Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Vielä ehdit mukaan villiyrttien sesonkiin! Poimi nokkosia, kerää ketunleipiä ja maistele syötäviä kukkia. Villiyrteistä valmistuu vino pino vihreitä nokkoslettuja, jotka nautitaan ketunleipien sekä voikukanlehdistä sekoitetun raikkaan salaatin kera. Palanpainikkeeksi sopii ranskalainen sauvignon blanc, joka säestää suloisesti villiyrttien aromaattista makua. Ota talteen villiyrttien säilömisvinkit, kurkkaa näppärä nokkosletturesepti ja kippistä vehreälle kesälle!

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on villiyrttien ylin ystävä

Raikas ranskalainen, klassisen Lurtonin viinitalon valmistama Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on tulvillaan Välimeren aurinkoa ja kesäisen keittiöpuutarhan aromaattisia makuja. Herukan, sitrusten ja eksoottisten hedelmien harmoninen yhdistelmä on parhaimmillaan 10–12 asteeseen viilennettynä. Helpossa hanapakkauksessa myytävä houkuttelevan hapokas valkoviini valloittaa aperitiivina, piristää piknikillä ja loistaa kesäjuhlien noutopöydässä. Moniulotteisena viinivaihtoehtona se toimii erilaisten vaaleiden kalojen, merenelävien kanssa ja on suolaisten salaattien sydänystävä.

Erityinen suhde rapsakan raikkaista Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistetulla eteläranskalaisella viinillä on villinä kasvaviin vihreisiin aarteisiin. Sen hersyvän hedelmäiset ja yllättävän yrttiset vivahteet komppaavat kauniisti nokkosen, ketunleivän ja voikukan moniulotteisia makuja. Juuri nyt kannattaakin kiskaista saappaat jalkaan, sujauttaa kori käsivarrelle, kävellä pitkin pihan reunamia, saapastella kohti lähintä metsää ja tarkastella mökkitien ojanpientareita. Villiyrttisesonki kutsuu keräämään, maistelemaan ja kokkaamaan vaikka kokonaisen kesäisen aterian, joka kulkee käsikynkässä eteläranskalaisen viininvalmistustaidon kanssa. 

Kerää villiyrtit talteen nyt – ja nauti villistä voimasta tulevana talvenakin

Luonnon oma puutarha tuo tänäkin kesänä valtavan valikoimansa jokaisen luonnossa liikkuvan saataville. Villiyrttien perässä ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä moni vehreä villivihannes kasvaa kätevästi pihamaalla. Myös urbaanista ympäristöstä, lenkkipolkujen varrelta, kallioilta ja niityiltä löytää helposti ainakin voikukkia, keto-orvokkeja, maitohorsmaa ja nokkosia. Ja jos metsään asti malttaa, on maasto pullollaan syötäviä kasveja, jotka tuovat virkistävää vaihtelua lautaselle. Ihanan kirpeät kuusenkerkät ovat alkukesän vihreää kultaa, mutta niiden, kuten muidenkin puiden osien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Villiyrttien huippusesonki kestää huhtikuusta kesäkuuhun, silloin versot ja lehdet ovat vielä nuoria ja makumaailma mukavan mieto. Kasvupyrähdyksen ja kukinnan jälkeen villivihannekset saattavat muuttua kitkeriksi tai puiseviksi, mutta monia tutuimpia lajeja, kuten nokkosta, vuohenputkea, siankärsämöä ja suolaheiniä voi onneksi kerätä aina syksyyn asti. Silloin kannattaa keskittyä tuoreimpiin lehtiin. Omalla tontilla sijaitsevat nokkos- ja vuohenputkiapajat uusiutuvat nopeasti, jos niität kasvit pari kertaa kasvukauden aikana. Muistathan, että vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta tai golfkenttien välittömästä läheisyydestä yrttejä ei kannata kotiin kantaa. Myöskin navettojen, tunkioiden ja ulkohuussien lähistöä on syytä välttää.

Jotta voisit nauttia luonnonkasvien villistä voimasta myös talvella, villiyrttien säilöntä kannattaa aloittaa viivyttelemättä. Pikkelöi voikukan nuppuja tai keittele keltaisista kukinnoista siirappia. Kuivaa nokkosta, mesiangervoa, koivunlehtiä, siankärsämöä ja vadelmaa. Pakasta kuusenkerkkiä tai valmista niistä siirappia. Käytä maitohorsman kukkia mehuun tai hilloihin, fermentoi vuohenputkea tai kuivaa suolaheinän siemeniä aamiaisjugurtin kanssa nautittavaksi. Monet villiyrtit, kuten ruohosipuli ja peltokanankaali, säilyvät hyvin myös pakastettuina.

Kesäkuussa kokataan nokkoslettuja ketunleivän ja syötävien kukkien kera

Jos villiyrtit ovat keittiössäsi vielä vieras raaka-aine, kannattaa kokeileminen aloittaa tutuimmista villivihanneksista, kuten nokkosista ja voikukista. Nokkosletut ketunleivällä höystettynä ja voikukan lehdistä sekoitetun salaatin kera ovatkin oivallinen ensiaskel luonnon tarjoamien ainutlaatuisten antimien pariin. Annos on saanut inspiraationsa ihanan aromaatisesta Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -valkoviinistä, jonka makumaailmasta on helppo löytää villin nokkosen vivahteita.

Ketunleipä eli käenkaali tuo mukavaa hapokkuutta valmiiseen annokseen. Jos onni on myötä ja ketunleivät ovat vielä kukassa, kannattaa hennon vaaleanpunaisia kukkia kerätä muutama annoksen koristelua varten!

Lettuihin kannattaa käyttää nuoria nokkosia tai kerätä isommista nokkosista vain tuoreimmat lehdet. Nuoret nokkoset eivät polttele yhtä ärhäkästi kuin vanhemmat, mutta niitä käsitellessä on silti hyvä käyttää kertakäyttöhansikkaita.

Nokkosletut

2–3 henkilölle

 

  • ​​2 dl nokkosia (valmiiksi ryöpättynä)
  • 5 dl täysmaitoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita sulatettuna
  • 1 tl suolaa

lisäksi:

  • turkkilaista jogurttia
  • kotimaista juustoa oman makusi mukaan
  • ketunleipiä
  • syötäviä kukkia (esim. orvokkeja tai voikukan keltaisia terälehtiä)
  • voikukan nuoria, pyöreitä lehtiä
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • suolaa ja pippuria maustamiseen

 

Ryöppää eli kypsennä nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ne juoksevan veden alla siivilässä. Purista nokkosista ylimääräinen neste pois ja leikkaa veitsellä pienemmäksi. 

Lisää kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Paista taikinasta pieniä tai isoja lettuja. Tarjoile lettujen kanssa suolalla ja pippurilla maustettua turkkilaista jogurttia sekä kotimaista, aromaattista juustoa, kuten Kolatun Waldermar Kuttucheddaria tai Kuusamon juuston Vuoristojuustoa.

Koristele annos ketunleivillä ja syötävillä kukilla.

Helpon lisukesalaatin letuille saat voikukan nuorista lehdistä. Pirskottele lehtien päälle hieman kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa ja pippuria. Parhaimmillaan voikukan lehden ovat nuorina, kun ne ovat vielä pyöreäreunaisia.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.