Blomkål (Brassica Oleraceae, Botrytis-gruppen) tillhör gruppen blommande kål på samma sätt som broccoli, romanesco och broccolini.

Blomkål odlas i olika färgvarianter. Det finns vit, krämvit, lila, orange och grön blomkål. Under högsommaren finns vit och krämvit blomkål i butikerna, och från och med augusti är det värt att hålla utkik efter andra färger. Även den vackra romanesco-typen med konformade gröna knoppar blir klar i slutet av sommaren.

Här kommer ett recept på helgrillad blomkål, som är lika god som den är vacker.

Helgrillad blomkål

(2-3 personer)

Tillredningstid: 45 minuter

 

1st Inhemsk blomkål

4 msk smör

1 msk BBQ-sås

Några droppar chilisås

Salt och peppar

 

  1. Ta bort blomkålens blad. Ångkok blomkålen i ca 10 minuter tills den mjuknat. Smält smöret och blanda i BBQ-sås, chilisås tillsammans med salt och peppar. 
  2. Täck in blomkålen i folie och pensla på ¾ delar av BBQ / smörsåsen. Låt blomkålen grilla i ca 30 minuter. Sväng på blomkålen och pensla resterande BBQ sås på. Blomkålen är klar när den är mjuk och fått en fin färg. 

Tips:

Servera blomkålen tillsammans med creme fraiche och inhemsk getost som du vispat till en kräm. Krydda krämen med salt, peppar och citronsaft. Dekorera portionen med inhemska örter.