Kaupallinen yhteistyö: Silmusalaatti

Kun pakkanen paukkuu etelässäkin ja jalat uppoavat lumihankeen polvia myöten, maistuvat kotikeittiön lämmössä puhtaista aineksista kokatut ateriat paremmalta kuin koskaan. Tämän talvisen viikon ruokalistalla ovat eksoottinen hunajapomelosalaatti, rouskuva juures-fetapelti Silmusalaatilla ryyditetyllä tzatzikilla sekä hurmaavan vihreät Silmusalaatti-herneletut, jotka nautitaan savukalan ja fenkolin kera.

 

Maistuvia versoja ja ituja – helppoa ja terveellistä syötävää! 

Silmusalaatti on hulvattoman helppo tapa lisätä päivittäistä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Idut ja versot maistuvat hyvälle sellaisenaan, leivän päälle lisättynä ja lounaslautasen reunalla. Huuhteluhommat on hoidettu perusteellisesti jo ennen tuotteiden pakkaamista, joten Silmusalaatit ovat käyttövalmiita ja heti haarukoitavissa suoraan suuhun.

Kotimaiset versot ja idut ovat turvallisia. Siemenet ja versot pastöroidaan ennen idätystä, ne eivät ole kosketuksissa multaan tai maaperän epäpuhtauksiin ja ne myös testataan mahdollisten tautien varalta. Suljettu pakkaus pitää silmusalaatin hygieenisenä koko toimitusketjun ajan. Rasia suojaa versoja myös kuivumiselta.

Tiiviisti pakattu Silmusalaatti-rasia on yllättävän riittoisa. Herkuteltavaa riittää useammaksi päiväksi, parhaassa tapauksessa jopa viikoksi! Monipuolisia versoja on kätevä käyttää ruokaisan salaatin pohjana perinteisesti kurkun ja tomaatin kanssa ja ne sopivat kaikkien ruokien kaveriksi lisäkkeenä tai ruokaan sekoitettuna. Vaihtelua makumaailmaan saa vuorottelemalla versolaatuja.

Raikas ja mieto puna-apilaa sekä sinimailasta sisältävä Alfalfa sopii lapsillekin, ja Parsakaali hurmaa kaalifanit ja kalaruoan ystävät. Tuliset retikanversot maistuvat etenkin aasialaisissa kulhoruoissa, tortilloissa sekä wokatuissa annoksissa. Proteiinipitoisia herneen ja linssien rouskuvia ituja voi napostella vaikka suoraan rasiasta.

Herkullinen hunajapomelo valloittaa

Satokausi-resepteissä kulkee aina mukana sesonkiajattelu. Juuri nyt sesongissa ovat esimerkiksi sitrukset ja fenkoli, myös varastojuuresten ja -sipulien aika jatkuu pitkälle kevääseen. Aasialaisen salaatin reseptissä käytettävä sitrushedelmä, hunajapomelo, saattaa olla monelle hiukan tuntemattomampi kasviskaveri, joten esittely lienee paikallaan.

Kiinasta kotoisin oleva hunajapomelo on suurikokoinen sitrus, joka voi painaa kaksikin kiloa. Suurin osa painosta tulee hedelmän vihertävästä ja paksusta kuoresta. Hedelmäliha on makeaa ja suhteellisen kuivaa verrattuna muihin sitrushedelmiin. Mehua siitä ei juurikaan irtoa, joten hunajapomelo sopii mainiosti salaatteihin. Hedelmä kuoritaan kuten appelsiini, poistetaan kuoresta jäänyt valkoinen osa sekä hedelmälihan kalvot, jotka irtoavat helposti. Kuorikin on käyttökelpoinen, jos pomelosta tekee marmeladia tai hilloa. Kuumennettaessa hedelmä muuttuu kitkeräksi, joten lämpimiin ruokiin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppupuolella. Muiden sitrusten tavoin on hunajapomelokin hyvin C-vitamiinipitoinen. 

Pienen esittelypuheen jälkeen onkin aika ryhtyä kokkaamaan! Vielä pitäisi päättää, mistä aloittaa. Maistuisiko tänään hunajapomelon, kookoksen, maapähkinöiden, katkarapujen ja tulisen silmusalaatin keksiläs kombo vai tekisikö sittenkin mieli rouskuvilla iduilla ryyditettyä juures-fetapeltiä höystettynä silmusalaatti-tzatzikilla? Tai ehkä herkutellaankin Alfalfalla maustetuilla vinkeän vehreillä herneletuilla yhdessä savulohen ja fenkolin kera? Päätitpä kuinka tahansa, lopputulos on varmasti herkullinen!

Aasialainen hunajapomelosalaatti

  • 1 hunajapomelo
  • 1 salottisipuli
  • 1 sitruunaruoho
  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • 3 rkl maapähkinöitä
  • 1 rs Tulinen Silmusalaattia
  • ½ ruukkua tuoretta minttua
  • 150 g katkarapuja sulatettuna

 

Kastike:

  • 3 rkl limen mehua
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 tl chilihiutaleita

 

Kuori hunajapomelo veitsen avulla ja halkaise se. Erottele hedelmäliha pois lohkoista sormin ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori salottisipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Poista sitruunaruohon uloimmat lehdet ja leikkaa sisäosat mahdollisimman hienoksi.

Paahda kookoshiutaleita kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä pois pannulta. Paahda myös maapähkinät. Anna maapähkinöiden jäähtyä, kuori ja rouhi ne karkeaksi rouheeksi veitsellä.

Sekoita hunajapomelo, salottisipuli, sitruunaruoho, kookoshiutaleet, maapähkinät ja Tulinen Silmusalaatti keskenään. Hienonna minttu ja lisää salaatin joukkoon yhdessä sulatettujen katkarapujen kanssa.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua. 

Rouskuva juures-fetapelti silmusalaatti-tzatzikin kera

4:lle

  • 600 g juureksia (esim. keltajuurta, porkkanaa ja juuripersiljaa)
  • 1 punasipuli
  • 200 g feta-juustoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 rs Rouskuva Silmusalaattia

 

Silmusalaatti-tzatziki:

  • 4 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 rs Parsakaali Silmusalaattia
  • suolaa ja mustapippuria

 

Kuori juurekset ja leikkaa ne reiluiksi suupaloiksi. Kuori ja lohko punasipuli. Levitä juurekset ja punasipulit leivinpaperin päälle uunipellille yhdessä feta-juuston kanssa. Lorauta öljy kasvisten ja juuston päälle ja mausta suolalla, mustapippurilla ja kuivatulla oreganolla.

Paahda juures-fetapeltiä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat napakan kypsiä. Sekoita Rouskuva Silmusalaatti juuresten joukkoon, nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja paahda vielä 5 minuuttia. Tarjoile juures-fetapelti silmusalaatti-tzatzikin kanssa.

Silmusalaatti-tzatziki:

Mittaa jogurtti kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se jogurtin joukkoon yhdessä sitruunan mehun kanssa. Sekoita joukkoon reilu puolet Parsakaali Silmusalaatista ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile loput Silmusalaatista erikseen juures-fetapellin ja tzatzikin kanssa.

VINKKI! Jos tzatzikia jää yli, se säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja maistuu monien ruokien lisukkeena.

Silmusalaatti-herneletut savukalan ja fenkolin kera

8 lettua 

Silmusalaatti-herneletut:

  • 3 kananmunaa
  • 5 dl maitoa
  • 2 dl pakasteherneitä sulatettuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ¾ rs Alfalfa Silmusalaattia
  • ½ dl sulatettua voita
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • ½ tl suolaa
  • paistamiseen voita tai margariinia

 

Lisäksi:

  • 1 pienehkö fenkoli
  • 300 g lämminsavulohta
  • 3 dl turkkilaista jogurttia
  • ¾ tl suolaa
  • ¼ rs Alfalfa Silmusalaattia
  • sitruunalohkoja

 

Riko kananmunat tehosekoittimeen ja lisää maito sekä sulatetut pakasteherneet. Surauttele sileäksi ja siirrä seos kulhoon. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, Alfalfa Silmusalaatti, sulatettu voi ja raastettu sitruunan kuori. Mausta suolalla ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Paista pieniksi letuiksi tai isoiksi ohukaisiksi voin tai margariinin avulla.

Huuhtele fenkoli ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinin tai veitsen avulla. Laita siivut jääkylmään veteen noin puoleksi tunniksi, jotta ne rapeutuvat. Valuta hyvin.

Revi lämminsavulohi sormin suupalan kokoisiksi paloiksi. Mausta jogurtti suolalla. Tarjoile silmusalaatti-hernelettujen kanssa lämminsavulohta, fenkolia, jogurttia ja Alfalfa Silmusalaattia. Tarjoile lisäksi sitruunalohkoja.

Tutustu Silmusalaatti-tuotteisiin ja laita Silmusalaatin Instagram seurantaan!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.