Reseptit

Värikäs juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä

Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

Mitä ruokajuomaksi sesongin kasvisten kanssa?

Ruoan ja juoman yhdistäminen avaa oven lukemattomien upeiden makuyhdistelmien maailmaan, jossa aromit sopuisasti samassa sävyssä tai vastakohtina täydentävät toisiaan. Pyrkimyksenä on aina yhdistää ruoka ja juoma, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin yksinään. Oluen ja ruoan yhdistämistä voi lähestyä useammalta kantilta, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa. Maistamalla ja kokeilemalla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä löytyvät parhaat kombot.

juurikas-vuohenjuustosalaattiAlkoholiton olut sopii moneen

Alkoholittomuus on noussut juomatrendeissä etenkin viime vuosina. Erilaiset mocktailit ja makuvedet ovat tulleet jäädäkseen, näiden lisäksi alkoholittomat oluet ovat löytäneet tiensä ruokapöytiin ja seurustelujuomiksi. Etenkin alkuvuodesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyessä maistuu raikas ja viileä alkoholiton olut, joka tuo ruokailukokemukseen uutta potkua. 

Kansainvälisiä tuulia alkuvuoden ruokapöytään

Talvi ja alkukevät ovat sitrusten aikaa. Tällä kertaa Satokausi-koekeittiössä valmistuu juureva salaatti sesongin juurikkaista, jota täydentää raikas vinegretti. Salaatissa hyödynnetään nyt värikkäitä varastojuurikkaita reilulla kädellä. Rapeutta annokseen tuovat rouhitut saksanpähkinät, ruokaisuutta saadaan täyteläisestä vuohenjuustosta ja koko komeuden kruunaa raikas appelsiinivinegretti.

Voit halutessasi käyttää vinegrettiin veriappelsiinia, jonka sesonki kestää tammikuusta maaliskuulle. Myös puoliveriappelsiini, joka ilmestyy maaliskuussa kauppoihin, toimii vinegretin raaka-aineena loistavasti. 

juurikas-vuohenjuustosalaattiAlkuvuoden maukkain salaatti saa kaverikseen Sinebrychoffin valikoimaan viime vuonna saapuneen kansainvälisen tähden: alkoholittoman Brooklyn Special Effects -oluen. Brooklynista kotoisin oleva olut ja juurikas-vuohenjuustosalaatti sointuvat makujensa puolesta yhteen täydellisesti ja alkoholitonta juomaa sopii nauttia vaikka lounaalla.

Brooklyn Special Effects on on hoppy lager -tyylinen kuivahumaloitu alkoholiton olut. Sen tasapainoisesta mausta voi aistia mäntyisyyttä ja katkeruutta. Harva arvaisi ensimaistamalla autenttisen makuisen oluen alkoholittomaksi. 

Brooklyn Special Effects sopii erityisen hyvin yhteen salaattien, grillatun kanan tai vuohenjuuston kanssa. Myös kauden sitrukset maistuvat raikkaan oluen makuparina. Tällä annoksella ja juomalla on yhteisenä tekijänä raikkaus. Brooklyn Special Effects sisältää vivahduksen sitruksista särmää, joten se sointuu loistavasti appelsiinilla viimeisteltyyn annokseen. 

juurikas-vuohenjuustosalaattiJuurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä

  • yht. 600 g punajuuria, keltajuuria, raitajuuria
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa & mustapippuria
  • 2 appelsiinia
  • 200 g vuohenjuustoa
  • öljyä paistamiseen
  • saksanpähkinöitä rouhittuna
  • salaattisekoitusta

Marinoitu punasipuli:

  • 1 iso punasipuli
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ rkl öljyä

Appelsiinivinegretti:

  • ½ dl appelsiinin mehua
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • ½ tl suolaa
  • ¾ dl oliiviöljyä

Kuori ja lohko juurikkaat. Levitä lohkot leivinpaperille uunipellille ja sekoita joukkoon öljy ja hunaja. Mausta lohkot suolalla ja mustapippurilla. Paahda juurikkaita 200 asteessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kuori appelsiinit veitsen avulla ja leikkaa siivuiksi. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja paista pannulla tilkassa öljyä molemmin puolin. 

Kokoa salaatti: laita pohjalle runsaasti salaattisekoitusta ja sen päälle joko jäähtyneet tai vielä lämpimät juurikkaat, appelsiinit, marinoidut punasipulit, saksanpähkinät ja vuohenjuustot. Tarjoile salaatti appelsiinivinegretin kanssa.

Marinoitu punasipuli:

Kuori punasipuli, leikkaa se puoliksi ja sitten ohuiksi siivuiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä, peitä kelmulla ja anna jäähtyä.

Appelsiinivinegretti:

Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon öljyä lukuunottamatta. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja paina päälle. Lisää öljy joukkoon ohuena nauhana. 

Juoma: Brooklyn Special Effects


Lisää tietoa löydät Brooklyn Brewery Suomi FB-tililtä sekä Instagramista @brooklynbreweryfi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.

Hyvinvointia heti aamusta – Luomua aamiaispöytään

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Usein sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Koostimme Valio Luomu -tuotteista ja sesongin vihanneksista maittavan ja monipuolisen aamiaisen, jolla päivä lähtee mainiosti käyntiin.

Miksi aamiainen on tärkeä?

Aamiainen käynnistää elimistön toiminnan yön levon jälkeen. Aamulla nautittu ruoka täyttää energiavarastot ja auttaa kehoa ja mieltä voimaan hyvin. Hyvän aamiaisen jälkeen on helpompi pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, joka on tärkeä seikka painonhallinnankin kannalta. Terveellinen aamupala auttaa pitämään myös verensokerin tasaisempana ja näläntunteet kohtuullisena läpi päivän. Se auttaa myös keskittymään, mikä on erityisen tärkeää koululaisten kohdalla, mutta toki myös auttaa aikuisia työssä.

aamiaiskulho banaanigranolaTäysipainoinen aamiainen sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa sekä hyvää tekeviä kuituja. Hitaat hiilihydraatit luovuttavat energiaa pitkälle päivään, joten aamulla kannattaa suosia täysjyväviljaa. Myös vihannekset, hedelmät ja pähkinät kuuluvat monipuoliselle aamiaiselle. Päivän suositeltu kasvismäärä täyttyy helpommin, kun aloittaa heti aamulla!

aamiaiskulho banaanigranolaAamiaiskulho on trendikäs aamupala

Aamiaiskulho vastaa moniin tämän päivän trendeihin. Se sisältää proteiinia Valio Luomu maitorahkan muodossa, hyvää tekeviä marjoja ja hedelmiä Valio Luomu smoothien ja tuoreiden Satokausi-hedelmien muodossa sekä terveellistä granolaa. Kaiken lisäksi upean värikkäillä sesongin hedelmillä kulhosta saa todella näyttävän, joten tätä aamiaista passaa esitellä sosiaalisessa mediassa!

aamiaiskulho banaanigranolaBanaanigranolan pohjana on terveellinen supervilja kaura ja se rikastetaan pähkinöillä ja siemenillä. Banaani antaa granolalle hauskaa makua ja viimeisen silauksen tuo pakastekuivattu vadelma. Rouskuva granola tuo aamiaiskulhoon rakennetta.

Valitsimme aamiaskulhon päälle sesongin eksoottisia hedelmiä: banaania, mangoa, karambolaa eli tähtihedelmää sekä pitaijaa, jota tällä kertaa löytyi kaupasta kauniin punaisen värisenä. Tammikuussa sesongissa ovat myös esimerkiksi ananas, passionhedelmä ja erilaiset sitrukset, joten voit koostaa oman aamiaiskulhosi omista lemppareistasi. 

Aamiaiskulhon kaveriksi aamupalapöytään katetaan Valio Hedelmätarha luomuappelsiinitäysmehua, Valio Luomu gouda juustolla ja avokadolla päällystettyjä täysjyväleipiä sekä raikkaita veriappelsiineja. Tällä aamiaisella pötkii pitkälle!

aamiaiskulho banaanigranola

Aamiaiskulho sesongin hedelmillä ja banaanigranolalla

Yhdelle

Lusikoi maitorahka kulhoon ja lisää smoothie. Päällystä kulho banaanigranolalla sekä suupaloiksi leikatuilla hedelmillä. 

Tarjoile aamiaisella lisäksi esimerkiksi luomuvoilla, luomujuustolla ja avokadolla päällystettyä täysjyväleipää sekä luomutuoremehua.

Banaanigranola:

  • 5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • ½ tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • 1 kypsä luomubanaani
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 1 dl rusinoita
  • 3 rkl pakastekuivattuja vadelmia

Mittaa kaurahiutaleet kulhoon. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä ja lisää kulhoon yhdessä auringonkukansiemenien, kardemumman ja suolaripauksen kanssa. Muussaa banaani toisessa kulhossa haarukan avulla ja sekoita sen joukkoon öljy, hunaja ja vaniljauute. Yhdistä seokset ja sekoita huolellisesti.

Levitä granola leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda granolaa 175 asteisessa uunissa yhteensä noin 30 minuuttia, sekoita hyvin kymmenen minuutin välein. Tarkkaile granolaa jatkuvasti, ettei se pala. Jos granola vaikuttaa valmiilta aiemmin, ota se pois uunista. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneen granolan joukkoon rusinat ja pakastekuivatut vadelmat.

Valmis granola säilyy ilmatiiviissä purkissa muutaman viikon, mutta on parhaimmillaan viikon sisällä syötynä.

Lue myös:

Kaikki luomusta

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Kaikki izakayasta

Izakaya – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

 

Japanilainen ruokakulttuuri on tänä vuonna kaikkien huulilla. Myös Food Market Herkku on innostunut Japanin monipuolisesta makumaailmasta ja inspiroi asiakkaitaan tammikuussa izakaya-teemalla. Olemme mukana tässä tempauksessa ja kehittelimme herkullisia reseptejä, joissa japanilaisesta keittiöstä tutut raaka-aineet yhdistyvät Satokausi-kasviksiin. Löydät meidät 18.1.2020 Helsingin keskustan sekä 25.1.2020 Tapiolan Food Market Herkuista izakaya-annoksia maistattamasta, lue tapahtumista lisää artikkelin lopusta ja tule kokemaan uusia makuelämyksiä.

 Mikä izakaya?

Izakaya tarkoittaa japanilaista pubia, jossa on tarjolla erilaisten alkoholijuomien lisäksi monipuolisia ruoka-annoksia. Izakayoja on hyvin erilaisia aina edullisista ketjuravintoloista lähtien, mutta niitä kaikkia yhdistää rentous ja tunnelmallisuus. Ensisijaisesti izakayoihin mennään nauttimaan juomista, mutta japanilaiset syövät lähes aina alkoholia nauttiessaan. Izakayojen ruoka on tavallisesti suolaista, mausteista ja annokset pieniä, jaettaviksi tarkoitettuja. Yksinkertaisimmissakin izakayoissa on yleensä tarjolla lukuisia erilaisia pikkelsi-, tofu-, kala-, liha-, nuudeli- ja riisiannoksia. 

izakayaJapanilaisen keittiön kasvikset

Japanilaisessa keittiössä käytetään paljon meille vieraampia kasviksia. Shiso eli veripeippi on yksi tärkeimmistä yrteistä, maultaan hyvin aromaattinen ja luonteikas. Lootuksen juurta käytetään Aasiassa paljon, mutta Suomessa siihen yleensä törmää vain säilykkeenä. Se on miedon makuinen, mutta koristeellisen näköinen juures, jota voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Lootuksen juurta tunnetumpi juuri on retikka eli daikon, joka on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Kuten nimestäkin voi päätellä, on retikka sukua retiisille ja se on maultaan kirpeä. Retikka sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon sekä raakana että kypsennettynä. Siitake on jo suomalaisillekin tuttu sieni, jota käytetään japanilaisessa keittiössä paljon, muun muassa misokeiton joukossa ja erilaisissa wokeissa.

Japanissa rakastetaan pikkelöityjä vihanneksia. Tsukemono on osa japanilaisten perusruokavaliota ja siinä kasvikset voidaan marinoida suolaliemellä, soijakastikkeella, misolla, etikalla tai saken pohjasakalla. Tsukemono voidaan tehdä melkeinpä mistä tahansa vihanneksesta, mutta Japanissa tyypillisimpiä ovat kurkku, retikka ja nauris. Meidän tsukemonoomme tuli viittä erilaista nyt juuri sesongissa olevaa kasvista: kiinankaalia, kyssäkaalia, porkkanaa, naurista ja fenkolia. Resepti on todella helppo ja maukkaat pikkelöidyt kasvikset sopivat lisukkeeksi melkeinpä mille tahansa ruualle!

izakayaizakaya

Viiden kasviksen tsukemono

  • 150 g kiinankaalia
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g naurista
  • 150 g kyssäkaalia
  • 150 g fenkolia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl sushiviinietikkaa

Suikaloi kiinankaali. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Kuori nauris ja kyssäkaali ja leikkaa ne paloiksi. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset siivilään ja sekoita suola niiden joukkoon. Anna vihannesten “itkeä” kaksi tuntia, laita siivilän alle lautanen tai kulho, sillä vihanneksista irtoaa nestettä.

Siirrä vihannekset purkkiin ja kaada sushiviinietikka perään. Tarjoile tsukemono heti tai säilytä jääkaapissa ja käytä muutaman päivän kuluessa. Tsukemono sopii lisukkeeksi niin japanilaisille kuin länsimaalaisillekin ruuille.

Voit käyttää tsukemonoon muitakin sesongin vihanneksia, kuten erilaisia juureksia, kaalia ja sipuleita.

Satokausikalenterin oma izakaya Helsingin keskustan Food Market Herkussa 18.1.2020!

Tervetuloa tapaamaan Satokausi-jengiä Helsingin keskustan Food Market Herkkuun lauantaina 18.1.2020 klo 11-13 ja 15-17. Loihdimme ihania maistiaisia japanilaisista raaka-aineista ja tämän hetken parhaista vihanneksista. Lisäksi kerromme japanilaisesta ruokakulttuurista, Satokausi-kasvisten käytöstä japanilaisessa ruuassa ja tietenkin yleisesti sesongin mukaisesta syömisestä.

Seuraavalla viikolla jalkaudumme Tapiolan Food Market Herkkuun, merkkaa siis kalenteriin myös lauantai 25.1.2020 ja kellonajat 11-13 sekä 15-17.

Lue myös:

Viet Nam Nam – syksyn värikkäin makumatka


Tunnelmia tapahtumista julkaistaan meidän kanavissa Instagramissa ja Facebookissa @satokausikalenteri, pysy kuulolla.

Ota seurantaan myös Food Market Herkku Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta.