermarket Föristä. Ahvenmaalla bongaat Dahlmansin tuotteet K-ryhmän ja S-ryhmän kaupoista. 

Peltojen pyöreät hurmurit

Seuraavaksi seisoimmekin vehreän sipulipellon reunalla. Tiesitkö, että 30 % Manner-Suomen sipuleista tulee Ahvenanmaalta? Richard Hamnström on yksi paikallisista sipulinviljelijöistä, joka kasvattaa isänsä saappaanjäljissä makeita ja kipakoita sipuleita. 

Saariston pitkä kasvukausi, raikas merituuli ja lämmin aurinko tarjoavat erinomaisen kasvualustan monenlaisille kasviksille. Aiemmin Richardin ravinteikkaassa maassa on kasvatettu myös kiinankaalia ja avomaan kurkkuja, mutta nyt viljelykset keskittyvät sipuliin ja perunaan. Richard kertoo, että sipulit ovat liikkuneet sukkelasti pelloilta kuluttajien keittiöihin lähiruokainnostuksen myötä. Perunoista suurimman osan ostaa Taffel kuuluisien sipsien valmistusta varten. 

Sipulit istutetaan huhtikuun puolivälissä ja kerätään loppukesästä. Sipulille vesi maistuu, sillä sipulipelto tarvitsee 20mm vettä viikossa. Sipulia kannattaakin hoivata, sillä lopputuloksena on todellinen kasvisten superfood. Sipuli on edullinen, ekologinen ja monikäyttöinen vihannes, joka rikastaa sekä arkiruokia että juhlaillallisia. 

Richard huikkaa, että hänen mielestään paras sipuliruoka on ehdottomasti ranskalainen sipulikeitto. Seurueemme on samaa mieltä. 

Mehiläisten surinaa ja palkittua omenamehua

Öfvergårdsin kaunista pihaa reunustavat uljaat omenapuut. Öfvergårds on perheyritys, jonka toiminta aloitettiin vuonna 2012. Tilalla valmistetaan sekä herkullista hunajaa että omenamehua. Tuotannosta tällä hetkellä kolmasosa on hunajaa, ja loput omenaa. Öfvergärdsin palkittu omenamehu on kerännyt ihailijoita saaristosta mantereelle saakka. 

Saimme vierailullamme tutustua mehiläisten kiireiseen elämään. Pesässä käykin aikamoinen kuhina, kun mehiläiset ahkeroivat tärkeissä tehtävissään. Tilan tavoitteena on kasvattaa hunajan tuotantoa, ja surinasta päätellen myös mehiläiset tekevät parhaansa päästäkseen tähän tavoitteeseen. Tilalla on 14 mehiläispesää, ja yhdessä pesässä asustaa jopa tuhansia mehiläisiä. Työn tuloksena on makea, nektarinen ja kullankeltainen hunaja. Maun vivahteet vaihtelevat sen mukaan, mitä kasveja mehiläiset pölyttävät. Hunajan määrä vaihtelee myös hieman kesästä riippuen. Öfvergårds saa aina kaksi satoa.  

Ahvenanmaa on loistava sijainti mehiläistarhalle, sillä varroapunkki ei ole löytänyt tietään saaristoon. Tämä mehiläistarhaajan arkkivihollinen löytyy melkein kaikilta mehiläistarhoilta Suomessa. Punkki tekee tuhojaan mehiläispesissä, ja sen torjunta onkin muualla ympärivuotinen rutiini. Ahvenanmaalla mehiläiset saavat työrauhan. 

Öfvergårdsilla on myös pieni putiikki, josta voi ostaa mukaansa mehua sekä hunajaa. Kun käyt täällä, varaa tilaa laukkuun tuliaisia varten. 

Ålands Trädgårdshall on viljelijöiden asialla

Tämänkertaisen saaristomatkamme viimeinen kohde oli innovatiivinen Ålands Trädgårdshall. Kyseessä on paikallinen osuuskunta, jonka omistaa 120 Ahvenanmaalaista viljelijää. ÅTH:lla pakataan ja toimitetaan eteenpäin lähes kaikkien paikallisten viljelijöiden tuotteet. Heidän tärkein tavoitteensa on tukea viljelijää, parantaa viljelemisen kannattavuutta ja lisätä kasvisten saatavuutta. 

ÅTH helpottaa viljelijöiden elämää monella tavalla. Viljelijät voivat rauhassa keskittyä kasvatukseen, sillä keskittämällä heidän ei tarvitse itse kontaktoida potentiaalisia asiakkaita eikä hankkia tyyriitä pakkauslaitteita.  

Saimme seurata vierestä kuinka eri vihannekset, hedelmät ja kasvikset löysivät tiensä näppärissä käsissä laatikoihin ja aloittavat matkansa kauppoihin ympäri Suomea. 97 % tuotteista myydään mantereelle, ja loput Ahvenanmaan ravintoloille ja kaupoille. Tuotannossa on jopa 4,2 tuhatta tonnia hedelmää, joista valtaosa on omenaa. Sipulituotteita kokonaisuudesta on noin puolet eli reilu 6 tuhatta tonnia. ÅTH omistaa Suomen ainoan optisen sipulin lajittelulaitteen. Huiman pitkä laite lajittelee ja tarkastaa sipulit, ja sen jälkeen sipulit syöksyvät vielä manuaaliseen laaduntarkastukseen. Laatu siis todella on priimaa. 

Ympäristöystävällisyys on ÅTH:lle tärkeä arvo. ÅTH:ssa käytetään uusiutuvaa energiaa, joka on tällä hetkellä tuulivoimaa. Tuotannossa on myös sitouduttu veden säästämiseen ja kaikki pakkauslaatikot käytetään useamman kerran.  

Valmista helpot kesäherkut ja tuo Ahvenmaa luoksesi

Kotimaisten kasviksien puhtaat maut saa parhaiten esille simppeleillä mausteilla ja valmistustavoilla. Kehitimme kaksi maukasta reseptiä muistellessamme matkaamme Ahvenanmaalle, toisen lautaselle ja toisen lasiin. Tallenna tästä kaksi virkistävää ohjetta. 

Grillatut parsat ja nippusipulit

Neljälle

 

Tämä kesäinen herkku valmistuu nopeasti. Parsa ja sipuli saavat grillissä napakan pinnan ja upean maun. Täyteläinen juusto toimii kruununa sesongin parhaille raaka-aineille. 

 

Napsauta parsojen puisevat tyvet irti. Huuhtele nippusipulit. Leikkaa nippusipulien päistä hieman vihreää osaa ohuiksi renkaiksi ja säästä viimeistelyyn.

Voitele parsat ja nippusipulit öljyllä. Grillaa niitä välillä käännellen yhteensä noin kymmenen minuuttia tai kunnes ovat napakan kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Siirrä parsat ja nippusipulit tarjoiluvadille ja purista päälle hieman sitruunamehua. Ripottele päälle juustoraastetta. Viimeistele nippusipulirenkailla.

Raikas hunajalimonadi 

Hunajalimonadi piristää kuumaa kesäpäivää. Sitruuna tuo juomaan sopivasti kirpeyttä, jota hunaja lempeydessään tasapainottaa. 

 

  • 2 ½ dl sitruunoista puristettua mehua
  • ¾ dl hunajaa
  • 8 dl kivennäisvettä
  • sitruunasiivuja
  • sitruunamelissaa
  • jäitä

 

Sekoita sitruunamehu ja hunaja huolellisesti, että hunaja sekoittuu limonadiin tasaisesti. Huonosti sekoitettuna hunaja painuu kannun pohjalle.

Kaada sitruuna-hunajaseos kannuun ja kaada perään kivennäisvesi. Sekoita. Lisää kannuun sitruunasiivuja, sitruunamelissaa ja jäitä. Tarjoile heti.

 

Tutustu myös keväisen Ahvenanmaan-matkamme resepteihin. Muista myös seurata Visit Ålandia Instagramissa @visit_aland parhaita Ahvenanmaan vinkkejä varten. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa satokauden kasviksista.