Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Kotimainen rypsiöljy on monien mahdollisuuksien raaka-aine, joka maistuu hyvältä, edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina ja antaa elintärkeää energiaa pehmeiden rasvojen muodossa. Kokeilimme Satokausi-keittiössä valmiiksi maustettuja öljyjä, jotka tuovat vinkeää vaihtelua arkisiinkin ruokiin. Lue lisää rypsiöljyn oivallisista ominaisuuksista ja ota talteen sesonkikasviksia hyödyntävät sweet & sour kukkakaalin, persikka-mozzarellasalaatin ja nokkosteeleipien reseptit!

Vaihtelu virkistää – maustetut öljyt sopivat arkeen ja juhlaan

Apetitin valmiiksi maustetut Neito-rypsiöljyt ovat todellisia kotikeittiön moniottelijoita. Ne antavat uutta ulottuvuutta kaikkeen kokkaamiseen ja sopivat niin marinadeihin, kastikkeisiin kuin paistamiseenkin. Hyvät uutiset jatkuvat, sillä maustetut öljyt soveltuvat mainiosti myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Eikä mikään estä nauttimasta niitä suoraan pullosta sellaisenaan, aamiaissmoothien sekaan lorautettuna tai välipalapuuron joukkoon lusikoituna.

Makuvaihtoehtoja on kolme: appelsiini, sitruuna ja voin maku. Vuoden 2021 kausimaku Neito Appelsiini maistuu eritoten kesäisissä salaateissa ja makeissa leipomuksissa. Mausta kakkupohja, lisää appelsiinin makua muurinpohjalettuihin tai anna uunissa paahdetulle granolalle ainutlaatuinen appelsiinin vivahde. Neito Sitruuna antaa ruokaan sitrushedelmien raikkautta ja sopii ihanasti salaatteihin ja kylmiin kastikkeisiin. Voin makuinen Neito rypsiöljy on nimensä mukaisesti täydellinen tuote korvaamaan voin leivonnassa, leivällä tai vaikka grillauksessa. Voin mausta on siis viimeinkin mahdollista nauttia ilman kovia rasvoja!

Hyvää rasvaa hyvällä maulla

Ilman rasvaa ihmisen elimistön aineenvaihdunta pysähtyy. Rasvahapoilla on muitakin elintärkeitä tehtäviä, sillä ne siivittävät vitamiinien imeytymistä, edistävät kasvua ja kehitystä, tukevat silmien, ihon ja toimintaa sekä kaikkea elimistömme toiminnan säätelyä. Rasvoissa on kuitenkin eroja, siksi onkin tärkeää tunnistaa hyvää tekevät pehmeät rasvat kovista, ruokavalion tarpeettomista rasvoista.

Valtaosa rypsiöljyn rasvasta on pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Rypsistä puristetussa öljyssä on rutkasti välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja juuri siinä suhteessa kuin elimistömme niitä tarvitsee. Päivittäisen annoksen näitä hyvälaatuisia rasvahappoja saa jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.

Neito on täysin kotimainen rypsiöljy

Neito-rypsiöljyt valmistetaan 100-prosenttisesti kotimaisista rypsinsiemenistä Kirkkonummella. Uudenlaiset öljyt syntyivät haaveesta kehittää valmistustapa, joka tuottaisi rypsin parhaat ominaisuudet sisältävää laadukasta ja hyvänmakuista kasviöljyä. Puristusmenetelmä on tuttu oliiviöljyjen maailmasta, jossa öljy puristetaan pehmeästä oliivista. Rypsinsiemenen  lämmittäminen ennen puristusta edistää öljyn vapautumista kovasta siemenestä  Samalla saadaan  talteen arvokkaat antioksidantit, vitamiinit ja kasvisterolit. Mausta muodostuu miellyttävän pehmeä fysikaalisen puhdistuksen eli suodatuksen ja höyrytyksen jälkeen.

Valmiiksi maustetuilla öljyillä on paikkansa keittiössä, mutta kannattaa kokeilla myös maustamatonta Neitoa. Pehmeä rypsiöljy toimii makuaineiden kantajana, jolloin ruoan oma maku ja ainutlaatuiset aromit nousevat esille. Lämminpuristusmenetelmän ja fysikaalisen puhdistuksen ansiosta Neito-rypsiöljyt säilyvät hyvin ja ne kestävät pannujen ja patojen kuumuutta.

Satokausi-keittiössä Neito-rypsiöljyt yhdistettiin kesäiseen sweet & sour kukkakaaliin, aurinkoiseen persikka-mozzarellasalaattiin sekä nopeasti valmistuviin nokkosteeleipiin. Resepteissä voit valita käytätkö maustamatonta vai maustettua rypsiöljyä – tai ehkä haluatkin kokeilla molempia!

Sweet & sour kukkakaali

Neljälle

 

  • 1 iso kukkakaali (n. 700 g)
  • ¾ dl + 1 rkl Neito rypsiöljyä (sitruuna tai maustamaton)
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta chiliä
  • kevät- tai nippusipulia
  • seesaminsiemeniä
  • tarjoiluun esim. keitettyä vehnää tai riisiä

 

Sweet & sour -kastike:

  • ½ dl omenaviinietikkaa
  • ½ dl ketsuppia
  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl agavesiirappia
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna tai raastettuna

 

Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon ¾ dl Neito rypsiöljy ja maissitärkkelys. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kuumenna 1 rkl öljyä isolla pannulla ja paista kukkakaaleja keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan ja kypsyvät napakoiksi.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kastike kukkakaalien joukkoon. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Tarkista maku.

Viimeistele sweet & sour kukkakaali tuoreella chilillä, hienonnetulla kevät- tai nippusipulilla ja seesaminsiemenillä. Tarjoile lisukkeena keitettyä vehnää tai riisiä.

Persikka-mozzarellasalaatti

Kahdelle–neljälle

  • 3 kypsää persikkaa
  • pari kourallista versoja tai salaattisekoitusta
  • tuoretta basilikaa
  • 1 pallo mozzarellaa
  • Neito rypsiöljyä (appelsiinin tai sitruunan makuista tai maustamatonta)
  • vaaleaa balsamisiirappia
  • (sormi)suolaa ja mustapippuria
  • chilihiutaleita

 

Leikkaa persikat kivettömiksi lohkoiksi. Levitä versot tarjoilukulhoon, lisää runsaasti basilikan lehtiä ja asettele persikkalohkot niiden päälle. Revi mozzarella pieniksi paloiksi ja asettele kulhoon.

Lorauta salaatin pinnalle Neito rypsiöljyä ja vaaleaa balsamisiirappia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla.

Nokkosteeleivät

8 palaa

 

  • 1 l nokkosia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • 2 dl kaurajuomaa
  • ½ dl Neito rypsiöljyä (voin makuista tai maustamatonta)

 

Ryöppää nokkoset eli keitä niitä noin minuutin ajan. Huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Hienonna nokkoset.

Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita joukkoon kaurajuoma, rypsiöljy ja nokkoset.

Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile pellille kaksi pyöreää kiekkoa. Jaa kiekot taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan.

Paista nokkos-teeleipiä 220 asteessa noin 15–20 minuuttia. Tarjoile lämpiminä voin ja/tai appelsiinimarmeladin kanssa. Huomioi, että teeleivät ovat parhaimmillaan valmistuspäivänä.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.