Satokausikalenterit vuodelle 2023 ovat ennakkotilattavissa vielä muutaman päivän ajan! Kalenterivaihtoehtoja on kolme, joten valinnanvaraa on tilata juuri omiin käyttötarkoituksiisi parhaiten vastaava kalenteri. Perinteiseen Satokausikalenteriin lisättiin tänä vuonna palautteenne innoittamana Satokausireseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden raaka-aineita parhaalla mahdollisella tavalla. Mukana kannettavaa Puutarhakalenteria päivitettiin, ja löydätkin siitä kaiken tarvitsemasi tiedon oman kotipuutarhan perustamiseen ja ylläpitoon. Lisäksi suuren suosion saavuttanut, koko perheen Perhekalenteri löytyy valikoimasta edelleen myös ensi vuodelle.

Satokausikalenteri

Perhekalenteri tukena päivän ruokien suunnittelussa

Kotikeittiössä valmistuu samat ruuat päivästä toiseen ja arkeen kaipaa monipuolisia ja ravitsevia vaihtoehtoja. Kuulostaako tutulta? Perhekalenteri tuo inspiraatiota ruuanlaittoon, rohkaisee kokeilemaan uusia makuja ja esittelee vaihtoehtoisia valmistustapoja tutuille raaka-aineille. Kalenterissa on jopa yli 200 kasviksen sesonkitiedot ja kattavasti tietoa myös muun muassa villiyrteistä ja Suomen vesistöjen ruokakaloista. Ensimmäistä kertaa kalenterissa on myös mukana jokaiselle kuukaudelle reseptejä, jotka toimivat inspiraationa kauden kasvisten hyödyntämiseen.

Perhekalenterin avulla ajankohtaiset Satokausi-kasvikset tulevat tutuiksi. Kauniisti kuvitettu kalenteri auttaa myös pitämään koko perheen menot ja arjen raiteillaan. Perhekalenterissa on omat muistiinpanosarakkeet jopa kuudelle perheenjäsenelle, mikä takaa, ettei kiireisen arjen tärkeät menot unohdu!

  • perhekalenteri

Kasviksia lapsen lautaselle leikiten – 7 vinkkiä

Oma toiminta kasvattamisen kulmakivenä

Näytä esimerkilläsi ennakkoluulottomuutta uusia raaka-aineita kohtaan. Miksi lapsi suostuisi maistamaan uusia ja arveluttavia raaka-aineita, jos niitä ei ole aikuisten lautasella? On tärkeä nauttia yhteisistä aterioista, kokoontua pöydän ääreen jakamaan ruokailuhetki. Aterioiden valmistuksesta ei tarvitse tehdä monimutkaista. Lapsi pystyy jo varhaisessa vaiheessa syömään samaa ruokaa muiden ruokailijoiden kanssa, kunhan maustaa lapsen annoksen aikuisten ruokaa hillitymmin.

Kärsivällisyyttä

Ei kannata odottaa, että lapsi innostuisi jokaisesta kasviksesta ensimmäisellä kerralla, vaan uuden kasviksen omaksuminen osaksi annosta voi viedä hetken. Uusia makuja on hyvä lisätä vähitellen tuttuihin resepteihin. Hyvä vinkki on myös antaa lapsen itse tutkia uusia kasviksia rauhassa. Kun parsakaalia on päässyt tutkimaan jo ennen syömistä, on se lautasella jo hieman tutumpi kaveri.

Maistata monesti

Tämä on todistettu: uuden maun oppiminen voi vaatia 10–20 kokeilukertaa. Ei siis kannata lannistua ja luovuttaa, jos uusi kasvis ei ensimmäisellä kerralla saisikaan suotuisaa vastaanottoa. Seuraavalla maistelukerralla voi vaikka kokeilla tarjota samaa kasvista eri tavalla valmistettuna. On kuitenkin syytä muistaa, että olemme jokainen yksilöitä ja maisteluista huolimatta kaikesta ei opi tykkäämään, vaikka haluaisikin. Ei siis väkisin vääntämällä yritetä pakottaa nautintoelämysten syntymistä – tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiin.

perhekalenteri

Kasviksia aina tarjolla

Kasviksia olisi hyvä olla tarjolla jokaisella aterialla aina aamiaisesta iltapalaan. Näin niistä tulee luonteva osa ruokailua muiden ruoka-aineiden tavoin. Kasvisten syömisestä ei tarvitse myöskään tehdä suurta tapahtumaa tai ottaa valtavaa stressiä. On varmasti kausia, kun kasvikset eivät liiku lautaselta suuhun, vaikka mitä kikkoja kokeilisi.

Lapset mukaan

Lapset innostuvat helposti heille annetuista pienistä tehtävistä. Huomio lapsen taitotaso ja anna aina kun mahdollista sopiva tehtävä ruonlaitossa. Se voi olla esimerkiksi kasvisten huuhtelu tai salaatin repiminen kulhoon. Kehut ja kiitokset vievät eteenpäin ja syöminenkin kiinnostaa usein enemmän, kun on ollut mukana valmistamassa ateriaa.

Mutkia välillä oikoen

Voi hyvin valmistella viikon ruokia kuorimalla ja pilkkomalla aterioiden kasvikset valmiiksi jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan ruuanlaittoa. Kauppojen valikoimat ovat myös entistä laajempia ja saataville on tullut monia valmiiksi pilkottuja vaihtoehtoja. Ei kannata potea huonoa omaatuntoa, jos aina ei ole aikaa pilkkoa ja kuoria kaikkea itse. Puolivalmisteet ovat saatavillamme syystä, joten hyödynnetään niitä!

Valmista kasviksia monella tapaa

Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja valmistaa ja tarjoilla kasviksia. Ei tarvitse olla huippukokki osatakseen valmistaa hyvää ruokaa, joka sisältää kasviksia. Luota itseesi, riittää kun on hieman kokeilunhalua ja luovuutta! Keittäminen, grillaus, höyryttäminen, paahtaminen, dippaaminen, paistaminen, wokkaaminen tai vaikkapa hampurilaisen väliin viipaloiminen – mitä enemmän valmistustapoja sinulla on takataskussa, sitä helpommin kasviksia tulee syötyä jokaisella aterialla. Hyviä vinkkejä kasvisten käsittelyyn, käyttöön ja valmistukseen löydät uudesta, vuoden 2023 Satokausikalenterista. Käyhän tilaamassa omasi!

lapset

Somekanavamme tarjoaa herkullisia reseptejä. Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen @satokausikalenteri!