Kaupallinen yhteistyö Paulig

Kesän kynnyksellä maistuu mehevät amerikkalaistyyppiset hedelmäpannarit, jotka kuorrutetaan sesongin punaisilla marjoilla. Kaveriksi sopii hedelmäinen ja aromikas kahvi.

***

Oletko koskaan miettinyt, että tuo joka-aamuinen seuralaisemme kahvi on peräisin kasvista ja koska kahvi on kasvi, silläkin on omat Satokaudet? Jotta me saisimme nauttia ihanan kahvikupposemme täällä Suomessa, kahvimarja käy läpi aikamoisen matkan. Ensin se on kerättävä oikeana aikana pensaasta, sitten prosessoitava eli pestävä tai kuivattava, paahdettava, jauhettava ja vielä pakattava niin, että kahvin aromit säilyvät iloksemme yli kahvin luonnollisen sesongin.

Tästä alkaa Satokausikalenterin ja Pauligin Maailman kahvit -postaussarja, jossa paneudumme kahviin, sen matkaan marjasta kuppiin, säilytykseen, keittämiseen ja maistamiseen. Lisäksi tutustumme erilaisiin kahveihin, niiden makuprofiileihin ja niille sopiviin inspiroiviin, Satokauden mukaisiin makupareihin.

***

Tässä jutussa tutustumme kahviin kasvina. Maistelemme Paulig Tanzania Origins Blend –kahvin makuvivahteita ja kokkaamme juuri tälle kahville sopivan herkun. Lisäksi selvitämme, miten kotona voi parantaa kahvin säilyvyyttä. Asiantuntijana juttuun on haastateltu Paulig Barista Instituten Training Expertiä, Jori Korhosta.

Kahvi: marjasta kuppiin

Kahvikasvi kuuluu Rubiaceae-matarakasvien heimoon. Koska kahvi voi kasvaa jopa kymmenen metrin korkuiseksi, sitä yleensä mielletään puuksi. Viljelmillä kahvi kuitenkin leikataan pensaaksi sadonkorjuun helpottamiseksi. Kahvipuu alkaa tuottamaan marjoja 2-4 vuotiaana. Eri kahvilajit kukkivat eri aikoihin ja kirsikankokoiset tummanpunaiset kahvimarjat ovat kypsiä poimittavaksi yhdeksän kuukauden kuluttua kukinnasta. Koska marjat kypsyvät usein epätasaisesti, yhden puun marjoja korjataan käsin useampaan kertaan. Koneellinen poiminta on mahdollista vain paikoissa, joissa kahvi kasvaa tasangoilla ja kahvimarjat kypsyvät yhtäaikaa, niinpä suurin osa kahvin sadonkorjuusta tapahtuukin edelleen käsivoimin. Lisäksi kahvin Satokaudet vaihtelevat vuosittain hieman sään mukaan sade- ja kuivakausien vaihdellessa.

Kahvipavut löytyvät marjan sisältä, pergamenttimaisen kalvon suojaamina. Niitä on kaksi per marja. Sadonkorjuun jälkeen marjat käsitellään niin, että jäljelle jää vain papu eli ns. raakakahvi, joka myydään eteenpäin paahdettavaksi. Paulig ostaa vuodessa 0,7 % maailman kahvisadosta keskittyen valitsemaan laadukasta raakakahvia eri alkuperämaista. Näistä kahveista tehdään erilaisia sekoituksia, jotta jokaisella Paulig-kahvilla olisi oma, tarkkaan harkittu makuprofiilinsa. Paahdon ja jauhatuksen jälkeen kahvi pakataan uudenaikaisen pakkausteknologian avulla laminaattipakkaukseen niin, että sillä on pakattuna vuoden tuoreustakuu.

«Kahvipakkaus on todella oleellinen sesongin pidentämisessä, sillä se suojelee kahvia ja pitää sen tuoreena. Tilanne muuttuu, kun pakkauksen avaa: oikein säilytettynä avattu, soudatinjauhettu kahvipaketti säilyy erinomaisena 1-2 viikkoa. Kokonaiset kahvipavut säilyvät paremmin, koska niissä on vähemmän pinta-alaa kuin jauhetussa kahvissa. Kahvi ei pilaannut kovinkaan herkästi, se vain menettää vanhetessaan makuja ja aromeja.»

Eli hyvin pakattu kahvi säilyy pitkään ja aromien kato alkaa vasta, kun paketti avataan. Mutta miten sitten säilyttää kahvia oikein? Kysytäänpä sitäkin Jorilta.

3 vinkkiä kahvin säilytykseen:

  1. Osta kahvi papuina. Jos vain mahdollista, jauha kahvi itse pavuista tarpeen mukaan. Kahvi säilyy paremmin kokonaisina papuina eli kahvimylly on hinta-laatusuhteeltaan kotikeittiön perusteltu hankinta.
  2. Säilytä kahvi omassa paketissaan. Säilytä kahvipaketti valolta, hapelta, kosteudelta ja lämmöltä suojattuna eli erillisessä, ilmatiiviissä rasiassa. Kahvissa on rasvaa, joka härskiintyy ilman, kosteuden, auringonvalon ja lämpötilan ansiosta. Mitä vähemmän edellä mainittuja tekijöitä, sitä hitaammin kahvin rasva härskiintyy.
  3. Kahvi on tuoretuote. Kahvipaketti tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti avaamisesta. Avaamaton paketti ei sinällään mene miksikään vaikka sitä säilyttäisikin vähän pidempään kaapissa, mutta avattu paketti on altis yllä mainituille asioille. Ei kannata availla useampia paketteja samaan aikaan, vaan kuluttaa yksi kerrallaan loppuun.

Ja sitten vielä pieni kierrätysvinkki: lajittele Pauligin kahvipaketit muovijätteeseen. Pauligin pakkauksissa on niin vähäinen määrä alumiinia, ettei niitä tarvitse lajitella metallijätteeseen. Jos muovijätettä ei ole saatavilla, niin sekajäte on oikea osoite.

Kahvimaa: Tansania

Tansania on n. 55 miljoonan asukkaan valtio Afrikan Itä-puolella. Tansania on Afrikan kahvimaista vielä tuntemattomammasta päästä, mutta maassa on jo runsaasti sitoutuneita viljelijöitä, jotka tuottavat erinomaista kahvia. Tansanian ilmasto on vuorten korkeimpia huippuja lukuunottamatta trooppinen ja noin 39 % maan pinta-alasta on suojeltua luonnonpuistoa tai riistansuojelualuetta.

Tansanian kahvituotanto on pääasiassa pienviljelijävaltaista. Pienviljelijät toimittavat marjat alueiden yhteisille käsittelylaitoksille tai prosessoivat marjat itse tiloillaan. Tansanian pohjoisosissa tuotetut kahvit ovat yleensä hapokkaita ja niissä on tasapainoinen ja makea maku mineraalipitoisen maaperän vuoksi. Etelässä tuotetut kahvit ovat taas tyypillisesti hienostuneen hapokkaita ja niissä on hedelmäisiä ja kukkaisia makuvivahteita.

Pauligin maahantuoman tansanialaisen kahvin sadonkorjuu on marras-joulukuussa, Eurooppaan kahvi saapuu kesä-syyskuussa. Korhosen mukaan tansanialaisten ja/tai afrikkalaisten kahvien erityispiirre on ehdottomasti niiden marjaiset, hedelmäiset ja hapokkaat maut.

«Hyvin usein kahviin hurahtaneille afrikkalaiset kahvit ovat se sytyke, josta innostus lähtee. Suurin osa kahviammattilaisista ja baristoista nostaakin afrikkalaiset kahvit suosikeikseen.»

Paulig Tanzania Origins Blend

Paulig Tanzania Origins Blend on makuvivahteiltaan täynnä punaisia marjoja ja kypsää aprikoosia. Hapokkuudeltaan se on tasapainoinen ja aromiltaan voimakas.  Korkealla kasvaneet pavut tuovat Tansanian hedelmällisestä maaperästä punaisten marjojen vivahteita kahvisekoitukseen. Paulig Tanzania Origins Blendissä hapokkuutta on tosin tasapainotettu ja rauhoitettu aavistuksen tummemmalla paahdolla.

Makuparimme marjaisalle Paulig Tanzania Origins Blend -kahville on aurinkoinen pannukakkukeko: amerikkalaistyyppiset kuohkean paksut pannukakut sesongin hedelmillä ja punaisista marjoista soseutettu kastike.

Muhkeat hedelmäpannukakut

n. 12-15 kpl

  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl tummaa sokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1tl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl piimää
  • ½ dl voisulaa

Paistamiseen: voita

Lisäksi:

5-6 kypsää aprikoosia / 2-3 kypsää persikkaa tai nektariinia pienenä kuutiona (sesongista riippuen)

200g punaisia marjoja, kuten mansikoita ja vadelmia + sokeria maun mukaan

Tarjoiluun:

marjoja, halutessasi kermavaahtoa

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita maito, piimä ja voisula. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen nesteen kera. Puolita hedelmät, poista kivet ja pilko hedelmäliha noin sentin kuutioiksi pieneen kulhoon.

Kuumenna paistinpannu (mieluiten valurautainen) keskilämmölle ja lisää pannuun nokare voita. Kauhaise taikinaa pannulle halkaisijaltaan n. 10 cm kiekko ja anna pannukakun paistua hetki. Ripottele sitten vielä pehmeään pintaan muutama lusikallinen hedelmäkuutioita. Kun taikina on saanut pohjasta kunnolla väriä (n. 3-4 min) on aika kääntää pannukakku. Paista vielä toiselta puolelta kullanruskeaksi ja siirrä se sitten leivinpaperoidulle pellille odottamaan muiden lettujen valmistumista. Voit pitää pannukakut lämpimänä 50 asteisessa uunissa.

Kun kaikki taikina on käytetty, on aika tarjoilla pannukakut! Soseuta punaiset marjat ja makeuta makusi mukaan. Valuta marjakastike letuille ja tarjoile halutessasi vielä kokonaisten marjojen ja kermavaahdon kera.

Huom! Koska kahviparina on hapokas tansanialainen kahvi, Jori suosittelee välttämään marjakastikkeessa punaisia viinimarjoja – ne ovat tämän kahvin kaveriksi turhan hapokkaita.

Lue lisää Paulig Origins Blend -kahveista. Seuraa Pauligia somessa Facebookissa ja Instagramissa @pauligfi, niin saat aromikkaat kahvivinkit suoraan feediin.