Sesonkiherkut

Talven tuhti peura-palsternakkapata

Kaupallinen yhteistyö: Social Wines

 

Pataruuat kuuluvat talveen siinä kuin takkatuli, villasukat ja punaviinikin. Jälkimmäistä lorahtaa myös mehevän tuhtiin peura-palsternakkapataan, joka lämmittää mukavasti pakkassäissä.

Riista ja juurekset sopivat yhteen

Kotimainen riista on ekologinen vaihtoehto ja sen hiilijalanjälki on pieni. Luonnostaan maukas ja murea riistaliha sopii monenlaisiin ruokiin ja sen kanssa maistuvat mainiosti kotimaiset kasvikset. Paritimme tällä kertaa peuran paistin makean palsternakan kanssa ja lopputulos on juhlava, mutta silti mukavan kotoisa. Syvyyttä peurapataan tuo punaviini ja pitkä haudutus takaa suussa sulavan lopputuloksen.

Eettinen punaviini Argentiinasta

Peura-palsternakkapadan kanssa maistuu lasillinen pataankin lorautettua punaviiniä. Eettisesti tuotettu Tension La Ribera on roteva punaviini, joka on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -rypäleistä. Sen tuoksu on tumman hedelmäinen ja jopa vaniljainen, maku mehukas, tasapainoinen ja täyteläinen. Tension La Ribera sopii hyvin riistaruokien kanssa tarjottavaksi, mutta myös mausteisen tuhdit kasvisruuat ovat sen kavereita.

Voit korvata padan peuran lihan myös muilla hirvieläimillä kuten kauriilla tai hirvellä. Myös naudanpaisti on oiva vaihtoehto. Tarjoile mehevä pata kermaisen perunamuussin ja makeiden hunajaporkkanoiden kera ja kaada lasiin rotevaa punaviiniä.

Talven ruokapöytään sopii hyvin myös itämaiset maut, kurkkaa Bird’s Tree -valkoviinille kehittelemämme mausteisen juures-jalfrezin resepti!

Peura-palsternakkapata

Kuudelle

  • n. 1 kg peuran kulma- tai ulkopaistia 
  • öljyä ruskistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 sipulia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 500 g palsternakkaa
  • 3 dl punaviiniä (Tension La Ribera)
  • 7 dl lihalientä
  • 4 laakerinlehteä
  • ½ rkl kokonaisia maustepippureita
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

rapea muruseos:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 rkl voita
  • 1 dl korppujauhoja

Leikkaa peuranpaisti reilun kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne tilkassa öljyä muutamassa erässä. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla ja siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori palsternakat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää palsternakat ja kuullota pari minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. Lisää lihakuutiot ja punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit sekä appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan muhia miedolla lämmöllä kaksi-kolme tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarkista välillä, että neste riittää peittämään lihat ja lisää tarvittaessa lihalientä pataan. Mausta peura-palsternakkapata lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Rapeaa muruseosta varten kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna lehtipersilja. Sulata voi pannussa ja kuullota valkosipulia pari minuuttia, varo polttamasta. Lisää korppujauhot ja paista sekoitellen noin viiden minuutin ajan. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon lehtipersilja. Ripottele muruseosta peura-palsternakkapadan päälle ja tarjoile loput erillisestä kiposta.

Tarjoile peura-palsternakkapadan kanssa esimerkiksi perunamuussia ja hunajaporkkanoita sekä Tension La Ribera -punaviiniä.

Huomioithan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholisisältöä ei voi kommentoida.


Ota seurantaan Viinityttää myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisissa viiniasioissa. Lisää viinitietoa: Viinityttää.fi

Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!

Laskiaisen uusi hitti: porkkanaiset laskiaispullat

Laskiaispullat – Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Tänä talvena pullat mehevöitetään porkkanalla! Sievän oranssin sävyiset porkkanapullat täytetään kermavaahdolla ja porkkana-passionhillolla ja nautitaan laskiaisena pulkkamäkiseikkailun päälle.

Porkkana mehevöittää pullan

Laskiaispullat maistuvat ihanilta ihan perinteisessä muodossaan hillolla tai mantelimassalla, mutta klassikkoleivonnaista on hauska myös tuunata uusilla makuvariaatoilla. Tänä vuonna tartuimme kotoisaan porkkanaan sekä eksoottiseen passionhedelmään ja pyöräytimme Valio Luomu -tuotteiden avulla ihan mielettömän maukkaat porkkanaiset laskiaispullat.

laskiaispullatHienoksi raastettu porkkana antaa pulliin kauniin oranssin sävyn lisäksi uskomatonta mehevyyttä, mutta pullat eivät kuitenkaan menetä syntisen suloista olemustaan. Pullataikina valmistetaan muuten perinteisen reseptin mukaisesti Valio Luomu vanhanajan täysmaidosta, Valio Luomu voista, sokerista, munista ja vehnäjauhoista. Porkkanapullat täytetään laskiaispulliksi raikkaalla porkkana-passionhillolla ja Valio Luomu kuohukermasta vatkatulla vaahdolla.

laskiaispullatTunnetko jo passionhedelmän?

Laskiaispullat saavat mukavan trooppisen tuulahduksen passionhedelmästä, jota kutsutaan myös nimillä kärsimyshedelmä ja punapassio. Kyseessä ei ole hedelmäosaston kaunein kaveri, mutta makua siinä on senkin edestä. Passionhedelmä on maultaan kirpeän täyteläinen ja aromaattinen. Kypsän hedelmän tunnistaa ryppyisestä kuoresta, joten jos haluat käyttää hedelmät lähellä ostohetkeä, jätä sileäkuoriset passionhedelmät kauppaan.

Passionhedelmän siemenet ovat syötäviä, mutta melko kovia, joten voit halutessasi pusertaa hedelmistä mehun siivilään ja keittää hillon ilman siemeniä.

Kokeile myös viime vuoden hittiä: appelsiini-laskiaispullaa, jossa maistuu sesongin raikas appelsiini monessa muodossa!

laskiaispullatLaskiaisen porkkanapullat porkkana-passionhillolla

18-20 kpl

porkkanapullat:

porkkana-passionhillo:

  • 250 g porkkanaa
  • 7 passionhedelmää
  • 1 sitruuna
  • 3 dl hillosokeria
  • kanelitanko

kermavaahto:

porkkanapullat:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Laita maito yleiskoneen kulhoon ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, munat, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Alusta sekaan loput jauhot ja lopuksi hienosti raastettu porkkana sekä huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta noin sadan gramman pullia ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

porkkana-passionhillo:

Kuori ja paloittele porkkanat, keitä ne kypsiksi. Soseuta kypsät porkkanat. Halkaise passionhedelmät ja kaavi sisus lusikalla porkkanasoseen joukkoon kattilaan. Lisää sitruunan mehu, hillosokeri ja kanelitanko. Keitä hilloa 10 minuuttia. Anna jäähtyä, poista kanelitanko.

laskiaispullien kokoaminen:

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Halkaise pullat ja täytä ne porkkana-passionhillolla ja kermavaahdolla.


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Hyvinvointia heti aamusta – Luomua aamiaispöytään

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Usein sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Koostimme Valio Luomu -tuotteista ja sesongin vihanneksista maittavan ja monipuolisen aamiaisen, jolla päivä lähtee mainiosti käyntiin.

Miksi aamiainen on tärkeä?

Aamiainen käynnistää elimistön toiminnan yön levon jälkeen. Aamulla nautittu ruoka täyttää energiavarastot ja auttaa kehoa ja mieltä voimaan hyvin. Hyvän aamiaisen jälkeen on helpompi pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, joka on tärkeä seikka painonhallinnankin kannalta. Terveellinen aamupala auttaa pitämään myös verensokerin tasaisempana ja näläntunteet kohtuullisena läpi päivän. Se auttaa myös keskittymään, mikä on erityisen tärkeää koululaisten kohdalla, mutta toki myös auttaa aikuisia työssä.

aamiaiskulho banaanigranolaTäysipainoinen aamiainen sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa sekä hyvää tekeviä kuituja. Hitaat hiilihydraatit luovuttavat energiaa pitkälle päivään, joten aamulla kannattaa suosia täysjyväviljaa. Myös vihannekset, hedelmät ja pähkinät kuuluvat monipuoliselle aamiaiselle. Päivän suositeltu kasvismäärä täyttyy helpommin, kun aloittaa heti aamulla!

aamiaiskulho banaanigranolaAamiaiskulho on trendikäs aamupala

Aamiaiskulho vastaa moniin tämän päivän trendeihin. Se sisältää proteiinia Valio Luomu maitorahkan muodossa, hyvää tekeviä marjoja ja hedelmiä Valio Luomu smoothien ja tuoreiden Satokausi-hedelmien muodossa sekä terveellistä granolaa. Kaiken lisäksi upean värikkäillä sesongin hedelmillä kulhosta saa todella näyttävän, joten tätä aamiaista passaa esitellä sosiaalisessa mediassa!

aamiaiskulho banaanigranolaBanaanigranolan pohjana on terveellinen supervilja kaura ja se rikastetaan pähkinöillä ja siemenillä. Banaani antaa granolalle hauskaa makua ja viimeisen silauksen tuo pakastekuivattu vadelma. Rouskuva granola tuo aamiaiskulhoon rakennetta.

Valitsimme aamiaskulhon päälle sesongin eksoottisia hedelmiä: banaania, mangoa, karambolaa eli tähtihedelmää sekä pitaijaa, jota tällä kertaa löytyi kaupasta kauniin punaisen värisenä. Tammikuussa sesongissa ovat myös esimerkiksi ananas, passionhedelmä ja erilaiset sitrukset, joten voit koostaa oman aamiaiskulhosi omista lemppareistasi. 

Aamiaiskulhon kaveriksi aamupalapöytään katetaan Valio Hedelmätarha luomuappelsiinitäysmehua, Valio Luomu gouda juustolla ja avokadolla päällystettyjä täysjyväleipiä sekä raikkaita veriappelsiineja. Tällä aamiaisella pötkii pitkälle!

aamiaiskulho banaanigranola

Aamiaiskulho sesongin hedelmillä ja banaanigranolalla

Yhdelle

Lusikoi maitorahka kulhoon ja lisää smoothie. Päällystä kulho banaanigranolalla sekä suupaloiksi leikatuilla hedelmillä. 

Tarjoile aamiaisella lisäksi esimerkiksi luomuvoilla, luomujuustolla ja avokadolla päällystettyä täysjyväleipää sekä luomutuoremehua.

Banaanigranola:

  • 5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • ½ tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • 1 kypsä luomubanaani
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 1 dl rusinoita
  • 3 rkl pakastekuivattuja vadelmia

Mittaa kaurahiutaleet kulhoon. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä ja lisää kulhoon yhdessä auringonkukansiemenien, kardemumman ja suolaripauksen kanssa. Muussaa banaani toisessa kulhossa haarukan avulla ja sekoita sen joukkoon öljy, hunaja ja vaniljauute. Yhdistä seokset ja sekoita huolellisesti.

Levitä granola leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda granolaa 175 asteisessa uunissa yhteensä noin 30 minuuttia, sekoita hyvin kymmenen minuutin välein. Tarkkaile granolaa jatkuvasti, ettei se pala. Jos granola vaikuttaa valmiilta aiemmin, ota se pois uunista. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneen granolan joukkoon rusinat ja pakastekuivatut vadelmat.

Valmis granola säilyy ilmatiiviissä purkissa muutaman viikon, mutta on parhaimmillaan viikon sisällä syötynä.

Lue myös:

Kaikki luomusta

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.