Parasta juuri nyt

Satokausi-koulu – Kasvistietoa ja inspiraatiota

Kaupallinen yhteistyö Food Market Herkku

Tällä viikolla juhlistettiin uudistunutta Food Market Herkku Tapiolaa ja samalla julkaistiin upouusi, värikäs ja herkullinen Satokausi-koulu. Satokausi-koulu jalkauttaa Satokausikalenterin kasvisasiantuntijat Herkku-myymälöihin ja tuo sesongin ihanimmat maut yleisön maisteltavaksi.

Tällä kertaa helmikuun ja maaliskuun taitteessa maisteltiin eksoottisten hedelmien makuja yhdistettynä suolaisiin ja makeisiin makupareihin. Miltä kuulostaa esimerkiksi papaija ja burrata tai kiivi ja graavilohi? Kaikki Satokausi-koulussa maisteltavana olevat trooppiset makuparit löydät TÄÄLTÄ.

Food Market Herkku Tapiola hurmaa ruoan ystävän

Espoolaiset kasvisten ystävät ovat varmasti mielissään Herkku Tapiolan uudistetusta hevi-osastosta. Erittäin avara, valoisa ja inspiroiva osasto kokoaa hyllyihin ja kaikki sesongin parhaat vihannekset, hedelmät, marjat, sienet ja yrtit. Hevi-osastolta löytyy kattava valikoima kasviksia aina kotimaisista juureksista jännittäviin uusimpiin tuttavuuksiin – esimerkiksi rumeliini, rambutan ja miniananas herättivät paljon kiinnostunutta keskustelua Satokausi-koulussa.

Hevi-osaston etualalta löytyy jo Helsingin keskustan myymälästä tuttu Satokausi-osasto, jossa kaikki sesongin kasvikset ovat kerättynä kätevästi yhteen. Ruokaostoksilla käyminen sujuu näin entistä kätevämmin, kun kauden tärkeimmät kasvikset ovat kootusti esillä. Helmikuussa valokeilassa olivat veriappelsiini, pitaija ja bataatti, maaliskuussa herkutellaan puolesta papaijalla, kurkumalla ja mandariinilla.

Ruoan ystävä löytää uudistuneesta Herkku Tapiolasta kasvisten kaveriksi paljon muitakin herkkuja.  Palvelutiskejä löytyy noin 40 metriä ja myös hyllymetrejä sekä uusia tuotteita on enemmän avarretussa tilassa. Lisäksi uudistus on tuonut mukanaan pizzauunin, jossa paistetaan herkullisia roomalaistyylisiä pizzoja. Bistrossa voi nauttia suurta suosiota saanutta kalakeittoa á la Eero Vottonen tai napata take-away eväät mukaan. Appelsiinimehukoneesta voi puristaa itse tuoremehua ja lisäksi itsepalvelukassat tekevät asioinnista entistäkin jouhevampaa.

Ensimmäinen Satokausi-koulu oli menestys!

Herkku Tapiolan asiakkaat pääsivät oppimaan uutta trooppisista hedelmistä Satokausi-koulussa, jossa esiteltiin kasvisten käsittelyä, jaettiin oppeja ja maisteltiin sesongin makupareja. Oivalluksia koettiin uudenlaisista makupariyhdistelmistä, jotka inspiroituivat sesongissa olevista trooppisista hedelmistä ja koko myymälän laajasta valikoimasta.

Tämä oli ensimmäinen kerta historiassa, kun Satokausikalenterin tiimi jalkautui myymälään. Satokausi-koululle on luvassa jatkoa keväämmällä, kun Food Market Herkku Itis uudistuu eli kasvisten ystävät pääsevät asiantuntijoiden oppiin jatkossakin.

Satokausi-koulun herkut

Satokauden hedelmäsalaatti keräsi paljon positiivista palautetta! Löydät salaatin ohjeen TÄÄLTÄ.

Salaatti tuunattiin muutaman raaka-aineet vaihdolla myös suolaiseksi. Trooppisten hedelmien kanssa samaan aikaan tammikuusta maaliskuulle sesongissa oleva Pohjois-Atlantin skrei-turska yhdistettiin trooppisiin hedelmiin ja soijakastike-limepohjaiseen kastikkeeseen. Yleisön pyynnöstä resepti on tulossa tänne blogiin viikonlopun aikana.

Lisäksi maisteltiin upean mehukasta burratan ja veriappelsiinin makuparia, ananaksen ja savustetun kalkkunan savuista komboa, kurkumajogurtin ja Herkun Levain 3 -hapanjuurileivän liittoa ja paljon muuta. Satokausi-koulussa nautittiin yhteensä lähes 600 annosta!

Kevään Satokausi-kouluun makupareja päivitetään, ihania herkkuja tulossa silloinkin.

Muista osallistua Herkku Tapiolassa 3.3. saakka käytävään kilpailuun! Ota kuva omasta lempihedelmästäsi, tägää se somessa #herkkutapiola ja olet mukana kisassa. Palkintoina arvotaan Herkku Bistron lahjakortteja sekä Satokausikalentereita 2019!

***

Löydät kaikki nämä Satokausi-kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja  Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta

Helmikuun hienostuneen hapokas kasvisliemi

Olettehan huomanneet, että tämän vuoden Satokausikalenterista löytyy myös jokaiselle kuukaudelle oma signature kasvisliemi. Jaamme omat suosikkimme myös täällä blogin puolella, jotta nämä nerokkaat reseptit eivät jää keneltäkään huomaamatta!

Itse tehdyssä liemessä on jotain maagista. Liemen keitteleminen tekee sinusta coolin kotikokin, ja suoraan sanottuna ihan hämmentävän helposti!

Kasvisliemi valmistuu helposti

Kasvisliemen voi valmistaa pakastimeen heitetyistä kasvisten kuorista ja jämistä, mutta yhtä hyvin sen voi keittää reseptin mukaan sesongin parhaista vihanneksista ja hedelmistä jotain tiettyä makumaailmaa hakien. Kotitekoisen liemen maku on puhdas ja samalla ruokahävikin osuus pienenee.

Kun lientä alkaa keittelemään, kannattaa sitä kerralla tehdä isompi satsi ja pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. Tämän reseptin mukaan tehtynä lientä valmistuu vajaa kolme litraa.

kasvisliemi

Helmikuun kasvisliemi on tasapainoinen ja maukas: on hyvää hapokkuutta, joka tulee valkoviinistä ja sitrusten kuorista. Tuore fenkoli ja fenkolinsiemenet sekä tähtianikset tuovat liemeen vinkeää hienostuneisuutta ja makeaa aromikkuutta. Tämä kasvisliemi sopiikin hyvin esimerkiksi kala- ja äyriäiskeittojen ja risottojen sekä kalaruokien kastikkeiden pohjaksi. Liemestä syntyy myös maukas kasvissosekeitto sekä upean makuinen kaalisoppa. Tietysti se on herkullista myös sellaisenaan!

Fenkoli on kaikessa aromaattisuudessaan mitä mainioin liemikasvis. Anikseen vivahtava maku on toki melko dominoiva, mutta toisaalta nopeasti koukuttava. Maku mietonee keitettäessä. Vihannesfenkoli on kotoisin Välimeren alueelta, jossa sitä käytetään monipuolisesti eri ruoissa. Vihanneksen historia juontaa juurensa vähintään 2000 vuoden taakse ja sitä pidetäänkin yhtenä maailman vanhimmista viljelykasveista. Fenkolin tilliä muistuttavat lehdet kannattaa säästää ruoka-annosten koristeeksi.

helmikuun Satokausi-liemi / Hannan soppa

Helmikuun kasvisliemi

  • 3 salottisipulia
  • 1 fenkoli
  • 1 porkkana
  • 2 x 3 cm pala sitruunan kuorta
  • 2 x 3 cm pala klementiinin kuorta
  • 3 x 3 cm pala appelsiinin kuorta
  • 3 tähtianista
  • 5 valkopippuria
  • 1 rkl fenkolinsiemeniä
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 3 l vettä
  • 1 ruukku rakuunaa

Pese juurekset ja paloittele ne kattilaan. Kuori sipulit halutessasi. Lisää kattilaan sitrusten kuoret, mausteet, valkoviini ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä lientä 20 minuuttia. Lisää rakuuna kattilaan ja siirrä kattila pois levyltä. Anna maustua kannen alla vähintään kaksi tuntia tai mielellään yön yli jääkaapissa. Siivilöi ja käytä.

Itse tehty liemi säilyy jääkaapissa noin viikon, pakastettuna vuoden.

kasvisliemi

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa Facebookissa ja Instagramissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Avokadoa aivoille – Mitä on Brain Food?

Kaupallinen yhteistyö Radisson Blu Hotellit

Satokausi-ajattelu valloittaa Suomea ja meillä on ilo kertoa, että sesonginmukaisia kasviksia saa nyt myös Radisson Blu Hotellien tarjoamasta Brain Food -kokousruokavaliosta.

Vireystilaa ylläpitävä ruokavalio tähtää kehon ja mielen hyvinvointiin ja sitä on ollut kehittämässä ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Mitä on Brain Food?

Oikeanlainen ruoka auttaa huolehtimaan kokousvieraiden hyvinvoinnista ja palaverin tehokkuudesta. Satokauden kasvikset, hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, runsaskuituiset tuotteet, vähemmän lihaa, hyvää rasvaa ja aina enintään 10 % lisättyä sokeria muodostavat hyvän pohjan terveelliselle, täyspainoiselle ruokavaliolle.

Perinteisesti terveellisenä pidetyt tottumukset ovat sekä sydänterveyden että aivojen toiminnan kannalta tärkeitä. Näihin kuuluu monipuolinen, aineenvaihdunnan kannalta hyvä koostumus ja ruokailun rytmittäminen oikein. Siksi Radisson Blu -kokousvieraat saavat nauttia kokouspäivän aikana herkullisen lounaan sekä terveellisiä välipaloja, esimerkiksi smoothieita, mehushotteja ja hedelmiä. Tämä auttaa pitämään verensokerin ja nesteytyksen tasaisena, mikä puolestaan auttaa jaksamaan ja ajattelemaan.

Brain Food -periaatteet

Radisson Blu Brain Food -kokousruokavaliossa on huomioitu kuusi Brain Food -periaatetta. Periaatteet ovat sen verran kattavia, että ne sopivat mainiosti myös arkiruokavalioon! Nappaa listasta itsellesi sopivia palasia ja hyödynnä monipuolisen ruokavalion edut.

Kuusi Brain Food -periaatetta:
1. Runsaasti kalaa, täysjyvätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia.
2. Pääasiassa tuoreita, lähellä tuotettuja tuotteita.
3. Puhtaita aineksia, joita on käsitelty mahdollisimman vähän.
4. Vähemmän lihaa ja aina enintään 10 % rasvaa.
5. Aina enintään 10 % lisättyä sokeria.
6. Avainasemassa hyvä maku ja aistinautinto.

Kasvisten osalta Brain Food -ruokavaliossa noudatetaan Satokausikalenterin suosituksia. Käytettävien kasvisten lista vaihtuu joka toinen kuukausi ja  Radisson Blu Hotellien keittiöpäälliköt suunnittelevat ruokalistat näiden suositusten perusteella. Juuri nyt kokousvieraat herkuttelevat esimerkiksi puna- ja keräkaalilla, erilaisilla sitruksilla sekä kotimaisilla juureksilla.

Kasvisten lisäksi ekologisuus on huomioitu myös kalojen osalta. Brain Food -ruokavaliossa pyritään hyödyntämään etenkin kotimaisia segongin kaloja aina saatavuuden mukaan.

Postaussarjan tulevissa osissa sukellamme Brain Food -ajatteluun syvällisemmin ja tarkastelemme eri raaka-aineiden ja kasvisten hyvää tekeviä ominaisuuksia.

Brain Food -konsepti on saatavilla Suomessa osana Radisson Blu -kokouspalvelua Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Lue lisää: https://www.raflaamo.fi/fi/radisson-blu-brain-food