Tuottajat

Väriä ja vitamiineja kotimaisista kasvihuonevihanneksista

Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Närpiön Vihannes ja  Satokausikalenteri tuovat uutta makua smoothiekentälle tämän viikon I love me – messuilla! Nyt kannattaa lähteä messuille, sillä tarjoilemme viikonloppuna Närpiön Vihanneksen tuoreista kurkuista, paprikoista ja tomaateista pyöräytettyjä upeita ja raikkaita smoothieita!

Tiesitkö, että 60% suomalaisista säilyttää tomaattejaan väärin? Tule kuulemaan kasvisfaktat ja vinkit värikkääseen ruoanlaittoon. Samalla voit ostaa matkaan kassillisen puhtaita kotimaisia kasviksia: puoli kiloa päivässä tulee syötyä taatusti!

I love me-messut: inspiraatiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

I love me – messut kokoavat yhteen kauneuden, muodin, terveyden ja hyvinvoinnin ajankohtaisimman tiedon sekä inspiroivaimmat uutuudet.  Tutustu ihanan monipuoliseen ohjelmaan täällä

Syömisellä on tunnetusti suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi myös Närpiön Vihannes ja Satokausikalenteri ovat paikalla. Kasviksia lisäämällä ruokavalio monipuolistuu ja vitamiinien saanti kasvaa. Poikkea messupäiväsi aikana maistamaan smoothieita kuulemaan parhaat kasvisvinkit!

Närpiön Vihannes

Kun puhutaan suomalaisista kasvihuonevihanneksista, Närpiön Vihannes on edelläkävijä. Perinteikäs 38 kasvihuoneviljelijän omistama osuuskunta tuottaa  vuodesta toiseen puhtaita, maukkaita vihanneksia suomalaisten ruokapöytiin. Vuonna 1957 perustettu Närpiön Vihannes kehittyy jatkuvasti tuottaen laadukasta kotimaista ruokaa vastuullisesti ja tuoden uusia lajikkeita suomalaisten ruokapöytiin.

Yli 95% Närpiön Vihanneksen tuotteista tuotetaan uusiutuvaa kotimaista lämpöenergiaa hyödyntäen. Laajasta tuotevalikoimasta löytyy perinteisten kurkkujen, tomaattien, chilien ja paprikoiden lisäksi upeita erikoistomaatteja, sekä käteviä evääksi sopivia minipaprikoita ja -kurkkuja.

Kaikki Närpiön Vihanneksen viljelmät ovat korkeintaan 50 kilometrin päässä Närpiössä sijaitsevasta pakkaamosta. Kasvihuoneviljelyn mestareiden kasvattamat vihannekset ovat kaupoissa viimeistään kahden päivän sisällä poimimisesta. Tämän ansiosta vihannesten maku ja ominaisuudet säilyvät huippulaatuisina ruokapöytään asti.

Raikas kurkkusmoothie

Kauniin vihreä kurkkusmoothie on ihanan raikas päivän aloitus tai virkistävä välipala. Mehevä, kotimainen kurkku on kuin tehty vihersmoothieta varten.

4 annosta

 

Lisää kaikki raaka-aineet blenderiin ja aja sileäksi.

Kesäinen Gazpacho-smoothie

Herkullisen ruokaisassa gazpacho-smoothiessa on tuulahdus kesää. Kokeile smoothieta välipalalla tai tarjoile makunystyröitä herättelevänä alkuruokana. 

4 annosta

Lisää kaikki raaka-aineet blenderiin ja aja sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta juotavuus säilyy.

Muutama fakta kasviksista ja kasvihuonetuotannosta:

  • Tomaattien optimaalinen säilytyslämpötila on +12-16 astetta, ei suinkaan jääkaappilämpötila. Tomaattien maku ja rakenne kärsivät viileässä jo kolmessa tunnissa, ne kannattaa siis ehdottomasti säilyttää huoneenlämmössä!
  • Kotimaisten kasvihuonevihannesten suosiminen läpi vuoden on hyvä ja järkevämpi vaihtoehto kuin tuontivihannekset. Suomessa ollaan kasvihuoneviljelyn huippuosaajia. Teknologian, viljelytekniikoiden sekä ekologisempien lämmitysmuotojen myötä viljely talvellakin on ympäristöystävällisempää.
  • Muovi ei ole aina pahis. Monet vihannekset, kuten kurkku, säilyvät huomattavasti paremmin ohueen muoviin pakattuna. Kun kierrätämme muovin oikein, siitä on ehdottomasti suurempi hyöty kuin haitta! Ympäristön kannalta kaikista huonoin vaihtoehto on ruokahävikki, jota oikeilla pakkauksilla vähennetään.
  • Kotimainen suippopaprika on nyt jo tuttu näky kaupoissa. Se on kuitenkin tullut tuotantoon vasta muutama vuosi sitten. Lue suippopaprikan tuotannosta täältä! Myös kotimainen pihvitomaatti on tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvituotannossa Närpiön Vihanneksella.

 


Lue myös:

Närpiön Vihannes ja Satokausikalenteri jakoivat vihanneksia laatikkopolkupyörillä

Näin kasvaa kotimainen suippopaprika

Maailman paras pizzakastike

Maailman paras kasvispasta

 

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme tarkemmat tiedot maisteluaikataulusta sekä tunnelmia smoothieiden ääreltä perjantaista eteenpäin!

Kaikki luomusta – pieniä tekoja ja kesän kuulumisia

Kaupallinen yhteistyö: Valio

 

Vuoden alussa alkoi Satokausikalenterin ja Valio Luomun postaussarja, jonka yhteydessä paneudutaan syvällisemmin luomutuotantoon ja jaetaan inspiroivia, sesongin mukaisia reseptejä. Linkkejä muihin sarjan postauksiin löydät artikkelin lopusta.

Kulunut kesä oli poikkeuksellisen lämmin ja sillä on ollut vaikutusta myös suomalaiseen ruoantuotantoon. Aikaisemmin olemme kirjoittaneet luomutuotannosta  ja syventyneet luomuraaka-aineiden käyttöön elintarviketeollisuudessa. Tässä artikkelissa otetaan katsaus kuluvan vuoden satonäkymiin. Kertaamme myös kuinka luomutuotteiden osuutta omassa ruokavaliossa voi nostaa helposti. Jutussa asiantuntijana on haastateltu Valio Luomun kategoriapäällikköä Mirva Tolletia.

Kesä 2019 käynnistyi luomutuotannon osalta hyvissä merkeissä

Maitotuotteiden valmistuksessa koko tuotannon perustana on rehu. Kasvukauden tavoitteena on saada lehmille riittävästi laadukasta syötävää. Kesän aikana tuotetaan useampi sato, ensimmäinen onnistui hyvin ja viimeinen on vielä tulossa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan viljan satonäkymät ovat normaalia keskitasoa, vaikka kuivuus sekä kuumuus on vaivannut osittain tuotantoa. Suomessa sääolosuhteet ovat paikallisia, joten isoja satomenetyksiä pystytään onneksi tasaamaan valtakunnallisesti.

Marjojen ja hedelmien saatavuudessa voi olla hieman haasteita

Luomumarjojen saatavuuteen sääolosuhteet ovat aiheuttaneet hieman haasteita. Metsien marjasadot ovat olleet heikkoja. Samaan aikaan luomumetsien sertifioinnissa siirryttiin uudenlaiseen järjestelmään ilman siirtymäaikaa. Tämä vaikeuttaa entisestään luomumarjojen saantia. Lue lisää aiheesta.

Viime vuonna omenasato oli Euroopassa ennätyksellinen. Tänä kesänä satomäärä laskee noin viidenneksen viime vuoden luvuista. Muiden hedelmien satonäkymät eivät ole vielä tarkentuneet, koska niiden sesonki alkaa myöhemmin.

Luomu maistuu juhannuksena, syksyä kohden kysyntä kasvaa

Luomutäysmaidon kulutuspiikki osuu juhannusviikolla, jolloin perinteinen juhannusjuusto valmistetaan Luomu vanhanajan täysmaidosta. Muuten maidon juonti laskee hieman kesän aikana arkiruokailujen rutiinien vaihtuessa lomaruokaan. Myös koulujen ja päiväkotien sulkeutuminen vaikuttaa maidon kulutukseen.

Syksyä kohden luomutuotteiden menekki jälleen vilkastuu. Arkeen siirryttäessä useat kotitaloudet pohtivat kulutusvalintojaan hieman uusiksi ja luomutuotteita otetaan käyttöön monissa keittiöissä.

Jatkuvan kehittämisen malli takaa maukkaan lopputuloksen

Kevään ja kesän kuluessa ruoantuotannon ympäristövaikutukset ja erityisesti pakkausmateriaalit ovat puhuttaneet kuluttajia. Valio Luomu luopuu syyskuun alusta alkaen kaikkien pakkauksien lusikkakansista. Toinen merkittävä uudistus on ollut Valio Luomu maitotölkkien vaihtaminen täysin kasviperäisiin pakkauksiin. Ison toimijan pienillä teoilla on valtava merkitys ja seuraavia tekoja puhtaamman tulevaisuuden puolesta mietitään jatkuvasti.

Mittava ponnistus vastuullisuuden puolesta on myös  LBG-maidonkeräily auto, joka toimii biokaasulla . Valio Luomu-tuotannossa uusiutuvan energian käyttö on erittäin tärkeää ja kasvaa koko ajan. Tämä näkyy esimerkiksi Valio Luomu juustojen valmistuksessa, ne kaikki valmistetaan uusiutuvalla energialla Joensuussa.

Amazonin maastopalot ovat nostaneet myös tuontisoijan kuluttajien huulille. Valio Luomu tuotteissa soijaa ei käytetä. Tämä linjaus koskee kaikkia Valion tuotteita.

 Luomumpi syksy – pieniä ja herkullisia tekoja

Jyrkkä ehdottomuus johtaa harvoin haluttuun lopputulokseen. Oman kotitalouden luomutuotteiden osuutta kannattaa kasvattaa maltillisesti. Yksinkertaisimmillaan ensimmäinen askel on vaihtaa esimerkiksi kahvimaito luomumaitoon. Tämän teon jälkeen voi alkaa pikkuhiljaa testaamaan muiden kotitaloudessa kuluvien peruselintarvikkeiden vaihtamista luomuun.

Prosentuaalisesti suurin muutos tapahtuu eniten käytettyjen tuotteiden avulla, joita ovat usein maito, kaurahiutaleet, banaani, porkkana, kahvi, kananmunat, mehut, jogurtti ja levitteet. Voit listata kotona käyttämistäsi tuotteista viisi suosituinta ja katsoa löytyykö niille luomulaatuinen vaihtoehto. Myös ruokakaupassa kannattaa ennen tuotteen ostoskoriin nostamista vilkaista viereen, löytyykö lähettyviltä vastaavaa luomutuotetta.

 

Lue myös:

Kaikki luomusta

Kaikki luomusta – Käsittelyssä hedelmät, marjat ja vihannekset

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa

Helpot eväät kruunaavat metsäretken


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

 

Herneen matka

Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Pääsimme viime viikolla Apetitin matkassa retkelle Säkylässä sijaitsevalle Räpin koetilalle. Saimme maistella eri hernelajikkeita ja kulkea pitkin koetilan vihreitä peltoja. Nyt kerromme teillekin millainen matka suomalaisten suosikkivihannes herneellä on pellolta pakastimeen!

pinaatti
Pinaatin ensimmäinen sato on jo korjattu
Kotimaista kikhernettä koeviljellään Räpin koetilalla

Räpin koetila

Räpin koetila on Suomen ainoita yrityksen ylläpitämiä koetiloja ja sen toiminta on jatkunut jo vuodesta 1954 saakka. Koetoiminta alkoi aikanaan sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla, mutta laajentui kattamaan laajasti muitakin avomaankasveja, kun Lännen Tehtaat ryhtyi viljelyttämään ja valmistamaan Säkylässä laajaa valikoimaa pakastekasviksia.

Kaikki Apetitin sopimusviljelytykseen valitut lajikkeet ja menetelmät kokeillaan Räpillä ennen käyttöönottoa. Kuluvalla satokaudella on käynnissä lajike-, lannoitus- tai viljelytapakokeita mm. herneelle, lantulle, porkkanalle ja pinaatille. Koetilalla myös kokeillaan mahdollisten uusien pakasteiksi soveltuvien kasvien kasvattamista ja tällä hetkellä pelloilla kasvaa mm. kikhernettä ja härkäpapua.

herne

Herne

Herne on yksi vanhimmista viljelykasveista ja se soveltuu monenlaisiin ruokiin. Apetit on Suomen suurin pakasteherneiden viljelyttäjä, tavanomaisten herneiden lisäksi viljelytetään myös luomuherneitä. Pakasteherne on Apetitin klassikkotuote ja se on tuttu näky suomalaisten keittiöissä. Pakasteherne on valmis nautittavaksi sulatuksen jälkeen eikä sitä kannata ylikypsentää, jotta sen erinomainen maku ja väri säilyvät.

Herneen matka pakastimeen alkaa jo keväällä, kun viljelytyspäällikkö tekee suunnitelmat, jotka ottavat huomioon eri lajikkeet, tilat, aikataulut, puinnin ja koneiden käytön. Koko sato pitää saada pakastettua juuri parhaaseen aikaan, jotta herneet ovat sopivan makeita ja pehmoisia. Hernettäkin on olemassa useita eri lajikkeita. Pakasteherneeksi valitaan lajikkeita, jotka ovat makeita, napakoita ja tasavärisiä. Lajikkeita testataan koetilalla useampi vuosi ennen viljelyyn pääsyä.

Apetitin herneet viljellään Vastuuviljely-menetelmällä. Kotimaisten kasvisten viljelyssä noudatettu menetelmä tarkoittaa sitä, että kasvikset on viljelty mahdollisimman laadukkaiden, turvallisten ja ympäristölle kestävien viljelymenetelmien avulla. 

hernepuimuri

Pelloilta herneet kerätään komeilla hernepuimureilla. Hernepuimureita on Suomessa vain muutama ja ne kaikki ovat Apetitin omistuksessa. Puimurin rummun paine avaa palot ja irtonaiset herneet siirtyvät rummun rei’istä säiliöön. Puimurit ja puintitiimi ovat loppukesästä varsin kiireisiä, sillä kolmen puimurin tehtävänä on kiertää kaikki sopimusviljelijöiden hernepellot. Hernesadon tavoitteeksi on tälle kesälle asetettu neljä miljoonaa kiloa – ja jokaikinen herne on pellolta pakastimessa alle kahdessa tunnissa. Siksi hernetilojen on oltava mahdollisimman lähellä tehdasta. Voi siis todellakin sanoa, että ostaessasi pakasteherneitä ostat tuoreita herneitä!

Pakasteherneet soveltuvat monenlaisiin ruokiin. Kokeile vaihteeksi Satokausikalenterin hernehummusta tai Apetitin hernemojitoa ja hurmaannut herneestä taas uudestaan!

herne

Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.