Reseptit

Hyvinvointia heti aamusta – Luomua aamiaispöytään

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Usein sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Koostimme Valio Luomu -tuotteista ja sesongin vihanneksista maittavan ja monipuolisen aamiaisen, jolla päivä lähtee mainiosti käyntiin.

Miksi aamiainen on tärkeä?

Aamiainen käynnistää elimistön toiminnan yön levon jälkeen. Aamulla nautittu ruoka täyttää energiavarastot ja auttaa kehoa ja mieltä voimaan hyvin. Hyvän aamiaisen jälkeen on helpompi pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, joka on tärkeä seikka painonhallinnankin kannalta. Terveellinen aamupala auttaa pitämään myös verensokerin tasaisempana ja näläntunteet kohtuullisena läpi päivän. Se auttaa myös keskittymään, mikä on erityisen tärkeää koululaisten kohdalla, mutta toki myös auttaa aikuisia työssä.

aamiaiskulho banaanigranolaTäysipainoinen aamiainen sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa sekä hyvää tekeviä kuituja. Hitaat hiilihydraatit luovuttavat energiaa pitkälle päivään, joten aamulla kannattaa suosia täysjyväviljaa. Myös vihannekset, hedelmät ja pähkinät kuuluvat monipuoliselle aamiaiselle. Päivän suositeltu kasvismäärä täyttyy helpommin, kun aloittaa heti aamulla!

aamiaiskulho banaanigranolaAamiaiskulho on trendikäs aamupala

Aamiaiskulho vastaa moniin tämän päivän trendeihin. Se sisältää proteiinia Valio Luomu maitorahkan muodossa, hyvää tekeviä marjoja ja hedelmiä Valio Luomu smoothien ja tuoreiden Satokausi-hedelmien muodossa sekä terveellistä granolaa. Kaiken lisäksi upean värikkäillä sesongin hedelmillä kulhosta saa todella näyttävän, joten tätä aamiaista passaa esitellä sosiaalisessa mediassa!

aamiaiskulho banaanigranolaBanaanigranolan pohjana on terveellinen supervilja kaura ja se rikastetaan pähkinöillä ja siemenillä. Banaani antaa granolalle hauskaa makua ja viimeisen silauksen tuo pakastekuivattu vadelma. Rouskuva granola tuo aamiaiskulhoon rakennetta.

Valitsimme aamiaskulhon päälle sesongin eksoottisia hedelmiä: banaania, mangoa, karambolaa eli tähtihedelmää sekä pitaijaa, jota tällä kertaa löytyi kaupasta kauniin punaisen värisenä. Tammikuussa sesongissa ovat myös esimerkiksi ananas, passionhedelmä ja erilaiset sitrukset, joten voit koostaa oman aamiaiskulhosi omista lemppareistasi. 

Aamiaiskulhon kaveriksi aamupalapöytään katetaan Valio Hedelmätarha luomuappelsiinitäysmehua, Valio Luomu gouda juustolla ja avokadolla päällystettyjä täysjyväleipiä sekä raikkaita veriappelsiineja. Tällä aamiaisella pötkii pitkälle!

aamiaiskulho banaanigranola

Aamiaiskulho sesongin hedelmillä ja banaanigranolalla

Yhdelle

Lusikoi maitorahka kulhoon ja lisää smoothie. Päällystä kulho banaanigranolalla sekä suupaloiksi leikatuilla hedelmillä. 

Tarjoile aamiaisella lisäksi esimerkiksi luomuvoilla, luomujuustolla ja avokadolla päällystettyä täysjyväleipää sekä luomutuoremehua.

Banaanigranola:

  • 5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • ½ tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • 1 kypsä luomubanaani
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 1 dl rusinoita
  • 3 rkl pakastekuivattuja vadelmia

Mittaa kaurahiutaleet kulhoon. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä ja lisää kulhoon yhdessä auringonkukansiemenien, kardemumman ja suolaripauksen kanssa. Muussaa banaani toisessa kulhossa haarukan avulla ja sekoita sen joukkoon öljy, hunaja ja vaniljauute. Yhdistä seokset ja sekoita huolellisesti.

Levitä granola leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda granolaa 175 asteisessa uunissa yhteensä noin 30 minuuttia, sekoita hyvin kymmenen minuutin välein. Tarkkaile granolaa jatkuvasti, ettei se pala. Jos granola vaikuttaa valmiilta aiemmin, ota se pois uunista. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneen granolan joukkoon rusinat ja pakastekuivatut vadelmat.

Valmis granola säilyy ilmatiiviissä purkissa muutaman viikon, mutta on parhaimmillaan viikon sisällä syötynä.

Lue myös:

Kaikki luomusta

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Kaikki izakayasta

Izakaya – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

 

Japanilainen ruokakulttuuri on tänä vuonna kaikkien huulilla. Myös Food Market Herkku on innostunut Japanin monipuolisesta makumaailmasta ja inspiroi asiakkaitaan tammikuussa izakaya-teemalla. Olemme mukana tässä tempauksessa ja kehittelimme herkullisia reseptejä, joissa japanilaisesta keittiöstä tutut raaka-aineet yhdistyvät Satokausi-kasviksiin. Löydät meidät 18.1.2020 Helsingin keskustan sekä 25.1.2020 Tapiolan Food Market Herkuista izakaya-annoksia maistattamasta, lue tapahtumista lisää artikkelin lopusta ja tule kokemaan uusia makuelämyksiä.

 Mikä izakaya?

Izakaya tarkoittaa japanilaista pubia, jossa on tarjolla erilaisten alkoholijuomien lisäksi monipuolisia ruoka-annoksia. Izakayoja on hyvin erilaisia aina edullisista ketjuravintoloista lähtien, mutta niitä kaikkia yhdistää rentous ja tunnelmallisuus. Ensisijaisesti izakayoihin mennään nauttimaan juomista, mutta japanilaiset syövät lähes aina alkoholia nauttiessaan. Izakayojen ruoka on tavallisesti suolaista, mausteista ja annokset pieniä, jaettaviksi tarkoitettuja. Yksinkertaisimmissakin izakayoissa on yleensä tarjolla lukuisia erilaisia pikkelsi-, tofu-, kala-, liha-, nuudeli- ja riisiannoksia. 

izakayaJapanilaisen keittiön kasvikset

Japanilaisessa keittiössä käytetään paljon meille vieraampia kasviksia. Shiso eli veripeippi on yksi tärkeimmistä yrteistä, maultaan hyvin aromaattinen ja luonteikas. Lootuksen juurta käytetään Aasiassa paljon, mutta Suomessa siihen yleensä törmää vain säilykkeenä. Se on miedon makuinen, mutta koristeellisen näköinen juures, jota voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Lootuksen juurta tunnetumpi juuri on retikka eli daikon, joka on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Kuten nimestäkin voi päätellä, on retikka sukua retiisille ja se on maultaan kirpeä. Retikka sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon sekä raakana että kypsennettynä. Siitake on jo suomalaisillekin tuttu sieni, jota käytetään japanilaisessa keittiössä paljon, muun muassa misokeiton joukossa ja erilaisissa wokeissa.

Japanissa rakastetaan pikkelöityjä vihanneksia. Tsukemono on osa japanilaisten perusruokavaliota ja siinä kasvikset voidaan marinoida suolaliemellä, soijakastikkeella, misolla, etikalla tai saken pohjasakalla. Tsukemono voidaan tehdä melkeinpä mistä tahansa vihanneksesta, mutta Japanissa tyypillisimpiä ovat kurkku, retikka ja nauris. Meidän tsukemonoomme tuli viittä erilaista nyt juuri sesongissa olevaa kasvista: kiinankaalia, kyssäkaalia, porkkanaa, naurista ja fenkolia. Resepti on todella helppo ja maukkaat pikkelöidyt kasvikset sopivat lisukkeeksi melkeinpä mille tahansa ruualle!

izakayaizakaya

Viiden kasviksen tsukemono

  • 150 g kiinankaalia
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g naurista
  • 150 g kyssäkaalia
  • 150 g fenkolia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl sushiviinietikkaa

Suikaloi kiinankaali. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Kuori nauris ja kyssäkaali ja leikkaa ne paloiksi. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset siivilään ja sekoita suola niiden joukkoon. Anna vihannesten “itkeä” kaksi tuntia, laita siivilän alle lautanen tai kulho, sillä vihanneksista irtoaa nestettä.

Siirrä vihannekset purkkiin ja kaada sushiviinietikka perään. Tarjoile tsukemono heti tai säilytä jääkaapissa ja käytä muutaman päivän kuluessa. Tsukemono sopii lisukkeeksi niin japanilaisille kuin länsimaalaisillekin ruuille.

Voit käyttää tsukemonoon muitakin sesongin vihanneksia, kuten erilaisia juureksia, kaalia ja sipuleita.

Satokausikalenterin oma izakaya Helsingin keskustan Food Market Herkussa 18.1.2020!

Tervetuloa tapaamaan Satokausi-jengiä Helsingin keskustan Food Market Herkkuun lauantaina 18.1.2020 klo 11-13 ja 15-17. Loihdimme ihania maistiaisia japanilaisista raaka-aineista ja tämän hetken parhaista vihanneksista. Lisäksi kerromme japanilaisesta ruokakulttuurista, Satokausi-kasvisten käytöstä japanilaisessa ruuassa ja tietenkin yleisesti sesongin mukaisesta syömisestä.

Seuraavalla viikolla jalkaudumme Tapiolan Food Market Herkkuun, merkkaa siis kalenteriin myös lauantai 25.1.2020 ja kellonajat 11-13 sekä 15-17.

Lue myös:

Viet Nam Nam – syksyn värikkäin makumatka


Tunnelmia tapahtumista julkaistaan meidän kanavissa Instagramissa ja Facebookissa @satokausikalenteri, pysy kuulolla.

Ota seurantaan myös Food Market Herkku Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta.

Elämää joulun jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Monissa suomalaisissa kodeissa joulu on runsaiden tarjoilujen juhla. Vastuulliseen jouluun kuuluu vaivalla valmistettujen herkkujen käyttäminen kokonaan. Kehittelimme joulukinkun jämistä uskomattoman herkullisen haastajan tutulle kinkku-ananaspizzalle – alempaa löydät possu-persimonpizzan ohjeen!Ruokahävikki on kaikista turhin tapa kuluttaa ruokaa. Minkä tahansa raaka-aineen tuotanto, säilytys ja kuljetus vaativat sähköä ja luonnonvaroja. Kaiken ruoan ja raaka-aineiden valmistumisen takana on myös työtunteja. Nostetaan siis ateriamme niille kuuluvaan arvoon ja nautitaan ne kokonaisvaltaisesti.

Joulun jälkeen ei kuitenkaan tarvitse syödä mahaa päivästä toiseen pinkeäksi jotta kaikki ruoka saadaan hyötykäyttöön. Näillä vinkeillä voimme yhdessä vähentää ruokahävikkiä:

Suunnittele ateriat, älä ylimitoita

Hävikin välttäminen on aina helpointa etukäteen. Ideaali on, että ruokaa olisi juuri sopivasti jokaista ruokailijaa kohtaan. Tätä voi helpottaa laskemalla konkreettisesti ruokamääriä. Useamman eri ruokalajin tarjoilussa määrät ovat tietysti pienempiä.

Pakasta, pakasta, pakasta!

Pakastaminen tuntuu olevan hävikin välttämisen klassikko, syystäkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa käyttää ruoka-aarteet pakkasesta. Jouluruokia voi huoletta pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kinkkua voi pakastaa siivuina tai vaikka valmiina pizzasuikaleina.

Oikea säilytys

Kypsennetyt jouluruoat on syytä säilyttää erillään toisista jääkaapissa. Kelmut ja kannet pitävät maut erillään ja estävät ruokien kuivahtamisen. Varsinkin monen ruokalajin aterialla pöytään kannattaa ottaa ruokalajela pienemmissä astioissa, joita voi täydentää tarpeen mukaan.

Kutsu kaverit syömään

Ruoka on parasta jaettuna, varsinkin silloin kun sen määrä on hieman ylimitoitettu. Joulun pyhien aikana on loistava tilaisuus kutsua perhettä ja ystäviä syömään. Voit tuunata jouluruokia uusilla mausteilla, jos tutut maut tulevat jo korvista ulos. Katso vinkit laatikoiden tuunaukseen täältä.

Jämistä ruokaa seuraavalle aterialle

Porkkana-, peruna- tai lanttulaatikon tähteet sopivat loistavasti sosekeiton sekaan. Laatikoita voi hyödyntää myös leivonnassa. Sämpylä- tai rieskataikinaan uppoaa helposti laatikon pohja. Joulukinkkua voi hyödyntää pizzan lisäksi pyttipannussa, munakkaassa tai leivän päällä. Tähteistä ruokaa tehtäessä vain luovuus on rajana, kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Possu-persimonpizza

1 pellillinen tai 2 pienempää pyöreää pizzaa

Pizzataikina:

  • 1 ½ dl vettä
  • 15 g tuorehiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • n. 4 dl pizzajauhoja

Täytteet:

  • ½ prk ranskankermaa
  • voimakasta juustoraastetta, esim. cheddar tai emmental
  • joulukinkkua suikaleina
  • persimonia
  • granaattiomenan siemeniä
  • rucolan versoja tai rucolaa
  • pistaasipähkinöitä
  • oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Mittaa kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös suola ja öljy. Laita kone päälle ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Anna taikinan vaivautua noin kymmenen minuuttia. Taikinan pitää olla mahdollisimman löysää, mutta ei kuitenkaan sormiin tarttuvaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia.

Taputtele taikinasta yksi pellillinen tai kaksi pyöreää ohutta pizzaa jauhotettujen käsien avulla suoraan leivinpaperin päälle. Anna taikinan kohota viitisentoista minuuttia.

Levitä pohjalle ranskankerma ja ripottele sen päälle juustoraastetta. Levitä pizzalle oman maun mukainen määrä suikaloitua joulukinkkua. Kuori ja lohko persimon ja levitä lohkot pizzan päälle.

Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Asettele valmiin pizzan päälle granaattiomenan siemeniä, rucolan versoja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä. Viimeistele pizza lorauksella hyvää oliiviöljyä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Luitko jo nämä:

Kinkkukoulu – joulukinkkku x4

Joulupöytä 2019 – värikästä ja vastuullista


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.