Kasvistieto

Talven tuhti peura-palsternakkapata

Kaupallinen yhteistyö: Social Wines

 

Pataruuat kuuluvat talveen siinä kuin takkatuli, villasukat ja punaviinikin. Jälkimmäistä lorahtaa myös mehevän tuhtiin peura-palsternakkapataan, joka lämmittää mukavasti pakkassäissä.

Riista ja juurekset sopivat yhteen

Kotimainen riista on ekologinen vaihtoehto ja sen hiilijalanjälki on pieni. Luonnostaan maukas ja murea riistaliha sopii monenlaisiin ruokiin ja sen kanssa maistuvat mainiosti kotimaiset kasvikset. Paritimme tällä kertaa peuran paistin makean palsternakan kanssa ja lopputulos on juhlava, mutta silti mukavan kotoisa. Syvyyttä peurapataan tuo punaviini ja pitkä haudutus takaa suussa sulavan lopputuloksen.

Eettinen punaviini Argentiinasta

Peura-palsternakkapadan kanssa maistuu lasillinen pataankin lorautettua punaviiniä. Eettisesti tuotettu Tension La Ribera on roteva punaviini, joka on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -rypäleistä. Sen tuoksu on tumman hedelmäinen ja jopa vaniljainen, maku mehukas, tasapainoinen ja täyteläinen. Tension La Ribera sopii hyvin riistaruokien kanssa tarjottavaksi, mutta myös mausteisen tuhdit kasvisruuat ovat sen kavereita.

Voit korvata padan peuran lihan myös muilla hirvieläimillä kuten kauriilla tai hirvellä. Myös naudanpaisti on oiva vaihtoehto. Tarjoile mehevä pata kermaisen perunamuussin ja makeiden hunajaporkkanoiden kera ja kaada lasiin rotevaa punaviiniä.

Talven ruokapöytään sopii hyvin myös itämaiset maut, kurkkaa Bird’s Tree -valkoviinille kehittelemämme mausteisen juures-jalfrezin resepti!

Peura-palsternakkapata

Kuudelle

  • n. 1 kg peuran kulma- tai ulkopaistia 
  • öljyä ruskistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 sipulia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 500 g palsternakkaa
  • 3 dl punaviiniä (Tension La Ribera)
  • 7 dl lihalientä
  • 4 laakerinlehteä
  • ½ rkl kokonaisia maustepippureita
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

rapea muruseos:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 rkl voita
  • 1 dl korppujauhoja

Leikkaa peuranpaisti reilun kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne tilkassa öljyä muutamassa erässä. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla ja siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori palsternakat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää palsternakat ja kuullota pari minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. Lisää lihakuutiot ja punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit sekä appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan muhia miedolla lämmöllä kaksi-kolme tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarkista välillä, että neste riittää peittämään lihat ja lisää tarvittaessa lihalientä pataan. Mausta peura-palsternakkapata lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Rapeaa muruseosta varten kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna lehtipersilja. Sulata voi pannussa ja kuullota valkosipulia pari minuuttia, varo polttamasta. Lisää korppujauhot ja paista sekoitellen noin viiden minuutin ajan. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon lehtipersilja. Ripottele muruseosta peura-palsternakkapadan päälle ja tarjoile loput erillisestä kiposta.

Tarjoile peura-palsternakkapadan kanssa esimerkiksi perunamuussia ja hunajaporkkanoita sekä Tension La Ribera -punaviiniä.

Huomioithan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholisisältöä ei voi kommentoida.


Ota seurantaan Viinityttää myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisissa viiniasioissa. Lisää viinitietoa: Viinityttää.fi

Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!

Laskiaisen uusi hitti: porkkanaiset laskiaispullat

Laskiaispullat – Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Tänä talvena pullat mehevöitetään porkkanalla! Sievän oranssin sävyiset porkkanapullat täytetään kermavaahdolla ja porkkana-passionhillolla ja nautitaan laskiaisena pulkkamäkiseikkailun päälle.

Porkkana mehevöittää pullan

Laskiaispullat maistuvat ihanilta ihan perinteisessä muodossaan hillolla tai mantelimassalla, mutta klassikkoleivonnaista on hauska myös tuunata uusilla makuvariaatoilla. Tänä vuonna tartuimme kotoisaan porkkanaan sekä eksoottiseen passionhedelmään ja pyöräytimme Valio Luomu -tuotteiden avulla ihan mielettömän maukkaat porkkanaiset laskiaispullat.

laskiaispullatHienoksi raastettu porkkana antaa pulliin kauniin oranssin sävyn lisäksi uskomatonta mehevyyttä, mutta pullat eivät kuitenkaan menetä syntisen suloista olemustaan. Pullataikina valmistetaan muuten perinteisen reseptin mukaisesti Valio Luomu vanhanajan täysmaidosta, Valio Luomu voista, sokerista, munista ja vehnäjauhoista. Porkkanapullat täytetään laskiaispulliksi raikkaalla porkkana-passionhillolla ja Valio Luomu kuohukermasta vatkatulla vaahdolla.

laskiaispullatTunnetko jo passionhedelmän?

Laskiaispullat saavat mukavan trooppisen tuulahduksen passionhedelmästä, jota kutsutaan myös nimillä kärsimyshedelmä ja punapassio. Kyseessä ei ole hedelmäosaston kaunein kaveri, mutta makua siinä on senkin edestä. Passionhedelmä on maultaan kirpeän täyteläinen ja aromaattinen. Kypsän hedelmän tunnistaa ryppyisestä kuoresta, joten jos haluat käyttää hedelmät lähellä ostohetkeä, jätä sileäkuoriset passionhedelmät kauppaan.

Passionhedelmän siemenet ovat syötäviä, mutta melko kovia, joten voit halutessasi pusertaa hedelmistä mehun siivilään ja keittää hillon ilman siemeniä.

Kokeile myös viime vuoden hittiä: appelsiini-laskiaispullaa, jossa maistuu sesongin raikas appelsiini monessa muodossa!

laskiaispullatLaskiaisen porkkanapullat porkkana-passionhillolla

18-20 kpl

porkkanapullat:

porkkana-passionhillo:

  • 250 g porkkanaa
  • 7 passionhedelmää
  • 1 sitruuna
  • 3 dl hillosokeria
  • kanelitanko

kermavaahto:

porkkanapullat:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Laita maito yleiskoneen kulhoon ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, munat, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Alusta sekaan loput jauhot ja lopuksi hienosti raastettu porkkana sekä huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta noin sadan gramman pullia ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

porkkana-passionhillo:

Kuori ja paloittele porkkanat, keitä ne kypsiksi. Soseuta kypsät porkkanat. Halkaise passionhedelmät ja kaavi sisus lusikalla porkkanasoseen joukkoon kattilaan. Lisää sitruunan mehu, hillosokeri ja kanelitanko. Keitä hilloa 10 minuuttia. Anna jäähtyä, poista kanelitanko.

laskiaispullien kokoaminen:

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Halkaise pullat ja täytä ne porkkana-passionhillolla ja kermavaahdolla.


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

HAWAIJI DOG – Sallittuun hodariherkutteluun

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

Ananas kuuluu pizzaan, jos niin haluat, mutta oletko kokeillut ananasta hodariin? Tässä artikkelisarjassa esitellään jokaisella viikon päivälle terveellisempi vaihtoehto hodariherkutteluun. Perjantain kunniaksi inspiraatiota on haettu pizzasta ja valokeilaan pääsee keväinen sesonkihedelmä ananas.

 

Katso aikaisemmat reseptit täältä:

Maanantai: TACO DOG

Tiistai: FISH DOG

Keskiviikko: NAKKI DOG

Torstai: PINAATTI DOG

Pari sanaa ananaksesta

Nykyään arkinen ananas on ennen ollut haluttu eksoottinen ylellisyystuote. Se on ollut eräänlainen vaurauden symboli, koska siitä oltiin valmiita maksamaan elintasoon nähden valtavia summia rahaa. Brittien saarilla vanhojen kartanoiden portinpielistä voi edelleen löytää ananas-veistoksia, joilla on haluttu viestittää suvun vaurauden määrää. Ananas sisältää sitrushedelmien verran C-vitamiinia, joten tähän aikaan vuodesta se kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota.

Kuitua hedelmistä ja hodareista

Vuorokauden kuitusuositus on noin 25 – 35 g. Lapsilla määrä on hieman vähäisempi. Hedelmät ja kasvikset ovat lähtökohtaisesti hyviä kuidun lähteitä, mutta eivät pärjää vertailussa täysjyväviljoille.

Vaasan rukiinen DARK DOG Hot Dog sämpylä sisältää täysjyväruista ensimmäisenä maailmassa jopa 26 prosenttia. Tämä tekee siitä runsaskuituisen ja sadasta grammasta sämpylää saa jopa 6 grammaa kuitua. Vastaavasti sata grammaa ananasta sisältää kuitua 1,4 grammaa.

 

Tämä resepti on saanut inspiraationsa lasten suosikista kinkku-ananas-pitsasta, joka tunnetaan maailmalla nimellä PIZZA HAWAIJI. Pitsan tuntua annokseen tuo oregano ja ravitsemuksellisesti täysipainoisen aterian siitä tekee runsaasti proteiinia sisältävä kananmuna. 

 

Perjantai: Ananas (Insp. Pizza Hawaiji)

hawaiji dog

HAWAIJI DOG

 

Tarvitset:

Koristeluun:

  • Oreganoa

Tee näin:

Vanhempi: Keittäminen, viipaloiminen

Lapsi: Asetteleminen, koristeleminen

  1. Keitä kananmuna kovaksi noin 10 minuuttia ja jäähdytä.
  2. Avaa Vaasan DARK DOG rukiinen hot dog sämpylä ja lämmitä se mikroaaltouunissa kinkkuviipaleiden kanssa.
  3. Viipaloi kananmuna ja asettele se kinkkujen kanssa sämpylän väliin.
  4. Asettele lopuksi ananasviipaleet, koristele annos oreganolla ja nauti.

Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.