Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Suomen suosituin ruisleipä on nyt saatavilla 100 % kotimaista täysjyväruista sisältävänä leipänä. Pakkasimme eväät reppuun ja kävimme etsimässä leivänpäälliset lähimetsästä. Tässä meidän vinkit metsäretkelle! Artikkelin lopusta löydät kaksi erittäin nerokasta reseptiä, joihin lisäämällä saat 100 % tuoretta leivänpäällistä. Ensimmäinen resepti on ihanan hapokas marjapesto, jonka voi valmistaa mustikoista tai puolukoista. Toinen resepti on kirkkaan kirpeä metsäsienisalaatti, johon voi käyttää kantarelleja, herkkutatteja tai suppilovahveroita. Nappaa vinkit artikkelista ja poimi reseptit eväsreppuun artikkelin lopusta.


Kotimainen täysjyväruis + Suomen suosituin leipä = 100 % makua

Vaasan Ruispalat 100 % ruis on leivottu kotimaisesta täysjyvärukiista, eikä siinä ole käytetty lainkaan vehnää. Tutun mallinen ja näköinen leipä on edelleen käytettävyydeltään retkileipien aatelia. Ohuissa ja pehmeissä paloissa maistuu legendaarisen Vaasan Ruispalat taikinajuuren happamuus ja aito rukiin maku. Kun siihen yhdistetään syksyiset metsän antimet puhutaan maailmanluokan herkusta, jota ei muualta saa. 

Maku on kokemus, johon vaikuttaa raaka-aineiden lisäksi oma mielentila, ympäristö, muut henkilöt ja moni muu asia. Parhaat makuelämykset tarvitsevat tietysti syntyäkseen ensiluokkaiset raaka-aineet, mutta viimeinen silaus saadaan jollain muulla. Se voi olla rentouttavan loman aikana vietetty pitkä illallinen, sukulaisten kanssa nautittu perhelounas tai kavereiden kanssa nautittu brunssi. Monelle meistä lapsuuden rakkaimmat ruokamuistot liittyvät metsään ja retkeilyyn. Siksi halusimme viedä esivalmistellut eväät metsään ja viimeistellä reseptit luonnon rauhassa. Metsäretkeilyn ei tarvitse olla kahden viikon vaellus kansallispuistossa, vaan jopa pieni rauhoittuminen lähimetsässä laskee tutkitusti stressiä.



Karttapalvelut ovat modernin marjastan apuväline

Suuri haaste monelle vähemmän kokeneelle sienestäjälle tai marjastajalle on saaliin löytäminen. Ennen reissua kannattaa hieman pohtia, että mitä haluaisi löytää. Sienien ja marjojen sesonki vaihtelee kuukausittain. Heinäkuussa herkkutatin löytäminen on haasteellista, kun taas elokuun loppupuoliskolla se on helppoa. Esimerkiksi luontoportin sivuilta löytyy kattavat tunnistuskuvat ja kasvupaikkatiedot. Kun on tiedossa mitä saalista retkeltä halutaan, niin sen jälkeen kannattaa tehdä pieni maastontiedustelu.

Kuivana kesänä mustikoita löytää parhaiten vesistöjen lähettyviltä. Mustikka ei viihdy suorassa auringonpaisteessa, joten ideaali kasvuympäristö on varjoinen pohjoisrinne. Samoista paikoista löytyy myöhemmin syksyllä suppilovahveroita. Kansalaisten karttapaikan ilmakuvista on näppärä tarkistaa minkä tyyppistä metsää missäkin päin kasvaa. Vastaavasti varjoisat pohjoisrinteet ovat täysin väärä paikka männynherkkutatin etsintään. Nimensä mukaisesti ne on satoisimmillaan kuivilla hiekkamaan mäntykankailla, joten samalla reissulla voi poimia puolukoita.

Eli tärkein vinkki marjojen ja sienien löytämiseen on selvittää ensin itselleen ainakin seuraavat asiat.

 

  1. Mitä haluaa löytää?

  2. Milloin on paras ajankohta sen löytämiseen?

  3. Mikä on todennäköisin paikka löytää kyseisiä kasveja? 

 

Toki ajattelun voi kiepsauttaa toisinkin päin. Jos olet menossa lehtimetsään, niin katso ensin mitä sieltä on löydettävissä. Aina ei tarvitse lähteä edes metsään saalista saadakseen. Syötäviä kasveja löytyy myös yllättävistä ympäristöistä. Esimerkiksi villivadelma viihtyy mainiosti urbaanissa ympäristössä ja sitä löytää seuraamalla sähkölinjoja, joiden aluskasvillisuus on kaadettu. Vastaavasti herkkusieniä löytyy usein kaupungin hoitamista puistoista.

Reissu kannattaa tehdä vaikka saalista ei löytyisi

Älä aseta liian korkeita tavoitteita, pienikin reissu riittää. Aistit ja hermosto ovat vuosituhansien saatossa kehittyneet havainnoimaan luonnonympäristöä. Luonnossa liikkuminen kuuluu ihmisen kehityshistoriaan ja suomalaiseen kulttuuriperinteeseen. On todistettu, että jo viiden minuutin oleilu luonnossa edistää hyvinvointia. 20 minuutissa saadaan jo mittavia terveysvaikutuksia. Kaverin tai perheen kanssa ulkoilu on mukavampaa. Pyydä mukaan vaikka työkaverisi ja pitäkää metsäpalaveri Marjastamisen tai sienestämisen ohella, jutustelu tulee luonnostaan ja metsässä on helppo puhua vaikeistakin asioista.

Ihanan hapokas marjapesto tukee ruisleivän happamuutta

Mustikoita löytyy aina. Toki satomäärä vaihtelee rajusti, mutta sen kasvualue kattaa koko Suomen. Tähän reseptiin riittää muutama kourallinen mustikoita tai puolukoita, joten mitään yön yli retkeä ei reseptin valmistamiseen tarvitse suunnitella. Tee kotona pienet esivalmistelut ja viimeistele annos metsässä. Nerokasta!

Mustikkapesto

Kahdelle

  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 2 oksaa tuoretta minttua
  • kaksi pientä kourallista cashewpähkinöitä
  • hyppysellinen suolaa
  • kaksi reilua kourallista mustikoita
  • 2 kpl Vaasan 100% Ruis -Ruispaloja

 

  • Nuoria vadelman lehtiä koristeluun

 

Tee mustikkapeston pohja valmiiksi kotona ja ota se mukaan mustikkametsään: pilko pähkinät melko pieniksi ja laita ne rasiaan. Leikkaa mintunlehdet ohuiksi suikaleiksi ja lisää nekin rasiaan sitruunankuoren, -mehun ja suolan kanssa. Sulje rasia tiiviillä kannella ja ota mukaan metsään.

Lisää mustikat rasiaan muiden raaka-aineiden kanssa ja survo niitä hieman rikki esimerkiksi lusikalla. Sekoita hyvin ja tarjoile Vaasan 100 % Ruis -Ruispalojen päältä.

Voit koristella mustikkapestoleivät nuorilla vadelman lehdillä.


Supernopea sienisalaatti syntyy niukastakin saaliista

Onko tämä tuttu tilanne? Olet vaeltanut monta tuntia metsässä ja mukaan on tarttunut vain kourallinen sieniä? Niiden kotiinvieminen voi tuntua vaivalloiselta, joten ne kannattaa nauttia suoraan metsässä. Tässä reseptissä voit käyttää herkkutattia, kantarellia tai suppilovahveroita eli niitä sieniä joita voi käyttää kypsentämättömänä. Suolainen salaattipohja säilyy repun pohjalla koko päivän ja saa taatusti nuotiopaikan kanssaretkeilijät kateelliseksi. 

 

Sienisalaattileivät

Yhdelle

 

  • 2 tl kapriksia
  • 0,5 tl ryytisinappia
  • 1 rkl tuoretta persiljaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria
  • kourallinen sieniä, joita voi syödä kypsentämättä
  • 1 kpl Vaasan 100% Ruis -Ruispaloja

 

  • Ketunleipiä koristeluun

 

Tee salaattipohja valmiiksi kotona purkkiin ja ota mukaan sienimetsälle: pilko kaprikset hieman pienemmiksi ja sekoita sen jälkeen kaikki ainekset sieniä lukuunottamatta purkissa. Sulje purkki tiiviillä kannella ja ota se mukaan metsäretkelle.

Kun löydät metsästä sieniä, jotka voi syödä kypsentämättä – esimerkiksi herkkutatteja tai kantarelleja – puhdista ne, pilko pienen suupalat kokoisiksi paloiksi ja sekoita salaattipohjan sekaan purkissa. Nauti sienisalaatti Vaasan 100 % Ruis -Ruispalojen päältä!

Voit koristella sienisalaattileivät ketunleivillä.

 

Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.