Kaupallinen yhteistyö: Lumme

 

Toukokuinen lämpöaalto on saanut luonnon puhkeamaan kukkaan. Pihapuutarhassakin tapahtuu, ja penkistä pilkistää jo pari vaaleanpunaista vartta. Sesongin raparperi houkuttelee leipomaan herkkuja kesän juhliin ja kotoisiin kahvihetkiin. Perinteisen piirakan sijaan kannustamme kokeilemaan vegaanisia raparperikuppikakkuja, jotka vievät taatusti kielen mennessään!

Leppoisan leipomisen salaisuus piilee säännöllisessä siistimisessä

Leipominen on mukavaa puuhaa. Kun kädet upottaa taikinaan, myös mieli rentoutuu. Keittiössä puuhastelu sopii koko perheen harrastukseksi, sillä ainesten mittaaminen, lisääminen ja sekoittaminen sujuu pienemmiltäkin leipureilta, ja vähän isommat taitavat jo kaulimenkin käytön. Taikinan vaivaamisen tuoksinnassa jauhot saattavat pöllytä ja kuorrutteet roiskua pitkin työtasoja. Pienestä sotkusta ei kuitenkaan ole haittaa, kunhan muistaa leipomisen lomassa pyyhkäistä tuolta ja siistiä silloin tällöin täältä.

Sama pätee kodin muuhunkin siivoamiseen. Siisteyttä kannattaa pitää yllä pienillä teoilla säännöllisesti, jolloin koti pysyy puhtaana helpommin. Jokaviikkoisen suursiivouksen voi hyvin korvata jokapäiväisellä järjestelyllä ja pintojen säännöllisellä putsaamisella. Marttojen vanhasta neuvosta kannattaa ottaa vaari: 15 minuuttia siivoamista päivässä pitää kodin yllättävän siistinä!

Unohda siis koko päivän kestävät siivousurakat, vältä väsyneenä puurtamista ja keskity mieluummin johonkin rentouttavaan tekemiseen, kuten leipomiseen. Pyörittele pikkupullia, leivo sämpylöitä tai sekoittele superhelppo kuppikakkutaikina. Herkkujen nauttimisen jälkeen on huomattavasti helpompi tarttua tiskirättiin ja imuriin.

Käy rasvan kimppuun kätevällä puhdistussuihkeella

Keittiön siivous käy kätevästi, kun käytössä ovat oikeanlaiset välineet ja puhdistusaineet. Siivouskaappia ei tarvitse täyttää puhdistuspurnukoilla ääriään myöten, sillä rasvaa tehokkaasti poistavalla puhdistussuihkeella ja miedolla yleispuhdistusaineella pääsee jo pitkälle.

Kasvipohjainen ja vegaanisertifioitu Lumme Keittiö Puhdistussuihke tuoksuu metsältä ja taklaa tiukimmatkin kotikeittiön ruokatahrat. Tarkoin valitut raaka-aineet pyyhkäisevät rasvan keittiön pinnoilta suit sait sukkelaan. Suihkuta, anna vaikuttaa muutama minuutti ja pyyhi lika pois. Näppärän puhdistussuihkeen pakkaus on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä muovista tehtaalla, joka pyörii puhtaalla tuulivoimalla.

Herkemmistä materiaaleista valmistetuille pinnoille, kuten puutasoille sopii paremmin miedompi Lumme Yleispuhdistusaine Niitty. Keittiön pintojen lisäksi kesäisen kukkaniityn tuoksuinen yleispuhdistusaine sopii myös lattioille ja kylpyhuoneeseen. Molempien kodin puhdistusaineiden pulloihin on painettu Joutsenmerkki, joka takaa tuotteiden täyttävän tiukat vaatimukset ympäristölle haitallisten raaka-aineiden, kemikaalien ja pakkausmateriaalien suhteen.

Sesongin raparperista syntyvät suven suloisimmat kuppikakut

Monessa kodissa kesä alkaa ensimmäisestä raparperipiirakasta. Monivuotinen kasvi puskee uutta lehtiruotia esiin heti kevätauringon alkaessa lämmittää kasvimaata. Raparperi onkin monen mökkipihan ja kotipuutarhan ilo, sillä etenkin etelässä se tuottaa satoa jo toukokuun puolella. Raparperista nautitaan vain antosyaanin värjäämät vaaleanpunaiset lehtiruodit. Suuret lehdet eivät ole syömäkelpoisia, mutta ne voi kuitenkin hyödyntää kesäisessä kattauksessa!

Perinteisten piirakoiden, kiisseleiden, hillojen ja mehujen lisäksi raparperi sopii erinomaisesti grilliherkkujen ja kalaruokien lisäkkeeksi. Kypsennä kokonainen siika raparperinpalat vatsassaan, sekoita happamanmakea raparperisalsa tai hyödynnä hapokasta kasvista lihan marinadissa. Raparperi sisältää runsaasti kalsiumia sitovaa oksaalihappoa, joten sitä suositellaan syötäväksi kalsiumia sisältävien tuotteiden kuten jäätelön, vaniljakastikkeen tai jogurtin kanssa. Säilytä tuore raparperi jääkaapissa +2 – +5 asteessa.

Satokausi-keittiöön kesän tuovat vegaaniset raparperikuppikakut, jotka viimeistellään vaniljaisella tomusokerikuorrutteella ja koristellaan strösselillä. Jos omalla pihallasi ei raparperi vielä rehota, kurkkaa kauppojen tarjonta tai kierrä torikauppiaiden kojujen kautta. Rouskuvan raparperin sesonki kestää syyskuuhun asti, joten ota resepti talteen tulevan kesän juhlia ja kotoisia kahvihetkiä varten!

Vegaaniset raparperikuppikakut

12 kpl

 

Kuppikakut:

  • 2 ½ dl kaurajuomaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 5 ¼ dl hienoja spelttijauhoja
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 3 dl ruokosokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 5 dl raparperipaloja

 

Kuorrutus:

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 7 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • nonparelleja

 

Sekoita kaurajuoma ja omenaviinietikka keskenään ja jätä tekeytymään. 

Sekoita spelttijauhot, leivinjauhe, kardemumma ja suola keskenään.

Sekoita käsivatkaimella sokeri, öljy ja vaniljauute sekaisin. Vatkaa joukkoon kaurajuomaseos. Kääntele joukkoon jauhoseos ja lopuksi raparperipalat.

Laita 12 kuppikakkuvuokaa muffinipellille ja jaa taikina vuokiin. 

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kuppikakut ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Kuorrutusta varten anna margariinin pehmentyä huoneenlämmössä. Vatkaa se käsivatkaimella kuohkeaksi ja vatkaa joukkoon tomusokeri ja vaniljauute.

Pursota kuorrute jäähtyneille kuppikakuille ja viimeistele nonparelleilla. 

 

Tutustu ympäristöystävällisiin Lumme-tuotteisiin tarkemmin ja laita Lumme seurantaan Instagramissa!

Seuraa myös meitä Instagramissa @satokausikalenteri niin saat ajankohtaista tietoa sesongin kasviksista.