Kaupallinen yhteistyö: #Peruna365

Suomalaiset tunnetusti rakastavat perunaa. Syömme perunaa niin arkena kuin juhlanakin, useimmat jopa joka päivä. Miten perunasta on tullut koko kansan lemppari ja miksi sen syönti kannattaa enenevissä määrin 2020-luvulla? Miten saamme laskuun kääntyneen ekoperunankulutuksen taas nousemaan?

Perunan lyhyt historia

Peruna on hyvin vanha viljelykasvi, jota on Etelä-Amerikassa kasvatettu ruokakäyttöön jo tuhansia vuosia sitten. Euroopassa perunaa on syöty noin viidensadan vuoden ajan, ensimmäiset perunaviljelmät ovat todennäköisesti olleet Espanjassa 1500-luvulla. Aluksi perunan viljelyä vastustettiin sairauksien pelossa ja sitä käytettiin lähinnä koriste- ja lääkekasvina sekä sikojen ruokana. Vähitellen perunanviljely kuitenkin yleistyi ja peruna nousi merkittäväksi ravinnoksi Keski-Euroopassa 1700-luvun lopulla. Suomeen peruna löysi tiensä 1730-luvulla.

Perunan alkuvuosina papit olivat perunan viljelyn ja syömisen puolestapuhujia. Hyvin säilyvä peruna oli tärkeää ravintoa talvi- ja kevätkuukausina, kun tuoreita kasviksia oli vaikea saada. Peruna oli myös arvokas apu keripukin ehkäisyssä ja pula-aikana se nousi arvoon arvaamattomaan. 

Peruna suomalaisessa ruokakulttuurissa

Perunan merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on huomattava ja useimmat rakastetuimmista perinneruuistamme sisältävät perunaa muodossa tai toisessa. Perunaa löytyy niin lohikeitosta kuin lihapullien ja poronkäristyksen luottolisuke muussistakin. Keitetyt perunat suurustetun kastikkeen kanssa oli perusruokaa vielä parikymmentä vuotta sitten ja ennen sitä perunasta valmistettin mm. lapskoussia ja imellettyä perunalaatikkoa. Tänä päivänä perunaa saa monenlaisessa muodossa sekä kaupoista että ravintoloista ja jokaisella on oma suosikkitapansa nauttia kotoisasta potaatista.

Peruna on tärkeä tuote myös ammattilaiskeittiöille hintansa, saatavuutensa, riittoisuutensa ja makunsa takia. Enää ei vitsailla perunateatterista, sillä nykyään teollisuuden avulla peruna on jalostettu suurtalouskeittiöille sopiviin muotoihin. Perunat ostetaan valmiiksi kuorittuna tai viipaloituna, tuoreena tai pakasteena, raakana tai kypsennettynä. Peruna on edullista ja terveellistä ja se voittaa ekologisuudessaankin pahimmat kilpailijansa riisin ja pastan. Perunasta myös pitävät ammattilaiskeittiöiden asiakkaat vauvasta vaariin ja se sopii niin pikaruokaravintoloiden kuin fine dining -paikkojenkin listalle. 

 

#Peruna365 nostaa perunan takaisin ansaitsemaansa arvoon

Vaikka perunan kulutus on viime vuosina laskenut huomattavia määriä, on se alkanut tulemaan takaisin muotiin. Me nykykulujattat osaamme jo valita sopivan lajikkeen erilaisiin ruokalajeihin. Myös viljelijät ovat alkaneet erottautua toisistaan pakkaussuunnittelulla, lajiketietoudella ja käyttövinkeillä. Paras perunamuussi tai paras lihakeitto tarvitsee onnistuakseen eri perunan.

Peruna on kärsinyt vähähiilihydraattisten ruokavalioiden buumista ja ollut viime vuosina lähinnä vanhemman kansan ravintoa. Onneksi perunan ympäristöystävällisyys on tiedostettu nuorempien kuluttajien keskuudessa.  Perunassa on kuitenkin täysi potentiaali nousta somekansan suosikiksi ja päästä takaisin perheiden ruokapöytiin. Moneen muuhun lisukkeeseen verrattuna perunan ympäristövaikutukset ja vesijalanjälki on todella pieni! Peruna on ekologinen ja eettinen valinta ruokapöytään.

Kotimaisuuden ja lisäaineettomuuden ohella omavaraisuutta arvostetaan koko ajan enemmän ja perunaa onkin helppo kasvattaa vaikkapa ämpärissä parvekkeella. Peruna sopii hyvin aloittelevan puutarhurin kasvimaalle. Perunaa saa kaupasta myös niin monessa muodossa, ettei sen valmistamiseenkaan mene välttämättä paria minuuttia kauempaa. Lisäksi peruna on luonnostaan gluteenitonta, maidotonta ja vegaanista, eli se sopii useimpien ruokavalioon mainiosti.

ProAgrian alulle paneman #peruna365:n tarkoituksena on tehdä perunasta ruokailmiö ja nostaa se takaisin suomalaisten lautasille. Me Satokausikalenterilla olemme innolla mukana jakamalla maukkaita reseptejä, inspiroivia ruokakuvia ja tietoa perunasta. Peruna on suomalaisten kasvisten kivijalka ja yhdistettynä sesongin muihin raaka-aineisiin aina onnistunut ruokaelämys.

Harva asia on parempaa, kuin hetki sitten pellosta nostettu varhaisperuna voinokareen kera – paitsi ehkä punaiseen maitoon ja voihin valmistettu perunamuussi. Tai höyryävän kuumat perunarieskat. Tai huumaavaan valkosipuliset kermaperunat.. 

Syksyn ihanimmat perunareseptit löydät Satokausikalenterin Instagramista. Kurkkaa sieltä ohjeet hurmaaviin perunaburgereihin sekä koko perheen suosikkeihin jauhelihakeittoon ja tuoreesta perunasta valmistettuun savulohikiusaukseen, löydät reseptit #peruna365. Perunareseptejä on myös täällä Satokausi-saitilla vaikka kuinka paljon, kirjoita yläreunan hakukenttään “peruna”!

Ota seurantaan perunan voittokulku ja reseptit hashtagilla #peruna365 ja seuraamalla Instagramissa @peruna365 & Facebookissa @peruna365

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.