Haluaisitko poimia ensi kesänä omalta parvekkeelta auringon kypsyttämiä tomaatteja tai perustaa pihalle kokonaisen kasvimaan? Oletko aina haaveillut puutarhaharrastuksen kokeilemisesta, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Kaipaatko vinkkejä ja ohjeita hyötykasvien hoitoon? Puutarhakalenteri 2021 on sinulle!

Jos epäilet vielä, lue alempaa 5 syytä kasvattaa ruokaa itse.  

Puutarhakalenteri 2021

Puutarhakalenteri 2021Viherpeukalo keskellä kämmentä? Puutarhakalenteri auttaa!

Puutarhakalenteri on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan ruokaa itse. Selkeät ohjeet ja vinkit auttavat alkuun vaikka viherpeukalo olisi keskellä kämmentä. Sinun ei tarvitse tietää vielä mitään, sillä kalenteri ohjaa läpi vuoden siementen kylvöstä sadonkorjuuseen asti. Myös harrastukseen jo vihkiytynyt hyötyy ammattipuutarhurin ohjeista ja kalenterin takasosasta löytyvistä puutarhatietoteksteistä.

Puutarhakalenteri 2021

Käytännöllisen kokoinen Puutarhakalenteri 2021 kulkee näppärästi mukana menoissa. Päivyri sisältää sopivasti tilaa omille muistiinpanoille sekä tietysti kaikki perinteiset almanakkatiedot.

Puutarhakalenteri 2021

Puutarhakalenteri 2021 tarjoaa inspiraatiota vuoden ympäri 

Puutarhakalenterissa ohjeet on annosteltu pitkin vuotta juuri niiden kuukausien kohdalle jolloin niitä tarvitaan. Joka kuukauden alusta löydät ajankohtaisten vinkkien lisäksi yleisimpien viljelykasvien kylvö-, istutus- ja sadonkorjuuaikataulut.

Puutarhakalenteri 2021 sisältää kätevän tietopaketin puutarhaan, päivyrin avulla voit tutustua kasteluun ja lannoitukseen, maalajeihin, kumppanuuskasveihin sekä kompostoinnin saloihin. 

Kauppareissuja helpottava listaus jokaisen kuukauden Satokausi-kasviksista löytyy Puutarhakalenterin takaosasta.

Lue lisää Puutarhakalenterista ja tilaa omasi täältä. 

Puutarhakalenteri 2021

5 syytä kasvattaa ruokaa itse

Se on hauskaa ja palkitsevaa!  – Puutarhassa vietetty aika tai parvekekasvien kukoistuksen ihastelu antaa paljon muutakin kuin satoa. 

Puhdasta lähiruokaa lautaselle – Kovin paljoa omaa pihaa tai parveketta lähempää ei ruoka voi tulla. Kasvattaessasi vihanneksia siemenestä asti pääset näkemään koko kasvun kaaren ja tiedät tarkkaan miten kasvikset on tuotettu. 

Parempi mieli – Luontoyhteys on tutkitusti merkittävä tekijä mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa. Varsinkin epävarmoina aikoina, kriisien tai stressin painaessa päälle puutarhanhoito antaa toivoa ja näyttää konkreettisesti, että elämä jatkuu. Kasvun ihmettely ja onnistumisen kokemukset tekevät hyvää kaikille.

Monipuolisemmin kasviksia – Kaikkia vihanneksia ja lajikkeita ei välttämättä ole aina saatavilla lähikaupasta. Kun perustat kasvimaan, pääset itse valitsemaan mitä kasviksia haluat kasvattaa ja ehkäpä innostut kokeilemaan jotain aivan uuttakin. Olipa kyseessä sitten ihan perinteinen oranssi porkkana tai harvinainen liila chililajike, itse kasvatettuja kasviksia syö mielellään.

Opi arvostamaan ruokaa uudella tavalla – Kun kaikkea on saatavilla valmiina, unohdamme helposti tuotteiden takana olevan työn ja ajan. Kasvattamalla ruokaa itse pääset näkemään mitä kaikkea matkalle mahtuu: yksikään tomaatti ei vain ilmesty kaupan hyllylle, vaan takana on ajan ja oikeiden kasvuolosuhteiden lisäksi paljon työtä. Puutarhaharrastuksen aloittaminen ei tarkoita, että pitäisi siirtyä omavaraisuuteen. Parhaimmillaan taimien ääressä vietetty aika antaa keittiössä kokatulle ruoalle sen ansaitseman arvon, olipa kyse kaupan tai oman parvekkeen antimista.

Haluatko hypätä puutarhan maailmaan heti? Ota versottamisen alkeet haltuun tai tutustu Satokausi-saitin Puutarha-osioon ja pääset heti fiilistelemään kasvua.


Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!