Kaupallinen yhteistyö: Pakkasmarja

 

Vuoden odotetuin sesonki on viimeinkin täällä! Kotimaista mansikkaa kannetaan nyt kauppoihin kiihtyvällä tahdilla, joten nyt jos koskaan on hyvä herkutella tuoreilla marjoilla joka päivä. Valoisien kesäöiden kypsyttämät, makean mehukkaat mansikat ovat parhaimmillaan sellaisenaan, mutta parhaaseen mansikka-aikaan kannattaa kokeilla myös suolaisia ruokia, kuten mansikka-vuohenjuustopizzaa tai grillattua lohta mansikkasalsalla!

Unohda pakastuspaineet – nauti mansikat tuoreina!

Suomalaisten marjanviljelijöiden omistama Pakkasmarja on tullut monelle tutuksi kaupan pakastealtaiden valikoimista, mutta nyt samoja laadukkaita marjoja saa tuoreina kunkin kotimaisen marjan sesongin aikaan. Tällä hetkellä nautitaan makeista mansikoista, mutta kesän mittaan päästään maistelemaan myös mehukkaita vadelmia sekä herkullisia herukoita. 

Eivätkä hyvät uutiset tähän lopu! Eri aikoihin kypsyvät mansikkalajikkeet takaavat, että hehkuvanpunaista marjaa on saatavilla tasaisesti koko pitkän kuuman kesän ajan. Pakastamisesta ei tarvitse ottaa paineita, kun tuoreilla marjoilla voi herkutella vaikka joka päivä. Pakkauskokojakin on moneen lähtöön, joten voit ostaa mansikkaa juuri sen verran kuin tarvitset. Pienelle piknikille riittää kätevä 250 gramman tai puolen kilon mansikkarasia,  isommalle porukalle sekä säilöntään kannattaa valita kolmen, neljän tai viiden kilon laatikko.

Tuoreet mansikat kannattaa ehdottomasti herkutella niin pian kuin mahdollista. Jos kuitenkin joudut odottelemaan herkkuhetkeä, säilytä marjat siihen saakka jääkaapissa. Pakkaukset lajitellaan muovin ja pahvinkeräykseen, pahvipakkauksen voi myös hävittää polttamalla puun seassa.

Pakkasmarja – kotimaisia marjoja, laadukkaasti ja ympäristöä kunnioittaen

Mansikanviljelyn historia juontaa juurensa 1910-luvun puolivälin paikkeille. Tarina alkaa Suonenjoella asustaneesta opettajasta ja 12 mansikantaimesta, jotka löytyivät naapuritontilta heinikon seasta. Ensimmäisistä mansikoista kypsyi erityisen makeita, eikä aikaakaan, kun mansikka alkoi vallata peltohehtaareita ympäri Suonenjokea.

Pienissä pärekoreissa myytävistä savolaisista marjoista tuli nopeasti tunnettuja ympäri maata. Marjat nautittiin tuoreina ja niitä säilöttiin kotikonstein talven varalle. Jotta suomalaiset voisivat nauttia turvallisesti tuotetuista ja terveellisistä marjoista ympäri vuoden, viljelijät perustivat pakastamon, joka sai nimekseen Pakkasmarja Oy.

Lähes 40-vuotiaan Pakkasmarjan voima on edelleen marjanviljelijöissä. Vuosikymmenet ovat vierineet ja tuotevalikoima laajentunut, mutta tehtävä on säilynyt samana tähän päivään saakka: kotimaisen marjanviljelytyön turvaaminen ja laadukkaiden marjatuotteiden tarjoaminen suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Puhtaasti, arvokasta luontoa kunnioittaen ja kasvuympäristöä suojellen.

Mansikasta potkua päivään

Tiesitkö, että syömällä 125 g mansikoita päivässä, saat yhdellä kertaa saantisuosituksen verran C-vitamiinia? Mansikoita popsimalla päivästäsi tulee pirteämpi, sillä C-vitamiinin on todettu auttavan vähentämään väsymystä ja uupumusta. Makeissa marjoissa on myös reilusti kuitua sekä rutkasti folaattia.

Mansikat maistuvat mahtavilta vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera, niitä voi napsia suuhun sellaisenaan tai upottaa keskellä hellepäivää jääkylmään juomaan. Jokapäiväisten jäätelöannosten keskellä ja kesän ensimmäisen mansikkakakun jälkeen saattaa kuitenkin tehdä jo mieli suolaisempaa hiukopalaa. Satokausi-keittiössä kehitettiin muutama resepti  tähän täsmätarpeeseen. Grillattu lohi valkosipulilla, chilillä ja basilikalla maustetulla mansikkasalsalla sopii juhlavampiinkin kesäkekkereihin, ja punaisella nippusipulilla sekä pinjansiemenillä höystetty mansikka-vuohenjuustopizza maistuu mökkiterassilla ja piristää synkimmänkin sadepäivän.

Kipaise siis kaupan kautta, pane grilli tulille ja sekoita mansikkasalsa tekeytymään. Pizzataikinankin vaivaaminen kannattaa jo aloittaa, sillä meneillään on kaikkien aikojen mansikkakesä!

Grillattu lohi mansikkasalsalla

Neljälle

 

  • 800 g lohi- tai kirjolohifileetä
  • suolaa ja mustapippuria
  • öljyä

 

Mansikkasalsa:

  • 250 g Pakkasmarjan tuoreita mansikoita
  • 1 punainen nippusipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punainen chili
  • 3 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

 

Mausta lohifilee suolalla ja mustapippurilla. Sudi lohen pintaan hieman öljyä. Grillaa lohifilee, ensin nahkapuoli alaspäin ja sitten hetki toisinpäin, jotta pintaan tulee kaunis väri. Lohta ei kannata kypsentää liikaa, jotta se jää meheväksi.

Mansikkasalsaa varten perkaa ja pilko mansikat. Hienonna nippusipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna chili, poista siemenet halutessasi. Hienonna basilika. Sekoita kaikki mansikkasalsan ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile grillatun lohen kanssa.

Mansikka-vuohenjuustopizza

2 pizzaa

 

Pizzapohja:

  • 3 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 8–10 dl pizzajauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä

 

Täyte:

  • ranskankermaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • vuohenjuustoa
  • Pakkasmarjan tuoreita mansikoita
  • punaista nippusipulia
  • pinjansiemeniä
  • balsamikastiketta
  • tuoretta basilikaa

 

Valmista pizzapohja. Mittaa vesi kulhoon ja liuota sekaan hiiva. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina on kiinteää, muttei kuivaa. Sekoita joukkoon suola ja öljy, vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pizzapohjat suoraan leivinpaperille jauhotetuin käsin.

Levitä pohjille ranskankermaa ja mausta se ripauksella suolaa ja mustapippuria. Levitä pohjille vuohenjuustosiivuja, pilkottuja mansikoita ja renkaiksi leikattua nippusipulia sekä hieman pinjansiemeniä. Nippusipulin vihreät osat voit säästää pizzan päälle laitettavaksi paistamisen jälkeen.

Paista pizzoja mahdollisimman kuumassa uunissa noin 5–10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Viimeistele nippusipulin varsilla, balsamikastikkeella ja tuoreella basilikalla. Halutessasi voit laittaa vielä valmiin pizzan päälle muutaman tuoreen halkaistun mansikan.

 

Lue lisää Pakkasmarjan tuotteista ja kurkkaa muita herkullisia marjareseptejä täältä!