Kaupallinen yhteistyö: Neito

Kesähelteillä nopeus ja helppous ovat valttikortteja ruuanlaitossa. Valmiiksi maustetut öljyt ovat näppärä tapa saada kunnon tujaus makua tuttuihin ruokiin, samalla ne korostavat herkullisten uuden sadon kasvisten omia aromeja. Naattipestoporkkanoissa käytetään suomalaisten suosikkijuures kokonaan latvasta juureen, raikasta makua naattipesto saa sitruunanmakuisesta rypsiöljystä. Paista kaveriksi haluamaasi kalaa, ja kesäinen päivällinen on valmis!

Helposti makua maustetuilla öljyillä 

Maustetut öljyt ovat kätevä ja vaivaton tapa saada vaihtelua ja uutta twistiä tuttuihinkin ruokiin. Kesäisiin makuihin sopii kotimainen Neito Sitruuna puristettu rypsiöljy, joka raikastaa makuja ja antaa sitruunaisen loppusilauksen monenlaisiin ruokiin salaateista kastikkeisiin ja kalaan. Sopivan kokoinen 250 millilitran pullo kulkee näppärästi mukana esimerkiksi mökille, ja määrä kuluu helposti kesän kokkailuissa. Kokeile laadukkaita, mekaanisesti puristettuja Neito rypsiöljyjä erilaisten sesongin antimien kanssa, ne korostavat entisestää raaka-aineiden omia aromeja. Esimerkiksi sitruunaöljyllä maustettu pesto ja uuden sadon porkkanat ovat yllättävä mutta erinomaisen maukas yhdistelmä.

Popsi porkkana juuresta naattiin

Uuden sadon porkkanat ovat pirteä lisä kesäiseen ruokapöytään. Rouskuta menemään sellaisenaan, höyrytä tai grillaa kevyesti ja tarjoile suolan ja voinokareen tai Neito voinmakuisen rypsiöljyn kanssa. Nipuissa myytävien porkkanoiden tuoreista naateista voi tehdä mahtavaa pestoa tai hyödyntää salaateissa, korkean nitraattipitoisuuden takia naatteja kannattaa kuitenkin nauttia kohtuudella. Vaikka porkkana muuten on hyvin varastointia kestävä juures, nippuporkkanat säilyvät hyvinä vain noin 1–2 viikkoa.

Rypsi-, oliiviöljy vai molemmat?

Moni miettii, valitako rypsi- vai oliiviöljy ruoanlaittoon. Molemmissa on hyvät puolensa ja kumpikin vaihtoehto sisältää runsaasti tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa. Rypsiöljy kuitenkin sisältää enemmän ihmisille välttämättömiä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Suomessa parantamisen varaa on etenkin omega-3-rasvahappojen saannissa, kun omega-6-happoja saadaan monesta muustakin tuotteesta. Jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä saa tarvittavan määrän näitä välttämättömiä rasvahappoja. Rypsiöljyä suositaan myös sen kotimaisuuden ansiosta. Oliiviöljy puolestaan sisältää luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta. Molempia kannattaa siis käyttää eri ominaisuuksiensa ansiosta, ja muistaa syödä monipuolisesti muutenkin.

Öljyt eroavat myös maultaan. Usein maultaan miedompi rypsiöljy sopii leivontaan ja kaikenlaiseen ruoanlaittoon, kun oliiviöljy taas on parhaimmillaan salaatinkastikkeena. Maustetut puristetut rypsiöljyt tuovat mukavasti vaihtelua makumaailmaan – kokeile sitruunaöljyn lisäksi vegaanista voinmakuista Neitoa.

Naattipestoporkkanat ja paistettu kala

4 annosta
25 min

Pesto 

  • tuoreita naatteja yhdestä porkkananipusta 
  • 1 dl kuorellisia manteleita 
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa 
  • 1 dl Neito puristettu rypsiöljy Sitruuna 
  • 0,5 ruukku basilikaa 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan

Lisäksi 

Pese porkkanat naatteineen perusteellisesti, leikkaa naatit irti. Keitä porkkanoita suolalla maustetussa vedessä 5–7 minuuttia. Jäähdytä nopeasti kylmän veden alla, laita sivuun odottamaan. 

Valmista pesto. Paahda manteleita kuivalla pannulla tai uunissa noin 5 minuuttia, varo polttamasta. Pilko naatit muutamaan osaan. Kuori ja pilko valkosipuli pieneksi. Raasta parmesaani. Mittaa kaikki peston ainekset tehosekoittimeen tai isoon mortteliin. Murskaa sileäksi pestoksi ja nosta sivuun odottamaan. Mausta suolalla.

Grillaa porkkanat kypsäksi parilapannulla tai grillissä 2–4 minuuttia per puoli. 

Paista kalafileet kypsäksi käyttäen reilusti Neito voinmakuista rypsiöljyä. Mausta suolalla. 

Sivele reilusti naattipestoa porkkanoiden päälle ja tarjoile heti kalan kanssa. 

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.