Krossad gurksallad

(fyra personer, ca 15 minuter)

 

2 st inhemsk gurkor

1 st inhemsk grön paprika

en handfull inhemsk färska örter (t.ex. dill, persilja och koriander)

1 tsk salt

2 tsk socker

1 msk olivolja eller sesamolja

2 msk sojasås

1,5 msk risvinäger

några droppar chilisås eller chiliolja (valfritt)

1 st inhemsk vitlöksklyfta

½ st inhemsk röd chili

1 pkt inhemsk sallat (t.ex. ekbladssallat eller romansallat)

1 msk sesamfrön

  1. Blanda salt, socker, olja, sojasås och risvinäger till en dressing. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda den hackade vitlöken i dressingen. Om du vill kan du också tillsätta några droppar chilisås.
  2. Skölj gurkorna, ta bort ändarna och lägg dem på en stabil skärbräda. Krossa gurkorna längs hela längden med en bred kökskniv, kavel eller potatis-mosare som hjälp. Skär gurkorna i bitar, i en storlek för en tugga och lägg dem i en skål.
  3. Halvera paprikan, ta bort stjälken och fröna. Skär paprikan i små tärningar och lägg dem i samma skål som gurkorna. Hacka örterna fint och lägg även dem i skålen. Häll dressingen över grönsakerna och örterna och blanda.
  4. Skölj salladsbladen och riv dem något mindre. Arrangera de rivna salladsbladen på en stor serveringsfat. Häll över de krossade gurkorna, paprikor och örter som har blandats med dressingen över salladsbädden.
  5. Skiva chilin tunt och strö över salladen. Garnera salladen med sesamfrön. Om du vill kan du också strö över mer örter som dekoration.

Salladen är klar att servera!