Kaupallinen yhteistyö: Risenta

 

Kevään hittirisotossa maistuvat raikas sitruuna ja aromaattinen fenkoli. Vinkeillämme onnistut valmistamaan täydellisen risoton!

sitruunainen fenkolirisotto

Täydellisen risoton salaisuus

Onnistunut risotto on hurmaavan kermaista ja riisissä on vielä jäljellä pieni suutuntuma. Täydellinen risotto ei ole puuromaista, vaan ihanan valuvaa. Tärkeintä on tietenkin laadukas pyöreäjyväinen risottoriisi. Risenta Avorio -risottoriisillä on helppo onnistua, sillä se on ”parboil” -käsitelty, eikä sitä sen takia voi keittää mössöksi, vaan se jää al denteksi. Italialainen Avorio-riisi on höyrykäsitelty ennen kuorimista, minkä ansiosta mineraalit ja vitamiinit imeytyvät jyvään ja tärkkelys kovettuu riisin pinnalle.

risenta risottoriisi

Erinomaisen riisin ohella täydelliseen risottoon tarvitaan hyvää lientä. Voit keittää liemen itse tai käyttää laadukasta liemivalmistetta. Kuumenna liemi ennen risoton joukkoon sekoittamista, jotta risotto kypsyy tasaisesti. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoittele, jotta riisinjyvät hieroutuvat toisiaan vasten ja vapauttavat tärkkelyksen.

Risotto ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat risottoa. Se on herkullisimmillaan juuri valmistuttua, joten pidä huoli, että ruokailijat istuvat pöydässä risoton valmistuessa.

Tutustu aromaattiseen fenkoliin

Välimeren maista kotoisin olevassa fenkolissa on omintakeinen aromaattinen ja lakritsainen maku. Se sopii käytettäväksi niin raakana kuin kypsennettynäkin ja perinteisesti sitä on tarjoiltu kalaruokien lisukkeena. Raakana tarjottava fenkoli kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, jotka voi vielä halutessaan rapeuttaa jäävedessä.

Salaattifenkolia kutsutaan myös vihannes- tai mukulafenkoliksi ja ravinnoksi käytettävä osa on hieman sipulia muistuttava pullea lehtiruusuke. Tillimäiset hennot lehdet voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai koristeena. Fenkolissa on runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja kaliumia ja sen sisältämällä aromiaineella anetolilla voi olla monenlaisia terveyden kannalta suotuisia ominaisuuksia. Se voi mm. vähentää tulehduksia ja suojata maksaa.

Kesän tullen voit valmistaa risottomme myös niin, että jätät fenkolin pois risoton seasta ja sen sijaan grillaat pitkittäin lohkottua fenkolia risoton kanssa tarjottavaksi.

sitruunainen fenkolirisotto

Sitruunainen fenkolirisotto

Neljälle

 

  • 2 banaanisalottisipulia
  • 2 pientä fenkolia (n. 300 g)
  • 1 luomusitruuna
  • 1 l kasvislientä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 ½ dl Risenta Avorio -risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl mascarpone-juustoa
  • 50 g voita
  • 50 g parmesaania raastettuna
  • suolaa & mustapippuria
  • 2 rkl tuoretta kirveliä hienonnettuna

 

Kuori ja hienonna banaanisalottisipulit. Pese ja hienonna fenkolit, säästä hennot tupsut myöhemmäksi. Pese sitruuna ja leikkaa noin puolet kuorimaveitsellä suikaleiksi ja sitten veitsellä ohuiksi tikuiksi. Raasta puolet kuoresta pienellä terällä. Purista mehu ja jätä sivuun odottamaan. Laita kasvisliemi kuumenemaan.

Kuumenna öljy isossa kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää fenkoli ja sitruunankuoritikut (säästä muutama tikku annosten koristeluun). Kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää risottoriisi pannulle ja sekoittele pari minuuttia.

Lisää valkoviini pannulle ja anna kiehahtaa. Ala lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan, anna aina edellisen kauhallisen imeytyä lähes kokonaan ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente. Sekoita risoton joukkoon mascarpone-juusto, voi ja raastettu parmesaani. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu, hieno sitruunankuoriraaste sekä kirveli.

Valmiin risoton tulisi olla ennemmin juoksevaa kuin puuromaista. Jaa risotto lautasille ja viimeistele annokset fenkolin tupsuilla, sitruunankuoritikuilla, kirvelillä ja raastetulla parmesaanilla.

sitruunainen fenkolirisotto / Hannan soppa

Seuraa Risentaa myös Facebookissa ja Instagramissa @risentasuomi, niin pysyt terveellisten tuotteiden ja reseptien aallonharjalla!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.