Ensi vuoden kalenterit ovat myynnissä nyt!  Tällä kertaa tarjolla on peräti kaksi erilaista kalenteria: perinteinen runsaan kasvistietopaketin sisältävä Satokausikalenteri 2020, sekä erityisesti lapsiperheiden arkea helpottava Perhekalenteri 2020, johon merkitset helposti koko porukan menot ja harrastukset. Myös Perhekalenteri 2020 tulee esittelyyn tällä viikolla.

Satokausikalenteri

Miksi ottaa käyttöön Satokausikalenteri 2020?

Satokausikalenterin avulla suosit helposti sesonkeja – kokeile joka kuukausi uutta makua tai väriä! Huippusuositun Satokausikalenterin avulla osaat valita ruokakaupasta herkullisimmat, terveellisimmät, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset. Syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa.

Satokausikalenterissa on lähes 200 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot, valokuvat, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta hyödyllistä tietoa. Laajassa tietokirjaosiossa nyt mukana myös inspiroivat sesonkireseptit, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet, asiaa ruokahävikistä ja paljon muuta. Uutena osiona kalenterissa on yhteistyössä Sydänliiton kanssa luodut vinkit sydänystävälliseen ruokavalioon. Monipuolista ruokavaliotasi hyödyntämällä laajaa kotimaisten kasvisten valikoimaa ja tuo talviseen ruokapöytään vaihtelua kestävillä tuontihedelmillä. Kokeile täysin uusia lajikkeita vaikka joka viikko!

Tilaa Satokausikalenteri 2020 itsellesi tai läheisillesi TÄSTÄ.

Kun hankit kasvikset kalenterin suositusten mukaan, niin voit luottaa niiden makuun, ravinteisiin, ekologisuuteen ja edulliseen hintaan. Satokausikalenteria on myyty viime vuosien aikana jo yli satatuhatta kappaletta. Se on myös erinomainen ja varmasti hyödyllinen lahja läheisillesi.

Satokausikalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät, ja tarjoaa niiden lisäksi valtavan määrän sinulle hyödyllisiä vinkkejä. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

Satokausikalenteri

10 hyvää syytä suosia sesonkia

Maku

Ehdottomasti yksi tärkeimmistä syistä suosia sesonkia! Sesongin aikana kasvikset ovat parhaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja kypsiä. Maku ei ole kärsinyt pitkästä varastoinnista tai kuljetuksesta. Sesonkikasviksista on usein myös tarjolla erilaisia lajikkeita, mikä tarkoittaa laajaa makujen kirjoa.

Ekologisuus

Kasvisten tuottaminen niiden luontaisen kasvukauden aikana vaatii lähtökohtaisesti vähemmän energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Lähellä tuotettujen kasvisten kuljetuksen ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat myös pienemmät. Koska kotimaamme kasvukausi on lyhyt, on meillä tarvetta myös ulkomailla tuotetuille kasviksille. Niiden avulla voimme ylläpitää monipuolista ruokavaliota ympäri vuoden. Myöskään kaikkia kasviksia ei ole järkevää viljellä Suomessa.

Tietysti kotimaisia luonnon sesonkiherkkuja, kuten sieniä ja marjoja on syytä suosia. Ne ovat huippuekologista lähiruokaa, jonka kasvattaminen ei vaadi ollenkaan ulkopuolista energiaa.

Edullisuus

Sesongin mukaiset kasvikset ovat suuremman tarjonnan ja edullisempien tuotanto-kustannusten vuoksi usein halvempia kuin sellaiset kasvikset, jotka eivät ole sesongissa. Suosimalla sesonkia säästät siis lompakkoa.

SatokausikalenteriTuoreus

Ideaalitilanteessa kasvis tulee suoraan pellolta pöytään ilman välivarastointia. Varastointi heikentää maun lisäksi kasvisten ravinnepitoisuutta. Useimpiin kasviksiin kehittyy ravinteita siihen asti kunnes ne poimitaan. Raakana maapallon toiselta puolelta poimittu ja Suomeen toimitettu kasvis sisältää siis huomattavasti vähemmän ravinteita kuin lähellä kasvanut tuoreena suoraan ruokapöytään tuotu verrokki. Tutkimusten mukaan hitaasti kasvissa kiinni kasvaneet ja kypsyneet hedelmät ovat terveellisimpiä.

Monipuolisuus

Suurin osa syömistämme kotimaisista vihanneksista koostuu alle kymmenestä eri kasviksesta. Sesonkien mukaisesti syömällä ruokavalio monipuolistuu automaattisesti ja uusia kasviksia tulee käyttöön ympäri vuoden. Pääsemme tutustumaan uusiin makuihin ja opettelemaan uusia tapoja valmistaa ruokaa monipuolisista tuoreista kasviksista.

Lisäaineettomuus

Raakana myytäviä hedelmiä saatetaan käsitellä houkuttelevuuden parantamiseksi. Sesongin kasvikset ovat parhaimmillaan ja houkuttelevia sellaisenaan. Luontaisen kasvukautensa aikana tuotetut kasvikset voidaan tuottaa vähemmällä määrällä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Suosimalla sesonkia vähennät siis kehosi ja ympäristön kuormitusta näillä aineilla.

SatokausikalenteriTarjonnan monipuolistuminen

Sesonkeja suosimalla kulutuskäyttäytymisemme muokkaa tarjontaa aina vain monipuolisemmaksi. Tämä johtaa siihen, että kasvisten tuottajat saavat myydä tuotteensa juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Kysynnän lisääntyessä tuottajille mahdollistuu vaikoiman monipuolistaminen.  Sesonkikasvisten ostamisen myötä kauppojen hedelmä- ja vihannesosastojen valikoimat laajenevat ja saavat enemmän vaihtelua.

Vähemmän hävikkiä

Kun opettelemme sesonkien mukaisten kasvisten käyttöön, kauppojen ei tarvitse ylläpitää suuria varastoja jokaisesta kasviksesta vuoden ympäri. Kysyntämme kohtaa paremmin viljelijöiden tarjonnan. Kauppiaat voivat luottaa sesonkituotteiden menekkiin ja sesongin ulkopuolisia kasviksia voidaan hankkia vähemmän. Tällöin myös hävikkiä syntyy vähemmän.

SatokausikalenteriEpäterveellisten valintojen kompensoiminen

Kasvikset, kuitupitoiset viljat sekä hedelmät vähentävät aterian tulehdusvasteita. Tämä auttaa minimoimaan epäterveellisten ruoka-aineiden vaikutusta elimistössämme. Ruokayliherkkyyksien osasyyksi on esitetty jatkuvaa samojen ruoka-aineiden syömistä. Suosimalla sesonkeja tulee syötyä jatkuvasti vaihtelevaa ja monipuolista ruokaa.

Ruoan arvostaminen

Suuntaamalla huomiotamme ruoan tuotantoon, opimme arvostamaan niin ruokaa kuin sen tuotantoprosessia ja tuottajiakin enemmän. Kokeilemalla erilaisia lajikkeita huomaamme, miten huikean erilaisia makuja ja vivahteita kätkeytyy aivan arkisiinkin ruoka-aineksiimme kuten vaikka tomaatin lajikekirjoon. Kokkaamalla tuoreimmista ja maukkaimmista sesongin kasviksista aterioiden maku nousee aivan uudelle tasolle.

 


Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.