Reseptit

Elämää joulun jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Monissa suomalaisissa kodeissa joulu on runsaiden tarjoilujen juhla. Vastuulliseen jouluun kuuluu vaivalla valmistettujen herkkujen käyttäminen kokonaan. Kehittelimme joulukinkun jämistä uskomattoman herkullisen haastajan tutulle kinkku-ananaspizzalle – alempaa löydät possu-persimonpizzan ohjeen!Ruokahävikki on kaikista turhin tapa kuluttaa ruokaa. Minkä tahansa raaka-aineen tuotanto, säilytys ja kuljetus vaativat sähköä ja luonnonvaroja. Kaiken ruoan ja raaka-aineiden valmistumisen takana on myös työtunteja. Nostetaan siis ateriamme niille kuuluvaan arvoon ja nautitaan ne kokonaisvaltaisesti.

Joulun jälkeen ei kuitenkaan tarvitse syödä mahaa päivästä toiseen pinkeäksi jotta kaikki ruoka saadaan hyötykäyttöön. Näillä vinkeillä voimme yhdessä vähentää ruokahävikkiä:

Suunnittele ateriat, älä ylimitoita

Hävikin välttäminen on aina helpointa etukäteen. Ideaali on, että ruokaa olisi juuri sopivasti jokaista ruokailijaa kohtaan. Tätä voi helpottaa laskemalla konkreettisesti ruokamääriä. Useamman eri ruokalajin tarjoilussa määrät ovat tietysti pienempiä.

Pakasta, pakasta, pakasta!

Pakastaminen tuntuu olevan hävikin välttämisen klassikko, syystäkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa käyttää ruoka-aarteet pakkasesta. Jouluruokia voi huoletta pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kinkkua voi pakastaa siivuina tai vaikka valmiina pizzasuikaleina.

Oikea säilytys

Kypsennetyt jouluruoat on syytä säilyttää erillään toisista jääkaapissa. Kelmut ja kannet pitävät maut erillään ja estävät ruokien kuivahtamisen. Varsinkin monen ruokalajin aterialla pöytään kannattaa ottaa ruokalajela pienemmissä astioissa, joita voi täydentää tarpeen mukaan.

Kutsu kaverit syömään

Ruoka on parasta jaettuna, varsinkin silloin kun sen määrä on hieman ylimitoitettu. Joulun pyhien aikana on loistava tilaisuus kutsua perhettä ja ystäviä syömään. Voit tuunata jouluruokia uusilla mausteilla, jos tutut maut tulevat jo korvista ulos. Katso vinkit laatikoiden tuunaukseen täältä.

Jämistä ruokaa seuraavalle aterialle

Porkkana-, peruna- tai lanttulaatikon tähteet sopivat loistavasti sosekeiton sekaan. Laatikoita voi hyödyntää myös leivonnassa. Sämpylä- tai rieskataikinaan uppoaa helposti laatikon pohja. Joulukinkkua voi hyödyntää pizzan lisäksi pyttipannussa, munakkaassa tai leivän päällä. Tähteistä ruokaa tehtäessä vain luovuus on rajana, kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Possu-persimonpizza

1 pellillinen tai 2 pienempää pyöreää pizzaa

Pizzataikina:

  • 1 ½ dl vettä
  • 15 g tuorehiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • n. 4 dl pizzajauhoja

Täytteet:

  • ½ prk ranskankermaa
  • voimakasta juustoraastetta, esim. cheddar tai emmental
  • joulukinkkua suikaleina
  • persimonia
  • granaattiomenan siemeniä
  • rucolan versoja tai rucolaa
  • pistaasipähkinöitä
  • oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Mittaa kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös suola ja öljy. Laita kone päälle ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Anna taikinan vaivautua noin kymmenen minuuttia. Taikinan pitää olla mahdollisimman löysää, mutta ei kuitenkaan sormiin tarttuvaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia.

Taputtele taikinasta yksi pellillinen tai kaksi pyöreää ohutta pizzaa jauhotettujen käsien avulla suoraan leivinpaperin päälle. Anna taikinan kohota viitisentoista minuuttia.

Levitä pohjalle ranskankerma ja ripottele sen päälle juustoraastetta. Levitä pizzalle oman maun mukainen määrä suikaloitua joulukinkkua. Kuori ja lohko persimon ja levitä lohkot pizzan päälle.

Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Asettele valmiin pizzan päälle granaattiomenan siemeniä, rucolan versoja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä. Viimeistele pizza lorauksella hyvää oliiviöljyä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Luitko jo nämä:

Kinkkukoulu – joulukinkkku x4

Joulupöytä 2019 – värikästä ja vastuullista


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Kinkkutemppu – kiertotaloutta koko kansan voimin

Kinkkutemppu – Kaupallinen yhteistyö: Neste

Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Kinkkujen ja muiden joulun herkkujen paistinrasvoille löytyy roskista parempi kierrätystapa. Jo neljättä kertaa toteutettava Kinkkutemppu-kampanja innostaa jälleen kierrättämään joulun paistinrasvat ja tuo kiertotaloutta yhä vahvemmin suomalaisten tietoisuuteen. Tämän kunniaksi kehitimme ihanan rapean kasvistempuran jouluksi ja haastattelimme kiertotalousasiantuntijana Nesteen innovaatiojohtaja Lars Peter Lindforsia.

Lähde sinäkin mukaan hyödyntämään joulun paistinrasvat kokonaisvaltaisesti ja tekemään isolla porukalla joulun suurin kiertotalousteko! Kinkkutemppu-kampanja tekee koko Suomen yhteisen tempauksen kunniaksi lahjoituksen Hope Ry:lle vähävaraisten perheiden tukemiseksi. Ohjeet Kinkkutemppuun osallistumiseen löydät artikkelin lopusta, kierrätäthän jouluruokien paistinrasvat 21.12.2019–7.1.2020 välisenä aikana.

kinkkutemppuHaastattelussa: Lars Peter Lindfors, Nesteen innovaatiojohtaja

Kiertotalous on tämän hetken megatrendi. Kuinka pitkällä Suomi on tässä kehityksessä verrattuna muuhun Eurooppaan?

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman huippua, ja Suomi onkin tässä yksi Euroopan edelläkävijämaista. Kinkkutempun kaltaiset kampanjat osoittavat, että suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouden omakseen, ja että Kinkkutemppu on tullut osaksi suomalaisten kotien jouluperinteitä.

Kuinka idea Kinkkutemppuun syntyi?

Kinkkutempun alkuperäinen idea on syntynyt Kemianteollisuuden aloitteesta. Idea sai kannatusta ja pian mukaan ilmoittautui joukko yrityksiä ja järjestöjä, joiden yhteishankkeena Kinkkutemppu toteutetaan jo neljättä kertaa. Kinkkutemppu on osoitus yhteistyön voimasta ja siitä, että kiertotalouden onnistuminen vaatii tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kampanjan tarkoituksena oli ja on edelleenkin tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2019 alla suomalaiset voivat jälleen palauttaa jouluruokien paistosta yli jääneet rasvat kierrätyspisteille.

Nesteen rooli on Kinkkutempussa keskeinen, sillä valmistamme kerätyistä paistinrasvoista Neste MY uusiutuvaa dieseliä Porvoon jalostamollamme. Tämän huipputuotteen avulla autoilija voi pienentää hiilijalanjälkeään jopa 90 % verrattuna fossiiliseen dieseliin.

Mitä konkreettista on mahdollista saada aikaiseksi, jos esimerkiksi kaikki Suomen joulukinkunpaistajat osallistuisivat Kinkkutemppuun?

Jos kaikki suomalaiset kinkunpaistajat kierrättäisivät joulukinkkujen paistinrasvat, ajaisi siitä määrästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä yhteensä yli 30 kertaa maapallon ympäri.

Voiko samaa ideaa soveltaa muihin joulun aikana syntyneisiin jäterasvoihin eli pystyykö Kinkkutemppuun osallistua vaikka ei kotitaloudessa olisi joulukinkkua?

Neste pystyy oman NEXBTL-teknologiansa avulla valmistamaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä ja muita uusiutuvia tuotteita lähes mistä tahansa jäterasvasta tai kasviöljystä. Tämän vuoksi Kinkkutemppu-kierrätykseen on mahdollista tuoda kaikki joulun paistinrasvat, olipa kyse kinkusta, kalasta, kalkkunasta tai muista jouluruoista. Keräysastioihin ei kuitenkaan saa laittaa muunlaisia jäterasvoja tai -öljyjä eikä myöskään esimerkiksi luita tai nahkaa.

Rasvan kierrättäminen on kiertotaloutta parhaimmillaan, mistä muista jätteistä voi valmistaa polttoaineita?

Biopolttoaineiden valmistaminen jäteraaka-aineista on resurssien viisasta käyttöä. Etsimme jatkuvasti uusia, yhä huonompilaatuisia jätteitä ja tähteitä hyödynnettäväksi uusiutuvien tuotteidemme jalostuksessa. Esimerkkejä käyttämistämme jäte- ja tähderaaka-aineista ovat elintarviketeollisuuden jätteet, kuten kalarasva ja eläinrasva sekä kasviöljytuotannon tähteet. Käytetty paistorasva ja -öljy ovat pääasiassa elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden jätettä.

Kiertotalouden liiketoimintamallit ovat meille keskeisessä roolissa. Tutkimme muun muassa jätemuovin käyttöä polttoaineiden, kemikaalien ja uusien muovituotteiden raaka-aineena.

Kuinka iso osuus Nesteen tuottaman uusiutuvan dieselin raaka-aineista tulee tällä hetkellä jätteistä tai tähteistä?

Globaalisti noin 80 % uusiutuvien tuotteiden valmistuksessa käyttämistämme raaka-aineista on jätteitä ja tähteitä. Suomessa myytävä Neste MY uusiutuva diesel on valmistettu 100 %:sti jätteistä ja tähteistä.

Mistä tällä hetkellä käytettävät jätteet tulevat ja kuinka niitä hankitaan?

Hankimme uusiutuvien tuotteiden raaka-aineita maailmanlaajuisesti eri toimijoilta riippuen kerätystä raaka-aineesta. Esimerkiksi kalarasva ja eläinrasva tulee elintarviketeollisuuden jätteestä ja käytetty paistorasva ja -öljy ovat pääasiassa elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden jätettä.

Meille käyvät ainoastaan vastuullisesti tuotetut uusiutuvat raaka-aineet. Esimerkiksi uusiutuvien polttoaineiden tuotannossa käytettävien raaka-aineiden vastuullisuus on minimivaatimus, jonka täytyy olla kunnossa.

Kinkkutemppu on kuluttajille näkyvä konkreettinen teko, johon on helppo osallistua. Onko tarkoitus laajentaa ideaa ympärivuotiseksi tai ravintola-alalle?

Kiertotalouden perimmäisin tavoite on, ettei mikään raaka-aine päätyisi kaatopaikalle, vaan kiertäisi yhteiskunnassa ja uusiutuisi eri muodoissa yhä uudelleen. On hienoa, että voimme Kinkkutempun avulla konkretisoida tätä kuluttajille. Tällä hetkellä sitä ei ole tarkoitus laajentaa ympärivuotiseksi. Kinkkurasvojen lisäksi Suomessa tulisi raaka-aineiden kiertokulkuun saada mukaan muutkin jätteet, kuten muovit ja ongelmajäte.

Jos haluaa jatkaa rasvojen kierrättämistä joulun jälkeen, niin kuinka se tällä hetkellä onnistuu?

Jäterasvojen kierrätyksessä on tärkeää, ettei rasvoja lasketa viemäriin. Rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen, joka voi tukkia viemärin ja pahimmillaan se on leikattava putkistosta pois. Tämänvuotisen Kinkkutemppu-kampanjan loputtua jähmettyneen paistinrasvan voi hävittää tiiviissä purkissa sekajätteen mukana tai jähmettyneenä biojätteessä. Moni myös käyttää paistinrasvoja ruoanvalmistuksessa. Tärkeintä onkin, ettei rasvoja päädy viemäriin.

Millä muilla tavoilla kuluttaja voi osallistua kiertotalous-ajattelun edistämiseen?

Kiertotalouden yksi perusperiaatteista on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti. Kiertotaloutta voi harjoittaa arjen kaikessa tekemisessä. Tietoisuuden lisääntyminen kiertotalouden mahdollisuuksista on ensiarvoisen tärkeää. On hienoa, että myös yritykset panostavat kiertotalouden edistämiseen.

Jouluinen kasvistempura

  • 1⁄2 kukkakaali
  • 1⁄2 kiinankaali
  • 1⁄2 lanttu
  • muutama maa-artisokka

Tempurataikina:

  • 2 1⁄2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1⁄4 dl maizenaa
  • 1 tl suolaa
  • 1⁄2 tl mustapippuria
  • 3 – 3 1⁄2 dl kylmää kivennäisvettä

Friteeraukseen:

  • 1 ½ – 2 l rypsiöljyä

Jouludippi:

  • 1 1⁄2 dl majoneesia
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1 rkl limen mehua
  • 1⁄2 tl suolaa
  • 1⁄4 tl kanelia jauhettuna
  • 1⁄4 tl inkivääriä jauhettuna
  • ripaus cayennepippuria

 

Valmista ensin tempurataikina. Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää vettä sen verran, että taikina on vellimäistä. Ei haittaa, jos joukkoon jää kokkareita. Siirrä taikina jääkaappiin.

Leikkaa kukkakaali ja maa-artisokka noin sentin siivuiksi, lanttu puolen sentin siivuiksi. Leikkaa kiinankaalista “viuhkoja”, joissa kanta pitää lehtiä kiinni toisissaan.

Kuumenna öljy noin 175-180 asteiseksi, tarkista lämpötila paistolämpömittarilla.

Dippaa vihanneksia tempurataikinaan palanen kerrallaan ja laske varovasti suoraan friteerausöljyyn. Friteeraa kullanruskeiksi muutama vihannes kerrallaan.

Tarjoile kasvistempura heti valmistamisen jälkeen jouludipin kanssa.

Jouludippi:

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan ennen tarjoilua.

kinkkutemppuNäin osallistut Kinkkutemppuun:

  1. Avaa ja huuhtele pahvitölkki, maitotölkki tai vastaava käy hyvin.
  2. Kaada paistinrasvat varoen tölkkiin, älä polta sormia.
  3. Sulje tölkki teipillä.
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se seuraavalla kauppareissulla keräyspisteeseen 21.12.2019 ja 7.1.2020 välisenä aikana. Lähimmän keräyspisteesi voit tarkistaa täältä.

kinkkutemppuKinkkutemppu lyhyesti:

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat kierrätyspaikoille ja siitä valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Kinkkutemppu-kampanjan tavoitteena on saada mukaan 200 000 suomalaista kotitaloutta. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP. 


Lue lisää Kinkkutempusta ja löydä lähin keräyspisteesi: www.kinkkutemppu.com tai seuraa joulun suurinta kiertotaloustekoa Facebookissa @Kinkkutemppu.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme joulun suurimman kiertotalousteon vaiheita, sekä tietysti reilusti värikästä asiaa ja reseptejä kauden kasviksista.

Joulupöytä 2019 – värikästä ja vastuullista

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Vuoden 2019 joulupöytä kokoaa vuoden ruokateemat yhteen. Suomalainen ruoka on arvossaan, ja sitä nautitaan hyvässä seurassa. Niin jouluruokien klassikot kuin innovatiiviset uutuudetkin mahtuvat sopuisasti samaan pöytään.  Vastuullisuus on vahvasti läsnä jouluaterialla eri muodoissa. Moni kiinnittää enemmän huomiota raaka-aineiden alkuperään ja suosii suomalaista. Myös ruokahävikin välttäminen, jouluruokien paistinrasvojen kierrätys, sekä tietysti sesongin kasvikset ovat tänä jouluna esillä.

Useimmat suomalaiset tekevät osan jouluruoista itse ja ostavat osan valmiina. Me tuunasimme laatikot ja koristimme possun sisäfileen piparilla. Rosollista valmistui risotto ja suomalaisista omenoista loihdittiin taivaallinen jälkiruoka. Kaikki reseptit on tehty neljälle.

Luithan jo Kinkkukoulu-artikkelin?

#piparipossu

Piparikuorrutus:

  • 75 g piparkakkuja
  • 75 g voita

Tarjoiluun tuoretta timjamia

Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. Suolaa ja pippuroi filee. Ruskista filee pannulla savupaprikajauheella maustetussa voin ja öljyn seoksessa.

Siirrä filee uunivuokaan. Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata voi. Sekoita piparimurska ja voi keskenään. Painele kuorrutus porsaan fileen päälle.

Paista piparipossua 200 asteessa puoli tuntia (jos sinulla on paistolämpömittari, niin kypsennä filee 70 asteeseen). Anna vetäytyä foliolla peitettynä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kahden juuston kana

Mausta kanan fileet suolalla ja mustapippurilla ja siirrä fileet uunivuokaan.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään ranskankerma, valkosipuli ja murusteltu sinihomejuusto, mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Jaa seos kanafileiden päälle.

Raasta kermajuusto ja levitä raaste ranskankermaseoksen pinnalle. Paista vuokaa 200 asteessa puoli tuntia. Anna vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele ruoka tuoreella kirvelillä.

Appelsiinilla tuunattu lanttulaatikko

  • 1 rs Atria Lanttulaatikko 400 g
  • 60 g smetanaa
  • 2 appelsiinia
  • ¼ tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl sokeria
  • tarjoiluun pistaasipähkinöitä

Kaavi lanttulaatikko rasiastaan kulhoon ja sekoita joukkoon smetana. Pese appelsiinit huolella ja raasta toisesta appelsiinista hieman kuorta lanttulaatikon joukkoon. Purista myös 1-2 rkl mehua ja sekoita se lanttulaatikon sekaan. Levitä lanttulaatikko voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

Leikkaa toinen appelsiini ohuiksi siivuiksi ja levitä ne laatikon pinnalle. Ripottele sokeri appelsiinisiivuille. Paista laatikkoa 200 asteessa puolisen tuntia.

Rouhi pistaasipähkinät ja ripottele ne lanttulaatikon päälle ennen tarjoilua.

Porkkanalaatikko inkivääripikkelöidyillä porkkanoilla

Inkivääripikkelöidyt porkkanat:

  • 2 violettia porkkanaa
  • n. 30 g pala inkivääriä
  • 1 ¼ dl valkoviinietikkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 ½ tl suolaa

Tarjoiluun tuoretta korianteria ja granaattiomenan siemeniä

Valmista ensin inkivääripikkelöidyt porkkanat. Kuori porkkanat ja leikkaa ne kuorimaveitsellä ohuiksi nauhoiksi.

Kuori ja viipaloi inkivääri ohuelti. Mittaa kattilaan inkiväärisiivut, valkoviinietikka, sokeri ja suola, anna kiehahtaa.

Kaada kuuma liemi porkkananauhojen päälle ja anna jäähtyä. Peitä kannella ja siirrä jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Kaavi porkkanalaatikko vuoastaan ja sekoita sen joukkoon kuohukerma. Levitä laatikko uunivuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhot. Tee pintaan halutessasi lusikalla kuvioita. Laita laatikon pinnalle voita pieninä nokareina. Paista laatikkoa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

Tarjoile laatikko inkivääripikkelöityjen porkkananauhojen, tuoreen korianterin ja granaattiomenan siemenien kanssa.

Rosollirisotto

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • n. 7-8 dl liha- tai kasvislientä
  • 4 dl Atria Rosollia
  • 15 g voita
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • tuoretta persiljaa
  • vuohenjuustoa

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa tai kattilassa ja kuullota valkosipulia pari minuuttia. Lisää risottoriisi ja kuullota vielä pari minuuttia.

Kaada valkoviini kattilaan ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää lientä kattilaan kauhallinen kerrallaan, anna aina edellisen kauhallisen imeytyä riisiin ennen seuraavan lisäämistä. Jatka, kunnes riisi on al dente. Sekoita rosolli, voi ja parmesaaniraaste risoton joukkoon ja paista vielä muutama minuutti. Lisää lientä tarvittaessa, risotto ei saa olla liian jäykkää. Sekoita lopuksi joukkoon runsaasti hienonnettua persiljaa ja tarjoile risotto paistettujen vuohenjuustosiivujen kanssa.

Hasselbackan uuniomenat rahkaohukaisten ja jäätelön kera

  • 4 kotimaista omenaa
  • 75 g voita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 2 rkl rusinoita
  • 1 dl muscovadosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ tl kanelia
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 pkt Atria Rahkaohukainen Omena-Kaneli 380 g
  • vaniljajäätelöä

Poista omenista kodat ja halkaise omenat. Leikkaa omenoihin viiltoja niin, ettei viillot mene pohjaan asti. Laita omenat voidellun tai leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle.

Sulata voi ja sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet ja mantelirouhe. Hienonna rusinat ja sekoita ne voiseoksen joukkoon yhdessä muscovadosokerin, vaniljasokerin, kanelin ja suolan kanssa. Levitä seos omenoiden päälle ja tunge sitä hieman myös viiltoihin.

Paista omenoita 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

Paista rahkaohukaiset voissa rapeiksi. Tarjoile hasselbackan uuniomenat rahkaohukaisten ja vaniljajäätelön kanssa.


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, pian tulossa vinkkejä joulun jälkeistä hävikkiä vastaan ja asiaa vastuullisuudesta.