Leivonta

Laskiaisen uusi hitti: porkkanaiset laskiaispullat

Laskiaispullat – Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Tänä talvena pullat mehevöitetään porkkanalla! Sievän oranssin sävyiset porkkanapullat täytetään kermavaahdolla ja porkkana-passionhillolla ja nautitaan laskiaisena pulkkamäkiseikkailun päälle.

Porkkana mehevöittää pullan

Laskiaispullat maistuvat ihanilta ihan perinteisessä muodossaan hillolla tai mantelimassalla, mutta klassikkoleivonnaista on hauska myös tuunata uusilla makuvariaatoilla. Tänä vuonna tartuimme kotoisaan porkkanaan sekä eksoottiseen passionhedelmään ja pyöräytimme Valio Luomu -tuotteiden avulla ihan mielettömän maukkaat porkkanaiset laskiaispullat.

laskiaispullatHienoksi raastettu porkkana antaa pulliin kauniin oranssin sävyn lisäksi uskomatonta mehevyyttä, mutta pullat eivät kuitenkaan menetä syntisen suloista olemustaan. Pullataikina valmistetaan muuten perinteisen reseptin mukaisesti Valio Luomu vanhanajan täysmaidosta, Valio Luomu voista, sokerista, munista ja vehnäjauhoista. Porkkanapullat täytetään laskiaispulliksi raikkaalla porkkana-passionhillolla ja Valio Luomu kuohukermasta vatkatulla vaahdolla.

laskiaispullatTunnetko jo passionhedelmän?

Laskiaispullat saavat mukavan trooppisen tuulahduksen passionhedelmästä, jota kutsutaan myös nimillä kärsimyshedelmä ja punapassio. Kyseessä ei ole hedelmäosaston kaunein kaveri, mutta makua siinä on senkin edestä. Passionhedelmä on maultaan kirpeän täyteläinen ja aromaattinen. Kypsän hedelmän tunnistaa ryppyisestä kuoresta, joten jos haluat käyttää hedelmät lähellä ostohetkeä, jätä sileäkuoriset passionhedelmät kauppaan.

Passionhedelmän siemenet ovat syötäviä, mutta melko kovia, joten voit halutessasi pusertaa hedelmistä mehun siivilään ja keittää hillon ilman siemeniä.

Kokeile myös viime vuoden hittiä: appelsiini-laskiaispullaa, jossa maistuu sesongin raikas appelsiini monessa muodossa!

laskiaispullatLaskiaisen porkkanapullat porkkana-passionhillolla

18-20 kpl

porkkanapullat:

porkkana-passionhillo:

  • 250 g porkkanaa
  • 7 passionhedelmää
  • 1 sitruuna
  • 3 dl hillosokeria
  • kanelitanko

kermavaahto:

porkkanapullat:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Laita maito yleiskoneen kulhoon ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, munat, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Alusta sekaan loput jauhot ja lopuksi hienosti raastettu porkkana sekä huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta noin sadan gramman pullia ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

porkkana-passionhillo:

Kuori ja paloittele porkkanat, keitä ne kypsiksi. Soseuta kypsät porkkanat. Halkaise passionhedelmät ja kaavi sisus lusikalla porkkanasoseen joukkoon kattilaan. Lisää sitruunan mehu, hillosokeri ja kanelitanko. Keitä hilloa 10 minuuttia. Anna jäähtyä, poista kanelitanko.

laskiaispullien kokoaminen:

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Halkaise pullat ja täytä ne porkkana-passionhillolla ja kermavaahdolla.


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Mehevä galette pakasteperunoista ja maa-artisokasta

Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Me Satokausikalenterilla haluamme ohjata ihmisiä kasvisten syönnin lisäämiseen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Yksi helppo tapa lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa on ottaa tuoreiden vihannesten rinnalle pakastekasvikset. Tämän artikkelin lopusta löydät myös todella herkullisen reseptin, joka on valmistettu kotimaisen Apetitin tuotteista: maa-artisokka-perunagalette tarjoillaan maukkaiden marinoitujen parsakaalien kanssa.

Pakasteet kunniaan!

Totuus on, että suomalaiset eivät syö tarpeeksi vihanneksia. Puoli kiloa päivässä jää helposti vajaaksi, jos ei jokaisella aterialla nauti jotain vihanneksia. Osa tulisi syödä tuoreena ja osan voi nauttia säilöttynä tai jalostettuna. Kasviksia ja marjoja sekä hedelmiä tulisi syödä monipuolisesti.

Pakastevihannekset ovat hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon. Apetitin pakastevihannesten ravintoarvot ovat hyvin lähellä tuoretta kasvista, sillä niiden käsittely on nopeaa ja tehokasta. Esimerkiksi Apetit Kotimainen herne on pellosta pakkasessa alle kahdessa tunnissa! Pakastevihannekset ovat helppoja, sillä niitä ei tarvitse käsitellä – useimmat pakastekasvikset ovat syöntikunnossa muutamassa minuutissa. Niiden annostelu on helppoa eikä hävikkiä synny käsittelyssä. 

Lue lisää: Neljä perusteltua syytä suosia pakastevihanneksia

Lohturuokaa perunasta

Peruna on kuulunut pitkään suomalaisten ruokavalioon, mutta viime vuosina sen kulutus on laskenut. Perunaa kannattaa kuitenkin syödä monestakin syystä! Se on terveellistä ja ravintoarvoiltaan mainio. Lisäksi se sopii useimmille ja on vieläpä todella ekologista: peruna viihtyy hyvin suomalaisessa ilmastossa, joten sitä piisaa kotimaisena. Hävikin suhteen peruna on myös järkevä juures: se säilyy pitkään oikein varastoituna ja syömättä jääneet potut on helppo uusiokäyttää seuraavalla aterialla.

Peruna toimii hyvin myös pakastettuna! Apetitin valikoimassa on laadukkaita ja herkullisia perunapakasteita: muussia, suikaleita ja eri tavoin maustettuja kermaperunoita. Loistavia tuotteita niihin hetkiin, kun perunan kuorimiseen ja pilkkomiseen ei syystä tai toisesta ole halua tai rahkeita. 

Peruna on mitä ihaninta lohturuokaa ja lohturuokaa on tänä talvena synkkyydessä ja vähälumisuudessa totisesti kaivattu. Apetit Kotimainen uunivalmiista kermaperunoista ja tuoreista maa-artisokista syntyy ihanan mehevä galette eli helppo avopiirakka. Voit valmistaa piirakkataikinan itse tai käyttää valmistaikinaa. Tarjoile maa-artisokka-perunagalette marinoidun parsakaalin kanssa.

Maa-artisokka-perunagalette & marinoitu parsakaali

galette

piirakkataikina:

  • 170 g voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ½ rkl sokeria
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • n. ½ dl kylmää vettä

täyte:

Valmista ensin taikina. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja rosmariini keskenään. Lisää voikuutiot ja nypi sekaisin. Lisää muna ja valkoviinietikka sekä sen verran vettä, että saat kiinteän taikinan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täytettä varten ota kermaperunat sulamaan. Pese maa-artisokat hyvin ja leikkaa ne siivuiksi. Ruskista maa-artisokkasiivut voissa pannulla ja mausta suolalla.

Kauli taikina jauhojen avulla pyöreäksi ohueksi piirakkapohjaksi suoraan leivinpaperille. Levitä kermaperunat pohjan päälle, jätä reunoihin kääntämisvaraa noin viisi senttiä. Levitä maa-artisokat perunoiden päälle ja käännä reunat piirakan täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista galettea 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ota uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele valmiin galeten päälle hienonnettua ruohosipulia ja tarjoile marinoidun parsakaalin kanssa.

marinoitu parsakaali

  • 2 pss Apetit Parsakaalia (á 200 g)
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • 2 rkl Apetit rypsiöljyä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Anna parsakaalien sulaa jääkaapissa. Kun ne ovat sulaneita, siirrä kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se parsakaalien joukkoon yhdessä sitruunan raastetun kuoren ja mehun kanssa. Mausta parsakaalit suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.


Apetitin verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Elämää joulun jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Monissa suomalaisissa kodeissa joulu on runsaiden tarjoilujen juhla. Vastuulliseen jouluun kuuluu vaivalla valmistettujen herkkujen käyttäminen kokonaan. Kehittelimme joulukinkun jämistä uskomattoman herkullisen haastajan tutulle kinkku-ananaspizzalle – alempaa löydät possu-persimonpizzan ohjeen!Ruokahävikki on kaikista turhin tapa kuluttaa ruokaa. Minkä tahansa raaka-aineen tuotanto, säilytys ja kuljetus vaativat sähköä ja luonnonvaroja. Kaiken ruoan ja raaka-aineiden valmistumisen takana on myös työtunteja. Nostetaan siis ateriamme niille kuuluvaan arvoon ja nautitaan ne kokonaisvaltaisesti.

Joulun jälkeen ei kuitenkaan tarvitse syödä mahaa päivästä toiseen pinkeäksi jotta kaikki ruoka saadaan hyötykäyttöön. Näillä vinkeillä voimme yhdessä vähentää ruokahävikkiä:

Suunnittele ateriat, älä ylimitoita

Hävikin välttäminen on aina helpointa etukäteen. Ideaali on, että ruokaa olisi juuri sopivasti jokaista ruokailijaa kohtaan. Tätä voi helpottaa laskemalla konkreettisesti ruokamääriä. Useamman eri ruokalajin tarjoilussa määrät ovat tietysti pienempiä.

Pakasta, pakasta, pakasta!

Pakastaminen tuntuu olevan hävikin välttämisen klassikko, syystäkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa käyttää ruoka-aarteet pakkasesta. Jouluruokia voi huoletta pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kinkkua voi pakastaa siivuina tai vaikka valmiina pizzasuikaleina.

Oikea säilytys

Kypsennetyt jouluruoat on syytä säilyttää erillään toisista jääkaapissa. Kelmut ja kannet pitävät maut erillään ja estävät ruokien kuivahtamisen. Varsinkin monen ruokalajin aterialla pöytään kannattaa ottaa ruokalajela pienemmissä astioissa, joita voi täydentää tarpeen mukaan.

Kutsu kaverit syömään

Ruoka on parasta jaettuna, varsinkin silloin kun sen määrä on hieman ylimitoitettu. Joulun pyhien aikana on loistava tilaisuus kutsua perhettä ja ystäviä syömään. Voit tuunata jouluruokia uusilla mausteilla, jos tutut maut tulevat jo korvista ulos. Katso vinkit laatikoiden tuunaukseen täältä.

Jämistä ruokaa seuraavalle aterialle

Porkkana-, peruna- tai lanttulaatikon tähteet sopivat loistavasti sosekeiton sekaan. Laatikoita voi hyödyntää myös leivonnassa. Sämpylä- tai rieskataikinaan uppoaa helposti laatikon pohja. Joulukinkkua voi hyödyntää pizzan lisäksi pyttipannussa, munakkaassa tai leivän päällä. Tähteistä ruokaa tehtäessä vain luovuus on rajana, kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Possu-persimonpizza

1 pellillinen tai 2 pienempää pyöreää pizzaa

Pizzataikina:

  • 1 ½ dl vettä
  • 15 g tuorehiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • n. 4 dl pizzajauhoja

Täytteet:

  • ½ prk ranskankermaa
  • voimakasta juustoraastetta, esim. cheddar tai emmental
  • joulukinkkua suikaleina
  • persimonia
  • granaattiomenan siemeniä
  • rucolan versoja tai rucolaa
  • pistaasipähkinöitä
  • oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Mittaa kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös suola ja öljy. Laita kone päälle ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Anna taikinan vaivautua noin kymmenen minuuttia. Taikinan pitää olla mahdollisimman löysää, mutta ei kuitenkaan sormiin tarttuvaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia.

Taputtele taikinasta yksi pellillinen tai kaksi pyöreää ohutta pizzaa jauhotettujen käsien avulla suoraan leivinpaperin päälle. Anna taikinan kohota viitisentoista minuuttia.

Levitä pohjalle ranskankerma ja ripottele sen päälle juustoraastetta. Levitä pizzalle oman maun mukainen määrä suikaloitua joulukinkkua. Kuori ja lohko persimon ja levitä lohkot pizzan päälle.

Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Asettele valmiin pizzan päälle granaattiomenan siemeniä, rucolan versoja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä. Viimeistele pizza lorauksella hyvää oliiviöljyä sekä suolalla ja mustapippurilla.

Luitko jo nämä:

Kinkkukoulu – joulukinkkku x4

Joulupöytä 2019 – värikästä ja vastuullista


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.