Kaupallinen yhteistyö: SAGA

 

Kevään herkullisinta ruokajuhlaa eli pääsiäistä vietetään tällä viikolla. Keräsimme tähän postaukseen muutaman huippuhyvän vinkin (ja kaksi huippuihanaa reseptiä), joilla pääsiäisen kokkailut sujuvat helpommin ja vähemmällä sotkulla. Tarvitset vain joka keittiön moniottelijan: pakkauksen SAGA leivinarkkeja tai leivinpaperia.

SAGA:lle vastuullisuus kaikessa toiminnassa on tärkeää – tiesitkö, että kaikki SAGAn paperituotteet ovat kompostoituvia ja biohajoavia? Tuotteet valmistetaan sertifioidusta, uusiutuvasta puusta, joka tulee kestävästi hoidetuista pohjoisen metsistä. SAGAn avulla myös kotikeittiöissä hävikki pienenee ja vedenkulutus vähenee, kun ruokaa ei jää kiinni valmistusastioihin ja ruoanvalmistukseen ja tiskaamiseen tarvittavan veden määrä pienenee. Lue lisää SAGAn vastuullisuudesta yrityksen kotisivuilta.

aromikypsennys

Aromikypsennys

Kun ruoan kypsentää SAGA leivinpaperista kääräistyssä nyytissä, säilyvät ruoan aromit ja vitamiinit. Leivinpaperi kestää korkeitakin lämpötiloja, joten leivinpaperinyytissä ruoan voi höyryttää, keittää tai paistaa uunissa. Aromikypsennys säästää myös tiskaamisen vaivalta, kun leivinpaperi suojaa kattilaa tai uunivuokaa. Tästä postauksesta löydät kaksi keväistä pääsiäisen ruokapöytään sopivaa reseptiä, joissa ruoat on aromikypsennetty.

Parsat höyrytetään leivinpaperinyytissä ja tarjoillaan keitettyjen munien, saaristolaisleipäkrutonkien ja salottisipulivinegretin kanssa. Leivinpaperinyytissä höyryttäminen säästää myös energiaa, sillä kattilaa ei tarvitse täyttää vedellä, vain pari senttiä pohjalle riittää – pieni määrä vettä kuumenee nopeasti kiehuvaksi.

Ahvenfileet sekä kevään vihannekset paistetaan uunissa leivinpaperiin käärittynä. Hellävarainen kypsennystapa on omiaan herkille kalafileille ja vesiliukoisia vitamiineja sisältäville vihanneksille. Meille suomalaisille uudet varsiparsakaalit ja -kukkakaalit ovat tämän kevään hittivihanneksia, jotka nousevat varmasti pääsiäisen ruokapöydän puheenaiheeksi. Nopeasti kypsyvät makean herkulliset vihannekset sopivat mainiosti leivinpaperikääreessä kypsennettäviksi yhdessä ahvenfileiden kanssa.

DIY muffinivuoat

Leivinpaperista saa näppärästi valmistettua tyylikkään näköiset muffinivuoat. Pääsiäiseen sopivat hyvin esimerkiksi sitruunamuffinit ja leivinpaperivuoat estävät taikinaa palamasta kiinni muffinivuokaan. Leikkaa leivinpaperista reilunkokoiset neliöt ja muotoile ne muffinivuokaan sopivan lasin tai purkin avulla vuoiksi.

Leivinpaperipursotinpussi

Ja kun muffineita on kerran tehty, voi ne upgreidata kuppikakuiksi pursottamalla päälle herkullista kuorrutusta. Leivinpaperista saa käärittyä hyvin toimivan ja hygieenisen pursotinpussin, jonka voi käytön jälkeen heittää biojäteastiaan. Voit pursottaa leivinpaperipursotinpussin avulla myös kermavaahtoa, sulatettua suklaata ja erilaisia suolaisia kastikkeita.

Leikkuulaudan suojaaminen

Leikkuulauta tai työtaso kannattaa suojata SAGA leivinpaperilla, kun käsittelee herkästi pilaantuvia, voimakkaan tuoksuisia tai värjääviä raaka-aineita. Raaka liha, kana ja kala kannattaa leikata leivinpaperilla suojatun leikkuulaudan päällä, samoin punajuuret ja valkosipuli. Näin työvälineiden puhtaana pito helpottuu ja käyttöikä pitenee. Käytön jälkeen kompostoituvan leivinpaperin voi hävittää biojätteen mukana.

yrttivoi

Yrttivoi

Pääsiäisen kokkailuista ylijääneet yrtit kannattaa hienontaa ja hyödyntää herkullisen yrttivoin muodossa. Yrttivoin voi tarjoilla grilliruokien lisukkeena tai siinä voi esimerkiksi paistaa vihanneksia. Sekoita yrtit pehmeän voin joukkoon ja kääri voi tangoksi SAGA paperin avulla.

Paperia voi hyödyntää myös marinoinnissa, paistamisessa ja kalan graavaamisessa. Paperikääreessä paistettu liha on mehevämpää eikä se pääse kuivumaan. Kun lihan jättää hetkeksi tekeytymään paperikääreeseen paistamisen jälkeen, maut tasaantuvat ja nesteet pääsevät imeytymään takaisin lihaan.

Lisää mainioita käyttövinkkejä löydät SAGAn sivuilta!

höyrytetty parsa

Leivinpaperissa höyrytetty parsa

Kahdelle

  • 1 puntti vihreää parsaa
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 siivua saaristolaisleipää
  • loraus öljyä
  • tuoretta kirveliä

Salottisipulivinegretti:

  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl omenasiideriviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½ dl oliiviöljyä

Leikkaa parsoista puiseva tyvi pois ja kuori parsat halutessasi. Leikkaa leivinpaperista iso pala ja asettele parsat sen keskelle. Asettele voi päälle nokareina ja ripottele pinnalle suolaa. Kääri leivinpaperista tiukka nyytti. Kuumenna muutama sentti vettä ison kattilan pohjalla kiehuvaksi. Nosta parsanyytti kattilaan ja peitä kannella. Anna parsojen kypsyä kattilassa noin seitsemän minuutin ajan. Nouki nyytti varovasti kattilasta. Hävitä käytetty leivinpaperi biojätteen mukana.

Keitä kananmunia 6 minuuttia, jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise. Revi leipä rouheiksi paloiksi ja paista öljyssä rapeiksi.

Asettele parsat tarjoiluvadille ja laita päälle kananmunan puolikkaat ja saaristolaisleipäkrutongit. Lusikoi päälle salottisipulivinegrettiä. Viimeistele tuoreella kirvelillä.

Salottisipulivinegretti:

Kuori ja hienonna salottisipuli. Mittaa kaikki aineet kannelliseen purkkiin ja ravista huolellisesti. Anna maustua vähintään puolen tunnin ajan.

ahven en papillote

Ahventa ja kevään vihanneksia en papillote

Kahdelle

  • 200 g ahvenfileitä
  • suolaa ja valkopippuria
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 100 g fenkolia
  • 100 g broccoliineja eli varsiparsakaaleja
  • 100 g fiorinoja eli varsikukkakaaleja
  • nokare voita
  • tuoretta tilliä

Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi tai pyydä kalakauppiasta tekemään se puolestasi. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla.

Kuori ja viipaloi banaanisalottisipuli. Pese vihannekset. Leikkaa fenkoli pitkiksi siivuiksi.

Leikkaa kahdesta leivinpaperiarkista kaksi sydämen muotoista mahdollisimman isoa palaa ja asettele sydämet työpöydälle. Jaa vihannekset ja ahvenfileet sydämen puolikkaille ja asettele päälle pari nokaretta voita per annos. Taittele reuna kiinni siististi viikaten.

Paista kääröjä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Nosta paketit lautasille, jotta ruokailijat voivat itse varovasti avata ne. Tarjoile tuoreen hienonnetun tillin kanssa. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi keitetyt uudet perunat.

Hävitä käytetty leivinpaperi biojätteen mukana.

höyrytetty parsa

Ota seurantaan myös Sagan inspiroivat Facebook-sivu ja Instagram-tili, niillä jaetaan ajankohtaisia vinkkejä ja reseptejä sekä järjestetään arvontoja.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.