Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Graavilohi on jouluisen kalapöydän kunniavieras. Tänä vuonna graavilohi pukeutuu juhlan kunniaksi joulunpunaiseen. Punajuurella, inkiväärillä, jouluisilla mausteilla sekä suolalla ja sokerilla graavattu lohi saa seurakseen arvolleen sopivan, tyylikkään rieslingin Saksan Rheingausta. Lue lisää sesongin punajuuresta, ja ota resepti juomasuosituksineen talteen jouluvalmisteluja varten!

Kaufmann Hattenheim Riesling viihtyy joulupöydässä

Kalapöytä, laatikot, rosolli ja muut perinteiset joulun juhlaruoat ovat tulvillaan voimakkaita makuja, joiden parittaminen viinille saattaa tuntua aluksi haastavalta. Monen sortin joulupöytä vaatii ruokajuomilta muuntautumiskykyä. Kokeilemalla rohkeasti sekä kuohuvaa, valkoista että punaista löydät omaa makuasi miellyttävät vaihtoehdot. Jos kuitenkin kaipaat vinkkejä makujen yhdistämiseen, olet oikeassa paikassa. Tässä nimittäin tulee viini, joka kantaa läpi koko jouluaterian ja pärjää niin kinkun kaverina kuin sillienkin seuralaisena.

Tasapainoinen ja raikas Kaufmann Hattenheim Riesling on varma valinta erityisesti joulupöydän alkupaloille, mutta se sopii makupariksi myös kinkulle, rosollille sekä jouluisille kasvisruoille. Saksan arvostetuimpiin viinialueisiin lukeutuvan Rheingaun alueelta tuleva riesling on sveitsiläisen Appenzeller-juuston tuottajana aiemmin tunnetun Urban Kaufmannin käsialaa. Terästankeissa valmistettu, biodynaamisesti viljelty ja luomusertifioitu valkoviini on aromikas, hedelmäinen, hennon kukkainen ja kepeän yrttinen. Jäännössokeri tekee viinistä täyteläisen ja auttaa tasapainottamaan jouluaterian voimakkaita makuja.

Punajuuri on syksyn ja talven superjuures

Ensimmäiset punajuuret kasvatettiin Suomessa 1800-luvulla. Maukas punajuurikas tuli pohjolaan jäädäkseen ja on edelleen pihapuutarhojen suosituimpia juureksia. Punajuurta on perinteisesti syöty etikkaan säilöttynä, mutta käyttötapojen kirjo on laajentunut etenkin viimeisinä vuosikymmeninä. Punajuuririsotto, punainen pesto, sosekeitto ja paahdettu punajuuri alkavat olla tuttuja arkiruokia meille kaikille. Punainen juurikas on myös mainio sipsien raaka-aine, ja jouluna pöytään kannetaan tietenkin punajuuresta sekoitettu perinteinen rosolli. Eniten ruoanlaitossa käytetään mukulaa, mutta versot, nuoret naatit ovat nekin syötävää tavaraa.

Punajuuri on hyvä kivennäisaineiden lähde. Se sisältää mm. kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Vitamiinejakin on mukavasti, sillä punainen juurikas pitää sisällään beetakaroteenia, C- ja E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin suomalaisten kaipaamaa folaattia on runsaasti. Juurikkaan täyteläisen punainen väriaine on lähtöisin betasyaniini.

Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, jotta väri ja arvokkaat ravinteet eivät liukenisi keitinveteen. Kypsät mukulat kannattaa jäähdyttää kylmässä vedessä ja irrottaa kuori sen jälkeen käsin. Mukavia makupareja punajuurelle ovat puolukka, sitruuna sekä omena. Se sopii mainiosti muiden juuresten, kuten palsternakan, sellerin tai piparjuuren seuralaiseksi. Myös vahvat yrtit, kuten salvia, rosmariini, timjami tai oregano sopivat punajuurikkaan seuraan. Me päätimme kutsua punajuuren joulupöytään ja parittaa aromikkaan juureksen graavilohen kanssa!

Punajuurigraavattu lohi on joulun kalapöydän kunniavieras

Kaikki rakastavat perinteistä graavilohta, mutta monia muitakin maustamistapoja on tarjolla. Satokausi-keittiössä lohi saa kaverikseen punajuuren. Punajuurikas tuo herkän arominsa lisäksi myös kauniin värin perinteiselle lohiherkulle. 

Suolan lisäksi lohen graavaukseen käytetään myös sokeria. Sokeri pehmentää kalan makua ja tuo lohelle hieman erilaisen tekstuurin verrattuna pelkällä suolalla graavattuun loheen. Lisää luonnetta joulupöydän herkku saa muista joulun ajan mausteista, kuten neilikasta ja kardemummasta.

Graavilohen on hyvä maustua jääkaapissa 2–3 vuorokautta ennen tarjoilua. Vältä siis jouluaaton stressi ja loihdi punajuurigraavattu lohi hyvissä ajoin. Punajuurigraavattu lohi maistuu hyvältä sellaisenaan ohuesti viipaloituna, mutta suosittelemme kokeilemaan sitä myös mallasleivän päällä!

Punajuuri-graavilohi

 

400 g lohifileen pala

3 kpl pientä tuoretta punajuurta

2 cm pala tuoretta inkivääriä

1 sitruunan raastettu kuori

1 pieni puntti tilliä

1 dl sormisuolaa

0,5 dl sokeria

1 laakerinlehti

8 maustepippuria

2 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl korianterin siemeniä

5 kpl kokonaisia neilikoita

3 kpl kokonaista kardemummaa

1 kpl tähtianis

1 tl aniksen siemeniä

 

Kuori ja raasta punajuuret ja inkivääri karkeaksi raasteeksi kulhoon. Sekoita raasteseoksen joukkoon sormisuola, sokeri, raastettu sitruunankuori ja hienonnettu tilli. Paahda mausteita kuivalla paistinpannulla viisi minuuttia. Murskaa paahdetut mausteet morttelissa jauheeksi ja sekoita kulhossa muiden ainesten joukkoon.

Aseta lohifileen pala leivinpaperin päälle pieneen uunivuokaan tai johonkin muuhun sopivaan astiaan nahkapuoli alaspäin. Ujuta ⅓ punajuurimausteseoksesta fileen alle ja paina loput seoksesta fileen päälle ja reunoille tiiviiksi kuoreksi. Kääri lohifilee leivinpaperiin ja paketoi se tiiviiksi paketiksi kelmun avulla. Anna lohen maistua jääkaapissa vähintään kaksi päivää ennen tarjoilua. Lohi kannattaa pitää maustumisen ajan vuoassa, jotta punajuuresta irtoava neste ei leviä pitkin jääkaappia.

Pyyhi punajuurimausteseos pois lohen pinnalta ennen tarjoilua. Leikkaa punajuurigraavattu lohi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa muiden joulupöydän herkkujen kanssa!

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.