Reseptit

Suklaakuorrutetut ananaskirsikat

Ananaskirsikat on helppo tuunata näyttäviksi tarjottaviksi vaikka juhlapöytään.

n. 20 kpl

Valmistusaika: 20 min

Jähmettymisaika: 15 min

Ainekset

  • 1 rasiallinen jääkaappikylmiä ananaskirsikoita
  • 100 g tummaa suklaata ja/tai valkosuklaata
  • kourallinen pähkinöitä (esim. hassel-, cashew- tai pistaasipähkinöitä) ja/tai kookoshiutaleita

Valmistus

  1. Sulata suklaa kuumassa vesihauteessa pehmeäksi.
  2. Rouhi pähkinät pieneksi muruseksi ja/tai kaada kookoshiutaleet pieneen astiaan valmiiksi.
  3. Avaa ananaskirsikan verholehdet varovasti ja taita ne pois tieltä. Dippaa kirsikka suklaaseen ja anna ylimääräisten tippua pois. Kasta suklainen kirsikka sen jälkeen pähkinämurussa tai kookoshiutaleissa. Siirrä leivinpaperin päälle jähmettymään.
  4. Siirrä lopuksi jääkaappiin jähmettymään kovaksi. Voit leikata toisen verholehden puolikkaan kokonaan pois ja tarjoilla ananaskirsikan verholehden sisällä. Säilyy ilmatiiviisti jääkaapissa pari päivää.

Passionhedelmävaahtokarkit

Keväisen keltaisissa ja ihanan mehevissä vaahtokarkeissa maistuu trooppinen passionhedelmä.

Valmistusaika: 45 min

Jähmettmisaika: 1-4 tuntia

Ainekset

  • 1 dl passionhedelmämehua (itselläni kului tähän 7 hedelmää)
  • yhden mehukkaan appelsiinin mehu
  • yhden pienen sitruunan mehu (Kaikki mehut yhteensä n. 2 dl)
  • 0,75 dl vaahterasiirappia
  • 0,75 dl agavesiirappia
  • 2 rkl liivatejauhetta (tai 12 liivatelehteä)
Vuoan käsittelyyn
  • öljyä
  • perunajauhoja

Valmistus

  1. Leivinpaperoi pieni vuoka ja öljyä paperi tahmeaksi. Jauhota paperi perunajauhoilla, muista myös reunat!
  2. Halkaise passionhedelmät ja kaavi siemenet ulos. Irrota mehu siemenistä puristamalla se siivilän läpi mahdollisimman tarkkaan.
  3. Lisää passionhedelmämehuun appelsiinin ja sitruunan mehu.
  4. Jaa mehu kahteen pieneen kattilaan.
  5. Lisää toiseen kattilaan liivatejauhe ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna mehua sen verran että liivate liukenee kokonaan. Älä päästä kiehumaan! Siirrä valmis seos odottamaan.
  6. Lisää toiseen kattilaan siirapit ja hämmennä sekaisin. Kuumenna höyryäväksi.
  7. Kaada makeutettu mehu isoon kulhoon. Lisää liivatemehu ohuena nauhana joukkoon jatkuvasti vatkaten.
  8. Vatkaa täydellä teholla kunnes seos alkaa jäähtyä ja muuttua vaaleaksi. Tässä menee 10-15 minuuttia. Loppuvaiheessa massa alkaa kerääntyä vispilöiden ympärille kun niitä pyörittää matalalla teholla.
  9. Kumoa massa jauhotettuun vuokaan ja tasoita mahdollisimman hyvin. Massa vastustaa muotoilua tässä vaiheessa kovasti. Siirrä jääkaappiin jähmettymään loppuun, ainakin tunniksi.
  10. Kun massa on jähmettynyt, hiero pintaan hieman perunajauhoja ja leikkaa levystä sopivan kokoisia suupaloja. Voit töpötellä myös leikkuupinnat kevyesti perunajauhoissa.
  11. Säilyy ilmatiiviisti jääkaapissa parisen viikkoa.

Bataatti-avokado-browniet

Ihana brownie kätkee sisäänsä täyteläisyyttä tuovaa avokadoa sekä mehevyyttä antavaa bataattia.

12 palaa

Valmistusaika: 30 min Kypsennysaika: 45 min

Ainekset

Pohja
  • 300g bataattia
  • 1 iso avokado
  • 1,2 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 tl vaniljajauhetta tai siemenet puolikkaasta vaniljatangosta
  • 4 munaa
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 rkl mantelijauhetta
  • 1,2 dl kaakaojauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
Kuorrute
  • 1 avokado
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 reilu rkl kookosöljyä tai pehmeää suolatonta voita
  • 0,5 tl vaniljajauhetta tai siemenet puolikkaasta vaniljatangosta
Koristeluun
  • Pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä

Valmistus

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä kypsäksi noin 20 min. Kaada  vesi pois ja soseuta esimerkiksi haarukalla. Anna jäähtyä kunnolla.
  2. Esilämmitä uuni 175°C.
  3. Sekoita avokado, bataatti, vaahterasiirappi ja vanilja keskenään esimerkiksi monitoimikoneessa.
  4. Lisää munat ja vatkaa tasaiseksi.
  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita sitten taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  6. Vuoraa vuoka (25 X 18 tai hieman isompi) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita mahdollisimman hyvin.
  7. Paista uunissa noin 20 min tai kunnes taikina ei enää tartu pistettäessä tikkuun. Kun pohja on juuri ja juuri kypsä, se jää mehevämmäksi. Anna jäähtyä kunnolla.
  8. Valmista kuorrute ajamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle. Voit koristella vielä pieneksi rouhituilla pähkinöillä. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.