Ruisverso – Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Arjen suosikki, ruisleipä, on syystäkin noussut korkeaan arvostukseen suomalaisten keskuudessa. Jo vuosisatoja leivottu leipä saa nyt uutta makuvivahdetta: Vaasan Ruispalat Ruisverson leipomiseen on käytetty idätettyjä jyviä. Tämän ansiosta ruisleipä on saanut ripauksen makeutta  ja sen ravintoaineet ovat keholle kätevämmin käytettävissä.

Folaatin ja kuidun lisäksi ruisleipä on tärkeä kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde. Suomalaisten ruokavalioissa vilja- ja leivontatuotteet ovat merkittävässä roolissa. Saamme niistä reilun kolmasosan päivittäisestä magnesiumista ja sinkistä. 

Tutustuitko jo kauran ominaisuuksiin ja maistuviin Vaasan Kauraverso-resepteihin?

ruispalat ruisversoRuisverso saa makunsa idätetystä rukiista

Vaasan Ruispalat Ruisverso nostaa rukiin maun uusiin ulottuvuuksiin ja tarjoaa viljan ravintoaineet elimistölle helpommin ja tehokkaammin hyödynnettävässä muodossa. Vaasan Ruispalat taikinajuuresta syntyvä leipä sisältää idätetyn rukiin ansiosta vivahduksen luonnollista makeutta ilman sokeria.

Ruisverson valmistukseen käytettävästä viljasta 82 % on täysjyväruista ja 36 % idätettyä ruista. Ruisverso toimii elimistölle tärkeiden sinkin sekä magnesiumin lähteenä ja siinä on kuitua kunnioitettavat 11 %.

Kehitimme Vaasan Ruispalat Ruisverso-leivästä maukkaat täsmäreseptit, joiden avulla saat lisättyä päivääsi magnesiumia ja sinkkiä! Näiden leipien kaverina maistuu piristävä ruusukaali-appelsiiniraaste, josta ei väriä tai makua puutu.

ruispalat ruisverso Rento ruisleipä – magnesium 

Tästä reseptistä saat yli 120 mikrogrammaa magnesiumia, joka vastaa noin 30 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. 

Tarvitset

  • 1 kpl Vaasan Ruispalat Ruisverso (60g) – magnesiumia 37 mg
  • 2 rkl kuorittuja auringonkukan siemeniä – magnesiumia 83 mg
  • 20 g lehtikaalia (noin viisi lehteä) – magnesiumia 6 mg
  • 1 kpl pieni valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 rkl oliiviöljyä
  • ripaus chilirouhetta
  • Suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

ituja

Tee näin:

  1. Laita siemenet likoamaan veteen noin tunniksi. 
  2. Poista lehtikaalista paksuimmat lehtiruodit ja huuhtele ne.
  3. Lisää kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä rouhevaksi massaksi.
  4. Voitele Vaasan Ruispalat Ruisverso leivät levitteellä, ripsauta päälle hieman suolaa ja mustapippuria. Viimeistele leivät iduilla.

ruispalat ruisversoRehti ruisleipä – sinkki

Tästä reseptistä saat yli 3 mg sinkkiä ja se vastaa noin 20 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. 

Tarvitset

  •  1 kpl Vaasan Ruispalat Ruisverso (60g) – sinkkiä 1 mg
  • 50 g pakasteherneitä – sinkkiä 0,7 mg
  • 2 rkl auringonkukansiemeniä 1,4 mg
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl mintun lehtiä
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

tuoretta minttua

Tee näin:

  1. Sulata herneet. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se veitsellä.
  2. Mittaa kaikki ainekset (säästä vähän siemeniä ja herneitä koristeluun) tehosekoittimeen ja surauta sileäksi hummukseksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta toimii levitteenä.
  3. Voitele Vaasan Ruispalat Ruisverso leivät levitteellä ja ripottele päälle muutama herne, auringonkukansiemen ja mintunlehti koristeeksi ja nauti.

ruispalat ruisversoRuusukaali-appelsiinisalaatti

Tarvitset:

  • 100 g ruusukaalia
  • 1 appelsiini
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria

Tee näin:

  1. Huuhtele ruusukaalit.  Siisti kanta ja raasta kaalit. 
  2. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuoresta 1 tl raastetta. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi ja kuutioi lohkot.
  3. Sekoita kulhossa keskenään kaali ja appelsiini. Lisää öljy, kuoriraaste ja leikkuulaudalle kertynyt mehu.  Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.