Smaken

Alla grönsaker och växter har sina naturliga säsonger. Grönsaker som får växa under en specifik tid på året och under optimala tillväxtförhållanden, har bäst smak. Säsongsgrönsaker, växter och frukter är saftiga, mogna och färgglada. Smaken och utsättas inte av lång transport eller lagring, och säsongsbetonade grönsaker erbjuder ofta en bred variation av smaker genom olika sorters sorter.

Bättre pris

Logiskt sett är det mest förnuftigt och kostnadseffektivt att producera grönsaker under den tid på året då de naturligt sätt ska växa. Priset på grönsaker utanför säsongen stiger ofta på grund av ökade produktions- och transportkostnader. Genom att välja säsongsbetonade grönsaker året runt sparar du pengar.

Variation

Många har kanske fastnat i en cirkel att bara äta de vanliga grönsakerna som gurka, tomat och paprika, eller så har man alltid enbart banan och äpple att stå i fruktkorgen. Genom att äta säsongsbetonat gör att man automatiskt varierar utbudet av olika grönsaker i kosten och därför är chansen större att upptäcka nya favoriter på tallriken. När du väl testar nya grönsaker kan det också vara värt att experimentera olika sätt att tillaga dem, på så sätt blir även matlagningen roligare.

 

Ekologiskt

Vi har redan vant oss vid att många grönsaker finns tillgängliga året runt. Miljöutsläppen som orsakats av produktionen av grönsaker är lägre när det är deras naturliga växtsäsong. Vid den tiden är förhållandena optimala, vilket innebär att odlingen förbrukar färre resurser som ljus och värme jämfört med odling utanför säsongen. I och med den korta växtsäsongen i Finland är det naturligt och näringsmässigt motiverat att tillsammans med inhemska grödor och grönsaker även välja sånt som produceras utomlands. På så sätt säkerställer vi en mångsidig och färgstark kost året runt.

Matsvinnet minskar

Ju mer vi äter och väljer säsongsbetonade grönsaker, desto mer styr vi vår konsumtion mot att möta jordbrukarnas utbud. Genom att äta det som för tillfället finns mest tillgängligt undviker vi onödigt matsvinn. Butikerna behöver beställa varor efter efterfrågan, så genom att köpa exempelvis inhemska säsongsbetonade grönsaker säkerställer du att skörden inte går till spillo på åkrarna. På så sätt behöver inte handlarna ha stora lager av varje grönsak och matsvinnet minskar. Matsvinnet för grönsaker minskar även hemma när vi äter dem när de är som bäst.

Ett bredare utbud

Konsumtionsbeteende formar utbudet. Det betyder att när vi väljer säsongsbetonade grönsaker kommer de att erbjudas i allt större mångfald från olika odlare och i olika sorter. Genom att köpa deras produkter när de är som bäst möjliggör vi för producenterna att diversifiera sitt utbud. Tomatälskarna vet det – mångfalden av olika sorter tar smakupplevelsen till en helt ny nivå!

 

Färskhet & näringsämnen

Den bästa möjliga situationen är när grönsaken tas direkt från sin skörd till bord. Då är den på sin topp både när det kommer till smak och näringsinnehåll. De flesta grönsaker utvecklar näringsämnen fram till skörden, varefter näringsinnehållet gradvis minskar. Enligt forskning är grönsaker som får mogna fullt ut hälsosammare än de som mognar efter skörden. En rå grönsak som har rest från andra sidan jorden innehåller betydligt mindre näringsämnen än en jämförbar grönsak som nästan direkt har nått tallriken från en lokal odlare. Många grönsaker håller sig dock bra med rätt förvaring, så till exempel de inhemska lagrade rotfrukterna har definitivt sin plats på bordet.

Renhet

Frukt som säljs råa kan ibland behandlas för att bli mer attraktiva. Säsongsbetonade grönsaker är bäst i sitt naturliga skick och behöver inte utsättas för extra behandlingar för att säljas. Under växtsäsongen utsätts odlade grönsaker oftast för en mindre mängd gödningsmedel och bekämpningsmedel, eftersom behovet minskar under optimala förhållanden. Genom att äta säsongens produkter minskar man belastningen på kroppen och miljön från onödiga ämnen.

Ökat intag av grönsaker & kompensation för mindre hälsosamma val 

Genom att äta mera grönsaker, frukt och fiberrika spannmål minskar de inflammatoriska reaktioner, vilket hjälper till att minska effekterna av ohälsosamma matval på kroppen. Genom att äta en varierad mängd grönsaker kan man öka mångfalden i kosten och potentiellt minska matallergierna. Genom att lägga till färska grönsaker i varje måltid ökar du näringsintaget i din kost. Att främja säsongens grönsaker hjälper till att öka konsumtionen av grönsaker obemärkt och stöder därigenom även ditt välbefinnande.

Uppskattandet av maten

När du riktar lite mer uppmärksamhet mot maten, dess produktion och producenter kan du lära dig att uppskatta resan till din tallrik mycket mer. Att äta enligt säsong handlar främst om att njuta av de bästa råvarorna för säsongen och att bli inspirerad på ett sätt som främjar både din egen och miljöns välbefinnande. Ju mer du lär dig att äta säsongens grönsaker på ett mångsidigt sätt, desto läckrare smakar får även vardagliga maträtter.