Kaupallinen yhteistyö: Sydänmerkki

 

Joulu lähestyy, eikä lahjastressistä ei ole tietoakaan! Satokausi-keittiössä liputetaan itse tehtyjen syötävien ja juotavien pakettien puolesta. Ruokalahjan tekeminen on helppoa ja hauskaa, se onnistuu viime tingassa ja sopii myös sille sukulaiselle, jolla on jo kaikkea. Ota talteen herkulliset lahjavinkit ja yllätä ystäväsi ja perheesi parhailla paketeilla koskaan!

Ruokalahja on helppo ja herkullinen tuliainen ympäri vuoden

Ruokalahja lämmittää mieltä kaikkina vuodenaikoina. Pakettiin kääräistyn syötävän lahjan antaja on ajatellut lahjansaajaa, käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa valmistellessaan herkkuja. Itse leivottu leipä, purkillinen kaurakeksejä tai varta vasten paistettu pähkinäinen taatelikakku ilahduttavat lahjansaajaa vuorenvarmasti. Jos jauhopeukalosi on ruosteessa, voit paahtaa pähkinöitä ja kuivata hedelmiä ja sekoittaa lahjaksi nimikkomyslin tai granolan. Myös kotitekoinen sinappi sekä purkillinen pikkelöityjä sieniä tai vihanneksia maistuvat taatusti.

Vitamiinipitoinen hedelmäkori syntyy helposti kaupan heviosaston antimista. Sesongin sitruksista, punaposkisista omenoista, mehukkaista päärynöistä ja eksoottisemmista persimoneista kootun korin kylkeen voit raapustaa raikkaan smoothie-reseptin tai ohjeet hehkuvan hedelmäsalaatin sekoittamiseen.

Jos lahjan toimittaminen henkilökohtaisesti on hankalaa, lähetä kortti tai kirje ja liitä mukaan omin käsin kirjoitettu lahjakortti kesäiselle piknikille, syksyiselle sieniretkelle tai yhdessä valmistettavalle illalliselle. Ideoita ja inspiraatiota yhteisiin kokkaushetkiin löydät artikkelin lopusta reseptien muodossa!

Ruokalahja on vaihtoehto tarpeettomalle tavaralle

Mitäpä jos muistaisit ystäviä, sukua ja muita läheisiä tänä jouluna syötävällä lahjalla? Unohda jouluruuhkassa hikoileminen ja turhan tavaran hankkiminen varsinkin silloin, kun et ole varma, mitä lahjansaaja toivoo tai tarvitsee. Summamutikassa valittu paketti jää pölyyntymään kaapin perälle tai päätyy suoraan kiertoon. Ruokalahja on oivallinen ja ennen kaikkea ekologinen vaihtoehto tavaralle, jota kertyy nurkkiin liikaa muutenkin.

Syötävä lahja ei kaipaa kimaltavia ja kierrätykseen sopimattomia käärepapereita. Kietaise lahjaksi leivottu leipä keittiöpyyhkeeseen, pellavaiseen liinaan tai leivinpaperiin. Solmi granolapurkin ympärille silkkinauhasta rusetti ja kiinnitä sinappipurnukan kylkeen kaunis etiketti. Sujauta lahjat monikäyttöiseen kangaskassiin ja muista kertoa, jos kassi sisältää jääkaapissa säilytettäviä herkkuja.

Vinkkikavalkadin lopuksi kokosimme teille liudan lempireseptejä, joiden ympärille on helppo rakentaa ruokalahja. Anna lahjaksi lupaus yhteisestä kokkausillasta tai kerää kaupasta ainekset vegaaniseen kurpitsarisottoon. Raapusta resepti kauniiseen korttiin ja kutsu kaverit vohvelikesteihin, jossa tähtinä loistavat lehtikaali-fetavohvelit sekä karpalo-jogurttikastike. Pyöräytä pähkinäinen taatelikakku tai pakkaa mehevän kakun ainekset yhdessä reseptin kanssa kestävään leipävuokaan. Joulun toivotuin lahja odottaa tekijäänsä!

VINKKI! Kaikkea resepteissä mainittuja ainesosia ei välttämättä tarvitse lahjaa varten hankkia, vaan mukaan voi lisätä kauniisti muotoillun muistilapun tuoreita ja kylmäsäilytystä vaativia ostoksia varten.

Vegaaninen kurpitsarisotto

4–6 hengelle

*= Sydänmerkkituote

 

  • 800 g kurpitsaa*
  • 3 rkl öljyä*
  • ½ tl  suolaa
  • 2 salottisipulia*
  • 3 valkosipulinkynttä*
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl päärynäsiideriä
  • 1 l kasvislientä  (valmista tai esim. fondista tehtyä)
  • 10 oksaa  tuoretta timjamia*
  • 100 g vegaanista tuorejuuston kaltaista valmistetta
  • 1 dl vegaanista parmesaanin kaltaista valmistetta
  • ½ sitruunan mehu
  • ripaus mustapippuria
  • (½ tl suolaa)

 

Kuori kurpitsa veitsellä ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon 1 rkl öljyä ja mausta ripauksella suolaa. Paahda kurpitsapaloja 200 asteessa 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Ota puolet kurpitsoista ja soseuta ne haarukalla. Jätä toinen puoli kuutioiksi.

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl öljyä kasarissa ja kuullota salottisipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipulit ja risottoriisit ja jatka kuullottamista pari minuuttia.

Lisää siideri riisien joukkoon ja anna sen kiehahtaa. Lämmitä kasvisliemi ja lisää sitä  kauhallinen kerrallaan. Anna nesteen haihtua aina ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Risotto on kypsää, kun riisissä tuntuu vielä pieni puruvastus.

Sekoita lopuksi risoton joukkoon kurpitsapyre ja -kuutiot sekä hienonnettu timjami, vegaaniset “tuorejuusto” ja “parmesaani” sekä sitruunan mehu. Anna kuumentua. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla. Tarjoile risotto heti.

 

Lehtikaali-fetavohvelit ja karpalo-jogurttikastike

*=Sydänmerkki-tuote

 

  1. 10 kpl

 

Lehtikaali-fetavohvelit:

  • 2 kananmunaa
  • 4 dl maitoa*
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g rasiamargariinia tai pullorasvaa* 
  • 100 g lehtikaalia*
  • 100 g fetajuustoa (rasvaa max 8%)
  • margariinia paistamiseen*

 

Karpalo-jogurttikastike:

  • 1 pullea valkosipulinkynsi*
  • 1 dl karpaloita*
  • 3 dl turkkilaista jogurttia (rasvaa max 6%)
  • 2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna*
  • 1 rkl sitruunamehua*
  • ripaus suolaa

 

Lehtikaalisipsit:

  • 100 g lehtikaalia*
  • 1 rkl öljyä*
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

 

Lehtikaali-fetavohvelit:

Riko munat kulhoon ja vatkaa maito sekaan. Sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola sekä (sulatettu) margariini.

Revi lehtikaaleista ruodit irti ja hienonna lehtikaalin lehdet. Lisää taikinan joukkoon. Halutessasi voit soseuttaa taikinaa hieman sauvasekoittimella. Lisää lopuksi sekaan murusteltu fetajuusto. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Paista taikinasta margariinin avulla vohveleita vohveliraudalla. Tarjoile karpalo-jogurttikastikkeen ja lehtikaalisipsien kanssa.

 

Karpalo-jogurttikastike:

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Rouhi karpaloita hieman veitsellä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.

 

Lehtikaalisipsit:

Revi lehtikaaleista ruodit irti ja revi lehtikaalin lehdet käsin paloiksi. Sekoita öljy käsin niiden joukkoon. Levitä lehtikaalit leivinpaperille uunipellille ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista lehtikaalisipsejä 150 asteessa noin 15 minuuttia. Varo, ettei ne pala. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Helppo pähkinäinen taatelikakku

*=Sydänmerkki-tuote

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl ruisjauhoja*
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • 3 kypsää banaania *
  • n. 10 tuoretta taatelia  
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl rypsiöljyä*
  • ½ dl siirappia
  • 2 dl hasselpähkinöitä*
  • margariinia tai voita ja korppujauhoja vuuan jauhotukseen

 

Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja suola keskenään.

Kuori ja muussaa banaanit haarukalla. Poista taateleista kivet ja leikkaa taatelit pieniksi paloiksi.

Riko munat toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon banaanit, taatelit, rypsiöljy ja siirappi. Yhdistä seos kuiviin aineisiin.

Rouhi hasselpähkinät veitsellä ja kääntele puolet taikinan joukkoon. Voitele ja korppujauhota leipävuoka ja levitä taikina vuokaan. Painele loput pähkinät kakun pinnalle.

Paista taatelikakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kypsää. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Taatelikakku säilyy hyvänä ja mehevänä useamman päivän.

 

Vinkki! 

3 banaanista tulee sosetta noin 2,5 dl

 

Ota @sydänmerkki seurantaan Instagramissa ja Facebookissa, niin et missaa sydämellisiä reseptejä. Lisätietoa Sydänmerkistä.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.